Εξ αποστάσεως η ενημέρωση για υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία

Τι αναφέρει η ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας

Με στόχο την επιμόρφωση και ενημέρωση των στελεχών των σχολείων για το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί  από την Πέμπτη 21 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο εξ αποστάσεως τηλεδιάσκεψη – παρουσίαση προς τους διευθυντές/διευθύντριες Γυμνασίων και Εσπερινών Σχολών η οποία περιέλαβε παρουσίαση από την Δρα Ζωή – Δωροθέα Πανά, Λέκτορα Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας.
 
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν και άλλα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, με σκοπό να απαντήσουν σε ερωτήσεις και απορίες των συμμετεχόντων. Την τηλεδιάσκεψη χαιρέτισε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου. 

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι ο κ. Προδρόμου, «εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους  προς την πολιτεία, στον τόπο μας που παρόλες τις δυσκολίες εργάζονται εθελοντικά και αποτελούν παράδειγμα  υποδειγματικής συμπεριφοράς».
 
Σημείωσε «ότι οι αποφάσεις που έχει πάρει η Κυβέρνηση, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, αλλά και για τον τομέα της εκπαίδευσης έχουν ληφθεί  με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών οι οποίοι σε όλη αυτή τη διαδρομή στήριξαν και ενημέρωσαν σωστά την Κυβέρνηση».
 

Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας «με την επιστροφή των μαθητών/μαθητριών των Γυμνασίων την προσεχή Πέμπτη, θα προχωρήσουμε με την πιστή εφαρμογή και την τήρηση Υγειονομικών Πρωτοκόλλων για επιστροφή με Ασφάλεια».
 
Πρόσθεσε ότι «έχουν ετοιμαστεί τα απαραίτητα Υγειονομικά Πρωτόκολλα για τις Διευθύνσεις και για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων, αλλά και για τους μαθητές και τις μαθήτριες και σχετικές οδηγίες και κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και ειδικά έντυπα θα δοθούν σε όλους».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Ολα αυτά έχουν ετοιμαστεί με την καθοδήγηση των ιατρικών εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας είπε ο Υπουργός Παιδείας, συμπληρώνοντας ότι «η πρώτη μέρα της επανόδου των μαθητών/τριών και για τις δυο ομάδες, θα αφιερωθεί στα θέματα υγιεινής, αφού η σωστή υγειονομική συμπεριφορά είναι θέμα που θα απασχολήσει ευρύτερα την κοινωνία μας το επόμενο διάστημα».
 
Ανέφερε ότι «με την υποδειγματική επάνοδο όλων όμως και την πιστή εφαρμογή των οδηγιών καθώς την αυστηρή τήρηση των μέτρων θα καταφέρουμε, όπως και στο προηγούμενο διάστημα ως κοινωνία, να αντεπεξέλθουμε».
 
Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης «στους δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους για εκπαιδευτικούς και μαθητές/μαθήτριες, στις απολυμάνσεις στα σχολεία, στη χωροθέτηση και σήμανση, στην προμήθεια αντισηπτικών υγρών και στη δημιουργία αιθουσών απομόνωσης σε περίπτωση που χρειαστούν».
 
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «έδωσε αισιόδοξο μήνυμα ότι με την ευκαιρία που δίνουμε στα παιδιά να επανέλθουν στο σχολείο και να δουν ξανά εκπαιδευτικούς και συμμαθητές/τριές τους, τους δίνει χαρά και ότι το ΥΠΠΑΝ είναι στη διάθεση όλων, αφού ενδυναμώνει τα θέματα ασφάλειας και υγείας και μπορεί να προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί».
 
Η Δρ Πανά παρουσίασε στη συνέχεια, εισαγωγικά, χρήσιμα, ενημερωτικά στοιχεία για τη νόσο COVID-19, καθώς και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου με έμφαση στα παιδιά.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<
 
Στην παρουσίασή της ανέλυσε τις γενικές συστάσεις προφύλαξης και τα μέτρα προστασίας, ενώ έδωσε έμφαση στις ειδικές συστάσεις που αφορούν το σχολείο και το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί από τη Δευτέρα.
 
Κατά την τηλεδιάσκεψη, δόθηκε χρόνος στους συμμετέχοντες για ερωτήσεις και απορίες, τις οποίες απάντησε η Δρ Πανά, αλλά και άλλα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.
 
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θεωρεί ότι είναι μεγάλης σημασίας η ενημέρωση και η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τις υγειονομικές οδηγίες και γι΄ αυτό προγραμματίζει και άλλες εξ αποστάσεως επιμορφωτικές – ενημερωτικές συναντήσεων με τους ειδικούς επιστήμονες και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης.
 
Σκοπός «να προσφερθούν χρήσιμες και αναγκαίες πληροφορίες, αλλά και να επιλυθούν τυχόν απορίες για τον χειρισμό και το υγειονομικό  πρωτόκολλο στα θέματα αντιμετώπισης της νόσου COVID-19 στα σχολεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

(ΚΥΠΕ)