Φ. Λεβέντης: Τα σημεία που πρέπει να διορθωθούν στο πρωτόκολλο

«Υπάρχει γκρίζα ζώνη σε διάφορα σημεία του πρωτοκόλλου και πρέπει να διορθωθεί» σημείωσε ο Πρόεδρος ΠΑΣΙΚΑ

«Σήμερα θα άνοιγαν γύρω στις 3500 χιλιάδες επιχειρήσεις που ανήκουν στο χώρο εστίασης από τις 3600, που υπάρχουν παγκύπρια», σημείωσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής.

Φαίνεται όμως πως το χθεσινό πρωτόκολλο ίσως λειτουργήσει ανασταλτικά για κάποιους, καθώς οι οδηγίες φέρνουν τους επιχειρηματίες προ τετελεσμένων, καθώς είχαν προχωρήσει σε ετοιμασίες  για να λειτουργήσουν  με βάση άλλα δεδομένα τα οποία την τελευταία στιγμή ανατρέπονται, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Λεβέντης στο Τρίτο πρόγραμμα του Κρατικού Ραδιοφώνου.

>>>Διαβάστε ακόμη: Θυμός για πρωτόκολλο / Περίπτωση να μην ανοίξουν café-εστιατόρια

Όπως σημείωσε υπάρχει γκρίζα ζώνη σε διάφορα σημεία του πρωτοκόλλου με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διακριτή κρυσταλλική οδηγία του τι επιτρέπεται.

Για παράδειγμα σχολίασε τα εξης σημέια:
α/Το πρωτόκολλο ανατρέπει τον ίδιο τον νόμο πού ορίζει τον εξωτερικό χώρο».

β/ Το λεκτικό όσον αφορά τη μουσική: Εμείς διαβεβαιώσαμε τους επιχειρηματίες πως θα είχαν ζωντανή μουσική, με ορχήστρα ή με άλλο τρόπο, αλλά χωρίς πίστες.
Το πρωτόκολλό αναφέρει « απαγορεύεται οποιοδήποτε είδος μουσικής που ξεσηκώνει τους θαμώνες για χορό, όπως επίσης απαγορεύεται ο χορός και απαγορεύεται οι θαμώνες να στέκονται και να λικνίζονται γύρω από το τραπέζι τους». 
«Γιατί να υπάρχει ο ορισμός της απαλής μουσικής και με την υποκειμενική κρίση του αστυνομικού για το τι είναι ξεσηκωτικό να επιβάλλει πρόστιμα», διερωτήθηκε.

γ/ Αποστάσεις: Αντί να μετριέται η απόσταση από τραπέζι σε τραπέζι, θα υπάρχει απόσταση από καρέκλα - σε καρέκλα, σχολιάζει ο κ. Λεβέντης, ΜΕ αυτό τον τρόπο, εξήγησε, οι επιχειρηματίες μετατρέπονται σε αστυνομικούς για να ελέγχουν τους πελάτες.

δ/ Μάσκα: Το πρωτόκολλο σημειώνει πως «αν δεν μασάς δεν μπορείς να μην φοράς τη μάσκα». Αποδεχόμαστε τη χρήση της μάσκας στους χώρους της επιχείρησης κατά την μετακίνηση αλλά στο τραπέζι κάθεσαι με άτομα που ούτως ή αλλιώς θα βρισκόσουν μαζί τους σε οικίες κλπ.

ε/ Το κέρφιου: «Έχουμε πρόβλημα με την ώρα του κέρφιου, γιατί στην ουσία είναι μέχρι τις 22.15, που μπορούν να εργαστούν οι επιχειρήσεις όταν το πρωτόκολλο ορίζει στις 22.45 να κλείνουν οι χώροι εστίασης.

στ/ Μπουφέ: «Υπάρχουν επιχειρήσεις που σερβίρουν σε μπουφέ και έχω δει να τηρούν όλα τα μέτρα, συνεπώς δεν τίθεται θέμα ασφάλειας», σημείωσε.
Η θέση του Συμβουλίου του ΠΑΣΙΚΑ είναι οτι στην περίπτωση που αυτά δεν διορθωθούν, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και όχι για να εξυπηρετήσουν, θα πρέπει να πάρουμε δυναμικά μέτρα, τόνισε ο κ. Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης επεσήμανε πως οι οδηγίες θα πρέπει να είναι διάκριτες και κρυσταλλικές και να μην εναπόκειται στον καθένα με υποκειμενικά κριτήρια. « Θα επιβληθούν ποινές €8000 - €16000 ή και κλείσιμο επιχειρήσεων, πρέπει να είναι ξεκάθαρα τα μέτρα».

Ξ.Π
 

 
27328