Έρχονται αυστηρότεροι έλεγχοι για αποφυγή καταχρήσεων στο ΓΕΣΥ

Ποια μέτρα προωθεί ο ΟΑΥ και ποιες διαβεβαιώσεις δίνει ο Υπουργός Υγείας για τον προϋπολογισμό του ΓΕΣΥ

Το ΓεΣΥ είναι εδώ, υπάρχουν τα προβλήματα, θα τα βελτιώνουμε και θα προχωρούμε μπροστά, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των εκπροσώπων του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη, μετά και την έναρξη εφαρμογής της δεύτερης φάσης υλοποίησης του ΓεΣΥ, όπου έγινε μια ανάλυση της μέχρι τώρα πορείας.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης μέχρι στιγμής του ΓεΣΥ και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του ΟΑΥ και τα διευθυντικά στελέχη για τις προσπάθειες που κατέβαλαν ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη φάση, παρά τα προβλήματα της πανδημίας. Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, με σκληρή δουλειά του ΓεΣΥ ξεκίνησε η δεύτερη φάση.
 
«Υπάρχου κάποια δεδομένα προβλήματα, ήταν αναμενόμενα, γίνονται προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων. Το ευτύχημα είναι ότι τα προβλήματα που φαίνεται να υπάρχουν όσον αφορά τη δεύτερη φάση δεν επηρεάζουν τους δικαιούχους, αλλά έχουν σχέση με τους παρόχους και τον τρόπο που διεκπεραιώνεται σε σχέση με τον ΟΑΥ», είπε.

>>> Διαβάστε ακόμη: Περιμένετε κάποιο επίδομα ή σύνταξη; Ποιές αιτήσεις εξετάζονται <<<
 
Πρόσθεσε ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις καταχρήσεις που υπάρχουν στο σύστημα και δόθηκαν διαβεβαιώσεις από τον ΟΑΥ ότι είναι εις γνώσης τους, υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για αντιμετώπιση των προβλημάτων των καταχρήσεων από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς. Είπε επίσης ότι καταχρήσεις μπορεί να υπάρχουν πάντα και από την άλλη θα είναι συνεχής η προσπάθεια του ΟΑΥ με διάφορα μέτρα για να περιορίσει το φαινόμενο.
 
«Σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την πορεία υλοποίησης», ανέφερε.
 
Ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου τόνισε ότι η μεγάλη εικόνα είναι πως ο ΟΑΥ με την πολιτική καθοδήγηση του Υπουργού κατάφερε να εφαρμόσει το σύστημα τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης φάσης.
 
Σημείωσε ότι είναι αδόκιμο να κρίνεται το σύστημα έναν μήνα μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης και ότι ακόμα και συστήματα που λειτουργούν για δεκαετίες έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις καταχρήσεις και να βελτιώνουν το σύστημα. Πρόσθεσε ότι η δουλειά του ΟΑΥ τα επόμενα χρόνια θα είναι ο περιορισμός των καταχρήσεων.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, όπως είπε, σε χθεσινή (8/7) του συνεδρία πήρε κάποιες αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσει, όπως οι ξεχωριστοί προϋπολογισμοί ανά ειδικότητα που ήδη έχει συζητηθεί με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τις επιστημονικές εταιρείες. 

Λήφθηκε όπως είπε, απόφαση για μερικές επιστημονικές εταιρείες που είναι η πλειοψηφία του προϋπολογισμού και αυτό όπως είπε, θα είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση του να ευθυγραμμιστούν και οι στόχοι του ΟΑΥ σε σχέση με τις καταχρήσεις αλλά και των ίδιων των γιατρών. 

Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία με τους γιατρούς για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο, το οποίο πρόσθεσε δεν θα εξαλειφθεί ποτέ. 

Σημείωσε παράλληλα ότι καταχρήσεις δεν γίνονται μόνο από γιατρούς που έχουν χαμηλό επίπεδο ήθους, αλλά πολλές φορές έχει σχέση με τον τρόπο που ο καθένας εξασκεί την ιατρική.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Είπε επίσης ότι και με την βοήθεια του Υπουργού και του Προέδρου θα γίνουν και νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και θα υπάρξουν και άλλα εργαλεία για να περιοριστεί το φαινόμενο σε επίπεδα που να είναι ανεκτά αλλά δεν θα απειλούν την ισορροπία του συστήματος.
 
Ερωτηθείς εάν θα γίνουν πιο αυστηροί οι έλεγχοι, ο κ. Αντωνίου επεσήμανε ότι πάντα ήταν αυστηροί και πάντα θα είναι και ότι στόχος είναι να βελτιώνεται συνεχώς το σύστημα.
 
