Εργοδότες δεν δηλώνουν ως στενές επαφές τους υπαλλήλους τους

Οι καταγγελίες που έχουν ενώπιον τους οι αρμόδιοι / Αλλάζει και ο χρόνος καραντίνας στενών επαφών

Σημαντική αλλαγή έρχεται εντός της εβδομάδας για τις στενές επαφές κρουσμάτων αλλά και τους εμβολιασμένους και με τις δύο δόσεις.

Όπως δήλωσε υπεύθυνος της ομάδας ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας Βαλεντίνος Σιλβέστρος στην εκπομπή ‘’Offsite On AIr’’ της Digital tv, αναμένεται να ανακοινωθεί ότι οι στενές επαφές θα μπορούν να βγαίνουν από την καραντίνα την 7η μέρα με αρνητικό PCR test, αντί την 10η μέρα όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον όπως είπε όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις των εμβολίων, δεν θα χρειάζεται να μείνουν καθόλου καραντίνα σε περίπτωση που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου  κρούσματος. 

Το αρχικό του σχόλιο:

‘’Η κατάσταση είναι δύσκολη με την ιχνηλάτηση όπως σημείωσε λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες και τα ραντεβού για τεστ λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων’’

‘’Αρνούνται να συνεργαστούν’’

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο κόσμος είναι πολύ αρνητικός για να συνεργαστεί. Υπάρχουν άτομα που αρνούνται να δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο. Άλλοι είναι πολύ αγχωμένοι. Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε δυσκολίες για να εντοπίσουμε τα κρούσματα γιατί μπορεί να έχουμε λάθος αριθμό ή κάποιο λάθος στοιχείο επικοινωνίας. Όλα αυτά είναι αποτελέσματα του μεγάλου όγκου των εξετάσεων που γίνονται. Σε γενικές γραμμής η διαχείριση είναι ικανοποιητική. Έχουμε 5πλασιο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με πριν 1 μήνα. 

‘’Καταγγέλουν τους εργοδότες τους ότι δεν τους δηλώνουν ως στενές επαφές’’

‘’Είναι πάνω από 10 επαφές που δηλώνει κάθε κρούσμα. Σε εργαζόμενους και μαθητές είναι πολλαπλάσιο το νούμερο. Υπάρχει μια δυσκολία στους εργοδότες να μας δηλώσουν τις επαφές στον εργασιακό χώρο. Έχουμε πολλές καταγγελίες από εργαζόμενους που θεωρούν ότι ο εργοδότης τους θα έπρεπε να τους δηλώσει ως στενές επαφές και δεν τους δηλώνει. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα όπως και ο σημαντικός αριθμός των επαφών στα σχολεία που έχουμε καθημερινά. Έχουμε γονείς που αντιδρούν γιατί θέλουν το παιδί τους να μπει σε αυτοπεριορισμό ως στενή επαφή είτε ότι θεωρούν ότι καταλάθος μπήκε από τον Δ/ντη του σχολείου σε περιορισμό.’’

Στα νηπιαγωγεία η μεγαλύτερη μετάδοση ενδοσχολικά

‘’Έχουμε κρούσματα σε όλες τις βαθμίδες. Από νηπιαγωγεία μέχρι πανεπιστήμια. Στα νηπιαγωγεία γίνεται η μεγαλύτερη μετάδοση ενδοσχολικά και στις μεγαλύτερες τάξεις γίνεται η μετάδοση σε απογευματινές ή εξωσχολικές δραστηριότητες. 

Καμπανάκι για χώρους εστίασης

‘’Είχαμε 1-2 περιπτώσεις με συρροή κρουσμάτων σε χώρους εστίασης και δόθηκαν αμέσως οι κατάλληλες οδηγίες στην επιχείρηση και στις αρμόδιες υπηρεσίες για να αποφύγουμε το φαινόμενο με μεγάλες συρροές κρουσμάτων σε χώρους εστίασης’’.

