Εργοδότες/εργαζόμενοι: Τι αλλάζει όταν δουλεύουμε σε καύσωνα

Με αυτούς τους τρόπους θα προστατευθείτε από τον καύσωνα

Με αφορμή την ανακοίνωση της Μετερεωλογικής Υπηρεσίας για συνθήκες καύσωνα και σήμερα (Παρασκευή 4/9), καθώς και κόκκινο συναγερμό με τον υδράργυρο να φτάνει τους 45 βαθμούς κελσίου, η Brief συνέλεξε πληροφορίες (από το Υπουργείο Εργασίας) για το τι ισχύει σε συνθήκες καύσωνα, τι επιτρέπεται και τι όχι στην εργασία και τι πρέπει να έχουν υπόψη εργοδότες και εργαζόμενοι. 

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως χθες βράδυ (3/9) σημειώθηκε ένα σπάνιο 
φαινόμενο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής υπηρεσίας ο οποίος μίλησε στην Offsite, αφού ανακοινώθηκε κίτρινη προειδοποίηση η οποία είχε ισχύ από τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης (3/9) μέχρι τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (4/9).

Στον Πίνακα πιο κάτω παρουσιάζεται το ποσοστό χρόνου εργασίας - αλλαγή εργασίας/ανάπαυση σε κάθε περίπτωση, ενώ ταυτόχρονα έχει συνταχθεί με την προϋπόθεση ένδυσης του εργαζομένου με ελαφριά, θερινή ενδυμασία. 

Δείτε τον πίκανα:

Δείτε επίσης:

Συστάσεις από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας λόγω καύσωνα

Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για προστασία από τον καύσωνα

Σε περίπτωση που η εκτέλεση μιας εξειδικευμένης εργασίας απαιτεί ειδική στολή, βαρύτερη ή με μεγαλύτερη θερμομονωτική ικανότητα ή που παρεμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα, τότε το επιτρεπόμενο όριο έκθεσης του εργαζομένου στην θερμότητα θα πρέπει να μειωθεί, ανάλογα με το είδος της στολής και της εκτελούμενης εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργούνται συνθήκες με αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία, συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα, επικίνδυνα περιστατικά καθώς και βλάβες στην υγεία των εργαζομένων καθώς και προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.

Στον Πίνακα πιο πάνω παρουσιάζεται το ποσοστό χρόνου εργασίας - αλλαγή εργασίας/ανάπαυση σε κάθε περίπτωση, ενώ ταυτόχρονα έχει συνταχθεί με την προϋπόθεση ένδυσης του εργαζομένου με ελαφριά, θερινή ενδυμασία. 

Σε περίπτωση που η εκτέλεση μιας εξειδικευμένης εργασίας απαιτεί ειδική στολή, βαρύτερη ή με μεγαλύτερη θερμομονωτική ικανότητα ή που παρεμποδίζει την εξάτμιση του ιδρώτα, τότε το επιτρεπόμενο όριο έκθεσης του εργαζομένου στην θερμότητα θα πρέπει να μειωθεί, ανάλογα με το είδος της στολής και της εκτελούμενης εργασίας. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι αναγραφόμενες τιμές θεωρείται ότι επιτρέπουν στον εργαζόμενο, που εφοδιάζεται επαρκώς με νερό και αλάτι (για την αποφυγή αφυδάτωσης), να λειτουργήσει αποτελεσματικά κάτω από τις δεδομένες εργασιακές συνθήκες, χωρίς η εσωτερική θερμοκρασία του σώματός του να υπερβεί τους 38°C, ήτοι χωρίς βλαπτικές επιπτώσεις για την υγεία του.

Οι πιο πάνω οριακές τιμές αφορούν εκείνους τους εργαζομένους που δεν περιλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και στις έγκυες και γαλουχούσες μητέρες.

Παραδείγματα:
α) Έστω ότι σε έναν χώρο εργασίας η θερμοκρασία και η υγρασία έχουν μετρηθεί και είναι 38°C και 30%, αντίστοιχα.

• Για ελαφριά εργασία, με βάση τον Πίνακα 5, η εργασία πρέπει να είναι συνεχής.
• Για μέτρια εργασία, πρέπει να εφαρμόζεται 75% εργασία και 25% αλλαγή εργασίας/
ανάπαυση ανά ώρα.
• Για βαριά εργασία, πρέπει να εφαρμόζεται 50% εργασία και 50% αλλαγή εργασίας/
ανάπαυση ανά ώρα.

β) Έστω ότι σε έναν χώρο εργασίας η θερμοκρασία και η υγρασία έχουν μετρηθεί και είναι 40°C και 28%, αντίστοιχα.
• Για ελαφριά εργασία, με βάση τον Πίνακα 5, η εργασία πρέπει να είναι συνεχής.
• Για μέτρια εργασία, πρέπει να εφαρμόζεται 50% εργασία και 50% αλλαγή εργασίας/
ανάπαυση ανά ώρα.

Για βαριά εργασία, πρέπει να εφαρμόζε