Έτσι έγινε η κομπίνα με το ΤΕΠΑΚ / 4 χρόνια στη φυλακή η Ροζίτα 

Πως γινόταν η κομπίνα με τα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ / Επέβαλε τις ποινές το Κακουργιοδικείο Λεμεσού

Μετά από τρία χρόνια που καταχωρήθηκε η υπόθεση στο δικαστήριο, το Κακουργιοδικείο Λεμεσού επέβαλε σήμερα ποινές φυλάκισης σε τρεις κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση ατασθαλιών με τα ερευνητικά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ, καθώς και χρηματικό πρόστιμο σε εταιρεία.
 
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων χρόνων στην 60χρονη πρώην υπεύθυνη λειτουργό Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του ΤΕΠΑΚ, φυλάκιση δυο χρόνων στον 41χρονο γιο της και ποινή φυλάκισης τριών χρόνων σε 43χρονο καθηγητή του ΤΕΠΑΚ. Επίσης, χρηματική  ποινή €70.000 επιβλήθηκε σε εταιρεία του 2ου κατηγορούμενου.

Όπως αναφέρει το δικαστήριο, με έκνομες πράξεις, την περίοδο 2009-2016 και στα πλαίσια 19 ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η 60χρονη συνέδραμε στο ν’ αποσπαστεί από το εγκριθέν ευρωπαϊκό κονδύλι, ποσό σχεδόν €430.000. Από το ποσό αυτό, προσθέτει, η κατηγορούμενη οικειοποιήθηκε τουλάχιστον ποσό €44.000 από 12 προγράμματα, ενώ στο πλαίσιο των υπόλοιπων προγραμμάτων, οικειοποιήθηκε μέρος του συνολικού ποσού που αυτά αφορούσαν.
 
Ο γιος της, 2ος κατηγορούμενος, στο πλαίσιο πέντε προγραμμάτων, απέσπασε ποσό περίπου €44.500, από το οποίο περίπου €30.650 κατέληξαν στην εταιρεία του.
 
Σε σχέση με τον 3ο κατηγορούμενο, το δικαστήριο ανέφερε πως με τις παράνομες πράξεις του, την περίοδο 2011-2016, μέσω επτά ευρωπαϊκών προγραμμάτων, συνέδραμε ώστε να αποσπαστεί χρηματικό ποσό περίπου €197,300, το οποίο αποτελούσε μέρος του πιο πάνω ποσού των €430.000. Από αυτό, ποσό €22.500 περιήλθε στην κατοχή του και κράτησε το ποσό των €5.000 κατόπιν επιμονής τρίτου προσώπου, ενώ τελικά κατέβαλε τα χρήματα στην Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης.
 
Οι έκνομες πράξεις των κατηγορουμένων, σημειώνει το δικαστήριο, εξέθεσαν την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο και την έθεσαν στο μικροσκόπιο ελέγχων άλλων προγραμμάτων που συμμετείχε, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει κατακρατήσει ποσό €1,5 εκ. το οποίο έχουν επωμιστεί άλλοι εταίροι των προγραμμάτων και θα επιβληθούν κυρώσεις.

Το Κακουργιοδικείο επεσήμανε ότι η σοβαρότητα των αδικημάτων που διέπραξαν οι κατηγορούμενοι καταδεικνύεται όχι μόνο από τις προβλεπόμενες από τον Νόμο ποινές, αλλά και από τις ευρύτερες κοινωνικές και άλλες δυσμενείς επιπτώσεις που επιφέρει η διάπραξη τους.

Διαβάστε ακόμη: 
Παραδοχή και από άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση ΤΕΠΑΚ
Παραδέχθηκε ενοχή η 59χρονη για την απόσπαση χρημάτων από ΤΕΠΑ

Αυτής της φύσης αδικήματα, προσθέτει, δημιουργούν στην κοινωνία αίσθημα απαξίωσης των θεσμών, επιτείνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια και απογοήτευση, πλήττουν την εμπιστοσύνη του κοινού σε θεσμούς όπως το Πανεπιστήμιο, ενώ συμβάλλουν στην εδραίωση της αίσθησης περί κατάρρευσης των αρχών και αξιών που πρέπει να κυριαρχούν σε όλες τις εκφάνσεις και τη λειτουργία ενός ευνομούμενου κράτος.
 
Λέγοντας ότι το ΤΕΠΑΚ, «ενώ γνώριζε για τις παράνομες ενέργειες  συγκεκριμένου λειτουργού του, επέδειξε αδικαιολόγητη ανοχή και ενήργησε καθυστερημένα στο να αποτρέψει έκνομες πράξεις που γίνονταν σε βάρος του», το δικαστήριο υπογραμμίζει πως σκοπός του Πανεπιστημίου, εκτός του να προάγει την έρευνα να μεταδίδει τη γνώση και να καλλιεργεί τον πολιτισμό, είναι και να συμβάλλει στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών, ικανών να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, με επιστημονική, επαγγελματική, πολιτιστική επάρκεια και υπευθυνότητα, με σεβασμό στους Νόμους και στις ηθικές αρχές και αξίες.
 
Οι κατηγορούμενοι 1 και 3, προσθέτει, οι οποίοι υπηρέτησαν το ΤΕΠΑΚ, με τις έκνομες πράξεις τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αντιστρατεύθηκαν βασικές αξίες του Ιδρύματος και δυναμίτισαν την αποστολή, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα παραβίασαν ηθικούς και νομικούς κανόνες.
 
Το δικαστήριο αφού συνυπολόγισε το σύνολο των γεγονότων, τη σοβαρότητα των αδικημάτων και τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων, τους επέβαλε τις ποινές φυλάκισης, κρίνοντας πως δεν δικαιολογείται η αναστολή τους.
 

Η απόφαση του δικαστηρίου λήφθηκε μετά την παραδοχή των τριών κατηγορουμένων, ενώ θα ακολουθήσει δίκη για άλλους τρεις κατηγορούμενους που δεν παραδέχθηκαν ενοχή, μεταξύ αυτών και δυο Ανώτεροι Διοικητικοί Λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΚΥΠΕ

 
15658
Thumbnail