Γενικός Εισαγγελέας: Απαντά για τη γνωμάτευση για πολιτογραφήσεις

Τι δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης σχετικά με τη γνωμάτευση για τις πολιτογραφήσεις

Απάντηση έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης σχετικά με το ζήτημα που προκλήθηκε με συγκεκριμένη γνωμάτευση του για πολιτιγραφήσεις τονίζοντας ότι, «το βάραθρο στο οποίο κατρακυλούν κάποιοι πολιτικοί και κάποιοι αξιωματούχοι δεν φαίνεται να έχει πάτο», αναφερόμενος σε δηλώσεις που έγιναν σήμερα για το ζήτημα μετά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.

>>> Διαβάστε επίσης: Ζητούν τα πρακτικά του Υπουργικού για τα διαβατήρια σε Αγία Νάπα <<<

Να υπενθυμίσουμε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είχε αναφέρει σχετικά με το ζήτημα - μεταξύ άλλων - πως, «ο Γενικός Εισαγγελέας έφερε ακριβώς την αντίθετη γνωμάτευση από αυτήν που έδωσε όταν προσπαθούσε να πείσει τη Βουλή να ψηφίσει τους σχετικούς κανονισμούς».(Διαβάστε αυτούσια την δήλωση του κ. Παπαδόπουλου ΕΔΩ).

Ακολουθεί αυτούσια η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα:

«Το βάραθρο στο οποίο κατρακυλούν κάποιοι πολιτικοί και κάποιοι αξιωματούχοι δεν φαίνεται να έχει πάτο.

Ο όποιος καλόπιστος αναγνώστης με ελάχιστες νομικές γνώσεις μπορεί να κατανοήσει το άρθρο 9 του περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου του 1999 (158(I)/1999), το οποίο, αυτολεξεί, προνοεί:

«Όταν το διοικητικό όργανο πρόκειται να εκδώσει μια πράξη, ύστερα από αίτηση, θα βασιστεί στο νομοθετικό καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο της έκδοσης της πράξης, ανεξάρτητα αν αυτό ήταν διαφορετικό κατά το χρόνο της υποβολής της σχετικής αίτησης. Όταν η διοίκηση, έπειτα από πάροδο εύλογου χρόνου, παραλείπει να προβεί στην εξέταση της αίτησης, λαμβάνεται υπόψη το καθεστώς που ίσχυε κατά το τέλος της εκπνοής του εύλογου χρόνου.»

Η γνωμάτευσή μου ημερομηνίας 5 Μαρτίου 2021 σε τίποτα δεν διαφέρει καθόσον αφορά στην ερμηνεία της πιο πάνω νομικής Αρχής από τη γνωμάτευση επί τέως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2020. Στον ίδιο νόμο έγινε παραπομπή και κατά τη συζήτηση των Κανονισμών που διέπουν το ΚΕΠ ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οτιδήποτε πέραν των πιο πάνω παρέλκει.

Δεν θα εξευτελίσω τον υψηλό θεσμό που υπηρετώ ακολουθώντας τους στην κατρακύλα.»

 
20100
Thumbnail