Επιστροφή στα σχολεία με SafePass και ενημερώσεις για εμβολιασμό

Σύσκεψη του Υπουργού Παιδείας με τη Γραμματεία της ΠΣΕΜ

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο, σύσκεψης με τη Γραμματεία της ΠΣΕΜ. Από πλευράς Υπουργείου συμμετείχαν  ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Κύπρος Κυπριανού, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης κ. Κυπριανός Λούης και ο Διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Ηλίας Μαρκάτζιης.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης ο Υπουργός ενημέρωσε του εκπροσώπους των μαθητών/τριών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπογραμμίζοντας ότι με την πανδημία να συνεχίζεται και να παίρνει και τη μορφή μιας περισσότερο επιθετικής μετάλλαξης ως προς τη μετάδοση του ιού, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Σημείωσε ότι το Υπουργείο υπολογίζει στην υπεύθυνη στάση της μαθητικής κοινότητας η οποία, μαζί με τη συμβολή και των εκπαιδευτικών, επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, να ολοκληρωθεί ομαλά η προηγούμενη σχολική χρονιά.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι με την αρχή της σχολικής χρονιάς σημαντικό  ρόλο παίζει η εμπειρία που έχει αποκτηθεί, ενώ την άμυνά μας ενισχύει αποφασιστικά η δυνατότητα εμβολιασμού.

Ενημερώνοντας για το Υγειονομικό Πρωτόκολλο, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι, όπως και σε όλους τους άλλους χώρους όπου θα παρευρίσκεται σημαντικός αριθμός προσώπων, στα σχολεία θα απαιτείται Υγειονομικό Πιστοποιητικό SafePass, δηλαδή είτε εμβολιασμός είτε ανάρρωση μετά από νόσηση είτε αρνητικό αποτέλεσμα Rapid Test.

Ενημέρωσε την ηγεσία της ΠΣΕΜ ότι κατά η νέα σχολική χρονιά προγραμματίζονται στα σχολεία ενημερωτικές παρουσιάσεις από ειδικούς σχετικά με την πανδημία και τα οφέλη του εμβολιασμού, όπως επίσης και επισκέψεις κινητών συνεργείων για επιτόπου εμβολιασμό μαθητών/τριών.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι περιοδείες κινητών συνεργείων για δωρεάν διαγνωστική εξέταση Rapid Test σε μαθητές/μαθήτριες, με την επισήμανση ωστόσο ότι το Υπουργείο ευνοεί και προωθεί τον εμβολιασμό, ως την επιστημονικά προτεινόμενη λύση που θα επιτρέψει σε όλους να νιώθουν ασφάλεια και στα σχολεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα με φυσική παρουσία.

Ο Υπουργός ενημέρωσε επίσης για τη διενέργεια μιας επιστημονικής έρευνας σε όλα τα σχολεία σχετικά με τυχόν ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις από την πανδημία, η οποία θα διεξαχθεί σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή ψυχολόγων και άλλων κοινωνικών επιστημόνων που λειτούργησε υπό την προεδρία του Καθηγητή Κωνσταντίνου Φελλά στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.

Τέλος, ζήτησε τη συνεργασία της ΠΣΕΜ για την αποτροπή εκτρόπων ή και άλλων ανεπιθύμητων εκδηλώσεων που παίρνουν τη μορφή “εθίμου” με την έναρξη των μαθημάτων και στιγματίζουν άδικα τη μαθητική κοινότητα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν και κυρώσεις για όσους/όσες μαθητές/μαθήτριες τυχόν παρεκτραπούν.