«Εξέγερση» στη Βουλή / Ζητούν παραίτηση Συλλούρη

Τι ζητούν οι βουλευτές

Η Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής αποφάσισε να αναβάλει τη σημερινή της συζήτηση για τον Κώδικα Δεοντολογίας των Βουλευτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Al Jazeera.
 
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ως η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θεσμών και αξιών, θέλουν να στείλουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα ότι στο χώρο της πολιτικής υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι και αποφασισμένοι να θεσπίσουν σωστές νομοθεσίες, σωστούς κώδικες δεοντολογίας , σωστό πόθεν έσχες, που σήμερα είναι κοινωνική απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας.

>>> Διαβάστε επίσης: Ποιά κόμματα ζητούν την παραίτηση Συλλούρη <<<

«Η κυπριακή κοινωνία έχει απόλυτο δίκαιο που μας βλέπει και μας φτύνει. Δώσαμε το δικαίωμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έχει τη θεσμική υποχρέωση να στείλει το μήνυμα ότι προσαρμόζεται και δουλεύει προς τη συγκεκριμένη κατάσταση. Ταυτόχρονα, είπε, θα ολοκληρωθεί το έργο που έχουν ξεκινήσει ειδικότερα για το πόθεν έσχες και τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών, ώστε να υπάρξει σαφέστατος έλεγχος, ο πολιτικός να ελέγχεται και να υπάρχει και διαφάνεια και κάθε πολίτης να ξέρει ακριβώς έχει ενώπιών του και ποιους πρέπει να ψηφίζει.
 
Ερωτηθείς αν πρόκειται για απεργία βουλευτών, ο κ. Ζαχαρίου, ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως είναι απεργία βουλευτών, αλλά ένα πολιτικό μήνυμα που στέλνει η Επιτροπή Θεσμών, ένα πολιτικό μήνυμα συστράτευσης με την κοινωνία των πολιτών, ότι βρίσκονται εδώ με ανοικτά τα αυτιά, ομόφωνα όλοι οι βουλευτές της Επιτροπής Θεσμών για να δουλέψουν στη συγκεκριμένη πορεία την οποία περιέγραψε, όπως είπε, προηγουμένως.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα την αναβολή της συνεδρίασής της, αναφέροντας ότι είναι γνωστά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και δεδηλωμένη η πρόθεση σχεδόν του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων για επίδειξη πολιτικής ευθιξίας και παραίτηση του Προέδρου της Βουλής.
 
Με την αναβολή της συνεδρίας, είπε, στέλνουν ένα ομόθυμο μήνυμα ότι προέχει η εύρυθμη λειτουργία του Κοινοβουλίου και η ανάγκη αναστύλωσης θεσμών και αξιών.

>>> Οι εξελίξεις με το βίντεο του Al Jazeera <<<
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή για την Επιτροπή Θεσμών παρά να στείλει αυτό το μήνυμα στην κοινωνία των πολιτών, προσπαθώντας να περισώσει ότι περισώζεται από το κύρος του Κοινοβουλίου. Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν μια σοφή απόφαση για την αναβολή, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι δεν μπορούν συμπεριφορές που προσβάλουν και το Κοινοβούλιο και την πολιτεία να γίνονται αποδεκτές.

Διάβασε παράλληλα απόσπασμα από τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών όπως τους κατατέθηκε σύμφωνα με τον οποίο: «Νοείται ότι η συμπεριφορά του Βουλευτή στον ιδιωτικό του βίο πρέπει να είναι καθ’ όλα συνετή, κόσμια και αντάξια της αποστολής και της σημασίας που στη συνείδηση του πολίτη προσδίδεται στο βουλευτικό αξίωμα, ώστε αυτή να μην προκαλεί και/ή με οποιονδήποτε τρόπο δημιουργεί τη μήνιν ή/και την απαξίωση προς το πρόσωπο του Βουλευτή και το βουλευτικό αξίωμα». Επίσης: «νοείται ότι, ο Βουλευτής κατά την άσκηση των καθηκόντων του επ’ ουδενί συμπεριφέρεται ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενεργεί ώστε να εξυπηρετούνται κατ’ αποκλειστικότητα, μεροληπτικά και εις βάρος του ευρύτερου κοινού και/ή του δημοσίου συμφέροντος τα συμφέροντα συγκεκριμένου προσώπου, ομάδας προσώπων ή/και συγκεκριμένου οργανωμένου συνόλου».
 
Προηγουμένως ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, είχε αναφέρει ότι εισηγήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών, την πρώτη απεργία βουλευτών στην ιστορία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης πρέπει να παραιτηθεί.
 
Ο κ. Περδίκης είπε ότι θεωρεί ότι είναι αδιανόητο να συζητούν για τον κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών, τη στιγμή που ο επικεφαλής της Βουλής βαρύνεται με μια τόσο βαριά κατηγορία.  
 
«Η δεοντολογία των βουλευτών έχει βρεθεί στο πάτωμα. Αν υπάρχει θέμα συζήτησης για δεοντολογία βουλευτών θα υπάρξει μετά την παραίτηση του κ. Συλλούρη», είπε ο κ. Περδίκης.
 
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ως Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Δεοντολογίας και Διαφάνειας για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν πρόκειται να προεδρεύσει της Επιτροπής.
 
«Έχουμε καλέσει μαζί με τους βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών να μη συνεδριάσει ούτε η Επιτροπή Θεσμών», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα θεσμών στη Βουλή όσο προεδρεύει της Βουλής ο κ. Συλλούρης.
 
«Έχει καταργηθεί η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και δεν θα ξαναζωντανέψει παρά μόνο με την άμεση παραίτηση του κ. Συλλούρη», είπε.

(ΚΥΠΕ)

 
27498