Κληθείς να πει εάν η κατάσταση είναι για την ώρα ελεγχόμενη, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού, είπε ότι σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, επισημαίνοντας ότι δεν έχουμε ξεφύγει.

«Υπάρχει, ωστόσο, πίεση στους προϋπολογισμούς των γιατρών και συζητούμε με τον ιατρικό κόσμο και το Υπουργείο πώς θα υποστηρίξουμε και την τιμή μονάδας και τα εισοδήματα των γιατρών που λειτουργούν πιο σωστά», σημείωσε.

Υπ. Υγείας: Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον προϋπολογισμό
Σε ερώτηση εάν γίνονται προκαταρκτικές σκέψεις για αύξηση των εισφορών, ο Υπουργός Υγείας απάντησε αρνητικά. Ξεκαθάρισε δε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον προϋπολογισμό.
 
«Ο προϋπολογισμός είναι δεδομένος, είναι σφαιρικός. Εάν συνεχιστούν οι καταχρήσεις, θα είναι χαμηλότερες οι αμοιβές των επαγγελματιών υγείας. Δεν θα έχει έλλειμμα ο προϋπολογισμός και θέλω να το ξεκαθαρίσω διότι δεν θέλω να υπάρχει η εντύπωση ότι θα υπάρχει έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Το έλλειμμα θα υπάρξει με την έννοια ότι αυξάνονται οι πράξεις, ο προϋπολογισμός είναι ο ίδιος, άρα μειώνονται οι απολαβές», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι στόχος του ΟΑΥ είναι να γίνεται σωστός έλεγχος, ούτως ώστε οι πράξεις που γίνονται να είναι εκείνες που ενδείκνυται να γίνονται, για να είναι και σωστές οι απολαβές.
 
«Σε διαφορετική περίπτωση και αυτός ήταν ευθύς εξ αρχής ο σχεδιασμός του προϋπολογισμού, με τη μονάδα, είναι ένα μέτρο αλλά το έσχατο, αντιμετώπισης των καταχρήσεων. Δηλαδή αν αυτές οι καταχρήσεις δεν περιοριστούν, θα μειωθεί η τιμή μονάδας. Δεν είναι αυτό που θέλουμε ούτε εμείς, αλλά είναι κι αυτό ένα εργαλείο στη διάθεση του Οργανισμού», είπε.
 
Συνέχισε τονίζοντας πως τα εργαλεία υπάρχουν και εξέφρασε την ελπίδα ότι και με τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο Οργανισμός, θα περιοριστούν οι καταχρήσεις προς όφελος των επαγγελματιών υγείας».
 
Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου, κάνοντας αναφορά στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε ότι το κύριο θέμα συζήτησης δεν ήταν οι καταχρήσεις, αλλά η μεγάλη εικόνα.
 
«Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι το ΓεΣΥ είναι εδώ, παρά την πολεμική που δέχθηκε ξεκίνησε η 1η φάση, υπήρχαν τα προβλήματα και το γνωρίζαμε και αντιμετωπίστηκαν. Ξεκίνησε η 2η φάση με όλα τα προβλήματα, εν μέσω πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας, ευχαριστώντας παράλληλα τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΔΣ, αλλά και τα στελέχη της διευθυντικής ομάδας του Οργανισμού, για το πολύ δύσκολο έργο που έφεραν εις πέρας.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
«Το ΓεΣΥ είναι εδώ. Υπάρχουν τα προβλήματα, θα τα βελτιώνουμε και θα προχωρούμε μπροστά», είπε.
 
Σε ερώτηση εάν υπήρξε κάποια πρόοδος κι αν εξευρέθηκε κάποιος τρόπος για να επιλυθεί το θέμα που προέκυψε με κάποιους συμβεβλημένους ιατρούς, των οποίων τα νοσηλευτήρια που εργάζονται δεν έχουν ενταχθεί στο Σύστημα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που αναμενόταν να προκύψει. Εξήγησε ότι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να μπορεί να επιβάλει στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να ενταχθούν στο ΓεΣΥ και ότι η προσπάθειες του Οργανισμού επικεντρώνονται στο να πείσουν τα νοσηλευτήρια να ενταχθούν.

Επεσήμανε ότι γύρω στο 85% των ιδιωτικών κλινών έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική κατάληξη και με τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια που δεν έχουν ενταχθεί. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τις ατομικές συμβάσεις που έχουν οι γιατροί με το νοσηλευτήριο, είπε καταληκτικά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

 
27783