Γενικός Εισαγγελέας: Διόρισε Ερευνητική Επιτροπή για το Cypra

Τι ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας / Ποιοί απαρτίζουν την Ερευνητική Επιτροπή

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, διόρισε σήμερα (22/12) Τριμελή Ερευνητική Επιτροπή για την υπόθεση του σφαγείου Cypra. 

Σε δηλώσεις του στη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι επικεφαλής της επιτροπής διορίζεται ο τέως Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου, Χάρης Πογιατζής, ενώ Επίτροποι διορίζονται ο τέως αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης και η τέως Ανώτατη Επαρχιακή Δικαστής Λεμονιά Καουτζάνη.
 
«Η ερευνητική επιτροπή εντέλλεται να διεξάγει διαχρονικό έλεγχο για ενδελεχή εξέταση όλων των θεμάτων που θα διερευνήσει. Οι ακριβείς όροι εντολής της θα καθοριστούν σε σχετικό διάταγμα που θα δημοσιευτεί εντός των προσεχών ημερών, αφού διεκπεραιωθούν όλα τα διαδικαστικά θέματα», ανέφερε ο κ. Σαββίδης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτούσιες οι δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα:

«Τις τελευταίες βδομάδες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας γεγονότα, ισχυρισμοί και καταγγελίες που αφορούν το σφαγείο της εταιρείας Cypra Ltd. και τις διάφορες σχέσεις του με κρατικές αρχές και αξιωματούχους του κράτους. Τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί εκτενώς και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Έχοντας υπόψη τα διάφορα δημοσιεύματα όπως παρουσιάστηκαν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και τις δημόσιες τοποθετήσεις, από νυν και πρώην λειτουργούς και αξιωματούχους επί του θέματος, ζήτησα και έλαβα τα πρακτικά της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών και όλα τα έγγραφα που κατατέθηκαν.

Αφού μελέτησα τα πιο πάνω πρακτικά, ασκώντας την εξουσία που μου παρέχεται από το άρθρο 2 του Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμου, αποφάσισα να διορίσω Ερευνητική Επιτροπή για τη διερεύνηση όλων των θεμάτων που αφορούν τις Εταιρείες Cypra Ltd. και/ή Cypra Bioenergy Ltd. και/ή άλλων συνδεδεμένων και/ ή σχετιζόμενων εταιρειών και/ή προσώπων.

Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής διορίζεται ο κ. Χάρης Πογιατζής, τέως Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Επίτροποι διορίζονται ο κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, τέως Αρχηγός Αστυνομίας και η κα Λεμονιά Καουτζάνη, τέως Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής.

Ο κ. Πογιατζής μετά από δεκαετή άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος διορίστηκε ως Επαρχιακός Δικαστής στο Δικαστικό Σώμα όπου αργότερα προήχθη στη θέση του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και Πρόεδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου. Υπηρέτησε ως Διοικητικός Πρόεδρος των Επαρχιακών Δικαστηρίων Λευκωσίας – Κερύνειας από τον Δεκέμβριο 2014 μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2018, ενώ ήταν σε 2 διετείς θητείες Πρόεδρος Μόνιμων Κακουργιοδικείων. Διετέλεσε εξεταστής και λέκτορας του Νομικού Συμβουλίου Κύπρου. Με δικό του αίτημα τον Μάιο του 2020 αφυπηρέτησε πρόωρα από τη δικαστική υπηρεσία ενώ σήμερα εργάζεται ως νομικός σύμβουλος σε δικηγορική εταιρεία.

Ο κ. Κύπρος Μιχαηλίδης, τέως Αρχηγός Αστυνομίας με μακρόχρονη εμπειρία στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων, θεωρείται ως ένας από τους πιο έμπειρους και επιτυχημένους ανώτατους Αξιωματικούς της Κυπριακής Αστυνομίας στον οποίο έχουν απονεμηθεί σωρεία βραβείων και τιμητικών διακρίσεων. Αφυπηρέτησε πρόσφατα, μετά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παράτεινε τη θητεία του για έξι μήνες.

Η κα Λεμονιά Καουτζάνη, τέως Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής πέραν της πολύχρονης εμπειρίας της στο δικαστικό Σώμα και στο δικηγορικό επάγγελμα, είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποφυλάκισης Κρατουμένων επ’ Αδεία και συνεργάζεται με Πανεπιστήμιο ως ειδικός επιστήμονας σε θέματα δικαίου. Είναι επίσης εξεταστής του Νομικού Συμβουλίου στο θέμα των αστικών αδικημάτων.

Η Ερευνητική Επιτροπή εντέλλεται να διεξάγει διαχρονικό έλεγχο για ενδελεχή εξέταση όλων των θεμάτων που θα διερευνήσει. Οι ακριβείς όροι εντολής της θα καθοριστούν σε σχετικό Διάταγμα που θα δημοσιευθεί εντός των προσεχών ημερών, αφού διεκπεραιωθούν όλα τα διαδικαστικά θέματα. Οι όροι θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: 

  • τη νομιμότητα των ενεργειών κρατικών αρχών σε σχέση με τις συγκεκριμένες εταιρείες,
  • κατά πόσον υπήρξαν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις από οποιονδήποτε προς όφελος των συγκεκριμένων εταιρειών,
  • κατά πόσον υπήρχαν και/ή ασκήθηκαν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου και/ή εποπτείας από τις αρμόδιες κατά περίπτωση αρχές σε σχέση με όλες τις συναλλαγές και υποχρεώσεις των εν λόγω εταιρειών,
  • κατά πόσον από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα τα οποία δυνατό να οδηγούν σε καταλογισμό ευθυνών σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο,
  • κατά πόσον υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή διαβαθμισμένων ή μη διαβαθμισμένων υπηρεσιακών εγγράφων ή/και πληροφοριών προς τις εν λόγω εταιρείες ή οποιαδήποτε προνομιακή μεταχείριση από κρατικές αρχές,
  • κατά πόσον προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα σε σχέση με τις συγκεκριμένες εταιρείες και/ή σε σχέση με τους διευθυντές και/ή μετόχους τους, τα οποία δυνατό να οδηγούν στον καταλογισμό οποιωνδήποτε ευθυνών, οι οποίες να προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις τους.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Από το πεδίο της έρευνας θα εξαιρεθεί το θέμα που καλύπτεται από την έρευνα που ήδη αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο με την Απόφασή του ημερομηνίας 16.12.2020 για τη διερεύνηση του ενδεχομένου διάπραξης πειθαρχικών παραπτωμάτων από τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα συμπληρώσει την έρευνά της και θα υποβάλει την έκθεσή της στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία ως ήθελε αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα της Ερευνητικής Επιτροπής σύμφωνα με το Νόμο. 

Συγχαίρω τον Πρόεδρο και τους Επιτρόπους για τον διορισμό τους και εύχομαι καλή δουλειά».

 
20241