Ερτουγρούλογλου και Όζερσαϊ επέκριναν τις δηλώσεις Μενέντεζ

Ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου καταδίκασε τις δηλώσεις του Αμερικανού Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ότι στόχος του είναι να δει να αποχωρεί και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο, λέγοντας πως δεν έχουν καμία ισχύ για το ψευδοκράτος.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε ανακοίνωση του «υπέξ» αναφέρεται ότι ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι ο Γερουσιαστής πρωτοστάτησε στην ετοιμασία πολλών νομοσχεδίων κατά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους στην Γερουσία των ΗΠΑ και απέκτησε φήμη για την «εχθρότητά του προς τους Τούρκους». 
 
Οι δηλώσεις του κ. Μενέντεζ, πρόσθεσε, έγιναν για να εκπληρώσει το χρέος του για το γεγονός ότι εξελέγη με την στήριξη των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων.
 
«Ο Μενέντεζ, ο οποίος παρέχει στήριξη στο ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο πλήττει τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ για χάρη των προσωπικών του συμφερόντων. Πλήττει επίσης τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο νησί και στην περιοχή» είπε.
 
Επανέλαβε την θέση ότι ο τουρκικός στρατός επενέβη στο νησί για να εμποδίσει τον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών του που πηγάζουν από της Συμφωνίες του 1960.
 
Εξάλλου, ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ είπε ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι «η εγγύηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί λόγω της αποτρεπτικής του επίδρασης».
 
«Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Μενέντεζ είπε ότι το μεγαλύτερό του όνειρο είναι να δει να φεύγει από το νησί και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης. Τον διαβεβαιώνω ότι αν είναι πράγματι αυτό το μεγαλύτερό του όνειρο, το θέμα αυτό θα γίνει η μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής του» είπε.
 
Όλοι όσοι καταλαβαίνουν λιγάκι από διεθνή πολιτική, πρόσθεσε ο κ. Οζερσάι, μπορούν να δουν ότι η Τουρκία, είτε υπάρξει λύση είτε συνεχιστεί η μη λύση, ούτε την Κύπρο που βρίσκεται κάτω από τη μύτη της θα εγκαταλείψει, ούτε την ασφάλεια της Ανατολίας και του τουρκοκυπριακού «λαού» και σε αυτό το πλαίσιο, στις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές αξιολογήσεις είναι και θα συνεχίσει να είναι ζωτικής σημασίας η ύπαρξη του, κατέληξε.

(ΚΥΠΕ)