Αυξήθηκαν οι καταγγελίες στην αστυνομία από πολίτες για άτομα που σπάζουν την καραντίνα

‘’Υπάρχουν ακόμα άτομα που σπάζουν την καραντίνα είτε λόγω κούρασης είτε λόγω άγνοιας για τα πρωτόκολλα. Υπάρχουν πολλοί ακόμα που υποτιμούν την επαφή και τα μέτρα και δεν δέχονται την πραγματικότητα που βιώνουμε. Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και καταγγέλουν στην Αστυνομία άτομα που σπάζουν την καραντίνα . Έχουμε πολλές αιτήσεις στην αστυνομία για να επιβεβαιώσουμε ότι όντως ήταν στενή επαφή και έσπασε την καραντίνα ένα άτομο. Γίνονται περισσότεροι έλεγχοι για τα άτομα αυτά. 

Αλλαγή στις μέρες καραντίνας

‘’Ήδη είμαστε στη διαδικασία να αλλάξουμε τα πρωτόκολλα. Θα γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Έχουμε και την έγκριση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής. Περιμένουμε και την έγκριση από τον Υπουργό Υγείας για να μειωθούν οι μέρες αυτοπεριορισμού για τις στενές επαφές. Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να λειτουργήσει για να συμμορφωθεί ο κόσμος με τις οδηγίες. Έχουμε τα επιστημονικά δεδομένα για να το τεκμηριώσουμε. 

Βγαίνουν από καραντίνα την 7η μέρα με αρνητικό PCR οι στενές επαφές

‘’Άρα για τις στενές επαφές θα εξακολουθήσει ο αυτοπεριορισμός να είναι 14 μέρες αλλα΄αν θέλει μια στενή επαφή να μείωση τις μέρες καραντίνας, θα πρέπει να κάνει ένα PCR τεστ την 7η μέρα, αντί την 10η μέρα που ισχύει σήμερα. Άρα θα μειωθούν στο μισό οι μέρες καραντίνας αν κάνει κάποιος PCR (όχι rapid test) και είναι αρνητικό. Από 14 μέρες θα πέσει στις 7. Αυτό μόνο για τις στενές επαφές. Γίνονται διάφορες σκέψεις για να αλλάξουν και άλλες οδηγίες για τις στενές επαφές πάντα σε ασφαλή πλαίσια. 

Για τα κρούσματα μένει όπως έχει, 14 ημέρες περιορισμός. Ακολουθούν κανονικά το πρωτοκολλο αποδεσμευσης με τον προσωπικό τους γιατρό. 14 μέρες περιορισμός από την διάγνωση ή τα συμπτώματα και ανάλογα με το ιστορικό του αν έχει επαρκή ανοσοποιητικό σύστημα ή αν εχει πρόβλημα μπορεί να αυξηθεί έως και 21 μέρες η καραντίνα. 

Δεν θα κάνουν καραντίνα όσοι είναι στενές επαφές και  έχουν κάνει τις 2 δόσεις εμβολίου

‘’Θα ισχύσει επίσης εξαίρεση από περιορισμό σε στενές επαφές που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου. Αυτό θα ισχύσει μάλλον και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουν επαρκή ανοσία ενάντια στον ιό. Έτσι θα μπορούν να εξαιρούνται της καραντίνας αν έρχονται σε επαφή με επιβεβαιώμενο κρούσμα. Έτσι θα μπορεί κανονικά να συνεχίζει τις δραστηριότητες του χωρίς να χρειάζεται να μπει σε καραντίνα. Θα δικαιούνται το δωρεάν PCR αλλα θα εξαιρείται του αυτοπεριορισμού.

Τα κρούσματα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις θα πρέπει θα ακολουθούν κανονικά το πρωτόκολλο για τα θετικά κρούσματα και θα μενουν δηλαδη κανονικά 14 μέρες καραντίνα. 

Στενές επαφές κανονικά στις κάλπες

‘’Θα μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρξει διασπορά του ιού αλλα να μην στοχοποιηθούν τα κρουσματα και οι στενές επαφές’’.

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο κ. Σιλβέστρος:

 
21246