Φόρουμ Φιλίας: Συνδέεται Μεσόγειος, Ερυθρά Θάλασσα και Κόλπος

To Φόρουμ Φιλίας παράδειγμα διακρατικής συνεργασίας με πυξίδα τις αξίες των ΗΕ, είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Ως ένα παράδειγμα αρμονικής διακρατικής συνεργασίας, με σταθερή πυξίδα τις θεμελιώδεις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την πολυμερή διάσκεψη «Φόρουμ Φιλίας», που πραγματοποιείται σήμερα σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, στην Αθήνα.

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το νέο αυτό σχήμα σηματοδοτεί τη σύμπραξη Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου με νέους εταίρους, το Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνδέοντας πλέον τη Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο.

«Η εμβάθυνση της συνεργασίας του νέου αυτού σχήματος υπηρετεί το κοινό συμφέρον των χωρών μας, προωθώντας την ευημερία στην περιοχή και θέτοντας τις βάσεις για μια ευρεία, φιλόδοξη, θετική ατζέντα. Και αυτό φιλοδοξούμε, μέσω της διασυνδεσιμότητας των δράσεών μας και των πρωτοβουλιών μας, σε πλειάδα θεμάτων όπως τον διαθρησκειακό διάλογο, την ενέργεια, την καινοτομία, την ψηφιακή οικονομία, την προστασία του πολίτη αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας», επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Όπως είπε, «το ευέλικτο αυτό σχήμα,  θα συνέρχεται σε τακτά διαστήματα με σκοπό να διευρύνει διαρκώς τα πεδία σύμπραξης μεταξύ των μελών του». «Αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής, διακρατικής συνεργασίας πάνω στην ταραγμένη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων. Αλλά και μία σύγκληση διαφορετικών κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο, με κοινό στόχο να βελτιώσουν την καθημερινότητα των λαών τους. Με σταθερή πυξίδα τις θεμελιώδεις αξίες των Ηνωμένων Εθνών: Ασφάλεια, Δικαιοσύνη και Ισότητα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, τόνισε ότι με γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρήνη, στους όρους καλής γειτονίας και στη σταθερότητα, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «είναι ανοιχτή σε όλους, δίχως να στρέφεται εναντίον κανενός, ξεπερνώντας τα σύνορα των κρατών που την αποτελούν, ενώνοντας τρεις ηπείρους. Και συνδέοντας την Ευρώπη με τον αραβικό κόσμο».

«Η Ελλάδα είναι φυσικό να εισηγείται αυτό το πρωτοπόρο σχήμα συνεργασίας», υποστήριξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η γεωγραφική της θέση, η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και ο γεωστρατηγικός της ρόλος στα Βαλκάνια και την ΕΕ, ευνοούν μια τέτοια πρωτοβουλία.

Όπως σημείωσε, μια τέτοια πρωτοβουλία επιβάλλεται και από τις πολυδιάστατες προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες μας, υποστηρίζουν μία δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Στη βάση του Καταστατικού Χάρτη και των σχετικών ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», όπως είπε.

«Συνεργάζονται και δεσμεύονται για την επικράτηση της ειρήνης και της προόδου στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας. Με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών μας, χωρίς ξένες παρεμβάσεις. Παραμένοντας πάντα προσηλωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και το Δίκαιο της Θάλασσας, ως θεμέλια της ειρήνης, της ασφάλειας, των σχέσεων καλής γειτονίας, καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκλεισε τον χαιρετισμό του, εκφράζοντας την πρόθεση της Ελλάδας να φιλοξενήσει σύντομα την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του νέου σχήματος. «[Μ]όλις αρθούν οι περιορισμοί της πανδημίας, να υποδεχθώ, εδώ τους φίλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των άλλων χωρών του «Philia Forum». Για να συζητήσουμε από κοντά πώς θα κάνουμε παραγωγικότερη αυτήν που μας δώρισε και το όνομά της στο φόρουμ μας: Τη φιλία μεταξύ των λαών μας», κατέληξε.

(ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης)