Τι απάντησε ο Γενικός Ελεγχτής σε δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης λέει ότι δεν παρεμβαίνει και δεν αναμιγνύεται στην πολιτική, προσθέτοντας ότι μόνος οδηγός των ενεργειών του είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι.
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, με αφορμή τις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Aναστασιάδη στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό  OMEGA, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «ουδέποτε παρεμβαίνω στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής και ουδέποτε αναμιγνύομαι στην πολιτική. Μόνος οδηγός των ενεργειών μου είναι το Σύνταγμα και οι νόμοι που καθορίζουν τις εξουσίες και αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή. Αυτό θα συνεχίσω να πράττω, απερίσπαστος».
 
Τα τελευταία χρόνια η Ελεγκτική Υπηρεσία μεταμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται και πλέον, με την καθοδήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, εφαρμόζει όλα τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα, κάτι που δεν γινόταν προηγουμένως, πρόσθεσε.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
«Έχουμε αντιμετωπίσει τις αδυναμίες διαρροών, έχουμε χειριστεί  άλλες εγγενείς αδυναμίες και έχουμε καταστήσει τις εκθέσεις μας πιο αξιόπιστες και αντικειμενικές. Έτσι θα συνεχίσουμε» κατέληξε ο Γενικός Ελεγκτής.
 
Στη συνέντευξή που μεταδόθηκε την Παρασκευή, στο OMEGA, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής υπερβαίνει τις εξουσίες του, ενώ είπε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να περιορίσει την δικαιοδοσία του εκεί και όπου το Σύνταγμα προβλέπει.
 
«Ο καθένας θα πρέπει να σέβεται την ανεξαρτησία των θεσμών και ιδιαίτερα να σέβεται τους θεσμούς του κράτους» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Είπε ακόμη ότι «δεν μπορεί να εμφανίζεται ο Γενικός Ελεγκτής να υποκαθιστά τον Γενικό Εισαγγελέα και να αποφαίνεται εάν και κατά πόσο και ποια είναι τα θέματα που πρέπει να πάνε στη Βουλή. Αυτό δεν είναι ποσώς θέμα του Γενικού Ελεγκτή».
 
Την ίδια ώρα, συνέχισε, ο Γενικός Ελεγκτής δεν μπορεί να μετατραπεί σε κυβερνήτη ή σε συγκυβερνήτη. «Το Σύνταγμα προνοεί ότι κυβερνά τη χωρά εκείνος που ο λαός αναδεικνύει. Ο Γενικός Ελεγκτής και βεβαίως έχει εξουσίες εκ του Συντάγματος να ελέγχει την ορθή χρήση των πόρων του κράτους» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
«Κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσει και ο Γενικός Ελεγκτής ότι δεν μπορεί να πολιτεύεται» συνέχισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «μια σειρά ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών ενέχουν το πολιτικό στοιχείο δυστυχώς και ταυτίζονται πλήρως με συγκεκριμένο κόμμα».
 
Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο Γενικός Ελεγκτής ότι ο ρόλος του δεν είναι οι πολιτικές ανακοινώσεις ή οι απαντήσεις σε Υπουργούς ή οι προσβλητικές αναφορές απέναντι σε άλλους θεσμούς, είπε και έκανε λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν ήταν ατυχής ο διορισμός του Γενικού Ελεγκτή, απλά υπερβαίνει τις εξουσίες του». Σε άλλη ερώτηση είπε ότι μια πιο ενεργή παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα για να υποδείξει μέχρι που φτάνουν τα όρια των εξουσιών «δεν θα ήταν βλαπτική, αντίθετα θα ήταν πάρα πολύ θετική».
 
Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει κάτι το προσωπικό με τον Γενικό Ελεγκτή «αλλά παρατηρούνται τάσεις λαϊκισμού». «Είναι θέμα αρχής για εμένα. Δεν μπορεί να συγκυβερνώ με θεσμό τα καθήκοντα του οποίου καθορίζονται ρητά από το Σύνταγμα και δεν πρέπει να συμμετέχει ή να υποκαθιστά την εκτελεστική εξουσία» υπογράμμισε.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε τέλος ότι ουδείς αρνείται τον έλεγχο, είπε όμως ότι είναι άλλο η εκ των προτέρων συναίνεση.

(ΚΥΠΕ)

 
10860
Thumbnail

Τεράστια πρόκληση ενάντια στον Κυπριακό λαό αποτελεί η ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο, η οποία αναφέρει την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν στην Κυπριακή Δημοκρατία στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση, αναφέρει το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και συμπληρώνει σε ανακοίνωσή του ότι «καταδικάζουμε τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου».

ad1mobile

>>>Διαβάστε επίσης: Μισθοί ανδρών/γυναικών: Μικραίνει η διαφορά, έρχονται & νέα μέτρα <<<

«Απροκάλυπτα τονίζεται επίσης, πως η συνεργασία αυτή ενεργεί ως αποτελεσματικό μέσο για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», αναφέρει και προσθέτει: «Η κυβέρνηση Αναστασιάδη οφείλει να μας εξηγήσει πως εξυπηρετεί τον Κυπριακό λαό και πως συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος η υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να δώσει εξηγήσεις στον Κυπριακό λαό για τις προθέσεις της σε σχέση με την υλοποίηση του περιβόητου Αμερικάνικου νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο για άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων».

«Μήπως είναι προς το συμφέρον του Κυπριακού λαού η διάλυση των σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, όπως προϋποθέτει το εν λόγω νομοσχέδιο; Μήπως είναι προς το συμφέρον της Κύπρου και του λαού μας η πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και η εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή; Μήπως με την υλοποίηση του νομοσχεδίου Μενέντεζ-Ρούμπιο επιχειρείται ξέπλυμα του εγκληματικού ρόλου των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στο δίδυμο έγκλημα του 1974;», διερωτάται το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

Αναφέρει, επίσης, ότι «με την ίδια ‘εκπαίδευση’ και ‘κατάρτιση’ που απλόχερα προσφέρουν σήμερα, προσέφεραν και το 1974 στους τότε συνεργάτες τους, τη Χούντα των Αθηνών, την ΕΟΚΑ Β’ και το στρατό της Τουρκίας, για την εκτέλεση του πραξικοπήματος και της εισβολής».
 
«Ως Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) το λέμε ξεκάθαρα. Αν οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Αναστασιάδη έχουν πρόθεση για αναβάθμιση των σχέσεων τους και της στρατιωτικής συνεργασίας τους, εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποδεχτούμε συνεργασία με αυτούς που σχεδίασαν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ το δίδυμο έγκλημα στην Κύπρο το 1974. Κανένας στρατιώτης και στέλεχος της εθνικής φρουράς δεν έχει θέση στην εκπαίδευση και κατάρτιση για την υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», αναφέρει η ανακοίνωση.  

Σημειώνεται ότι «ο στρατός των ΗΠΑ και των άλλων ξένων δυνάμεων δεν έχουν καμία θέση στην Κύπρο. Ούτε η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Κύπρο! Το ΠΣΕ προειδοποιούσε συνεχώς πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη μας οδηγεί μακριά από τον επιδιωκόμενο στόχο για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Δυστυχώς η κυβέρνηση αντί να προστατέψει την Κύπρο που τόσο υπέφερε και βρίσκεται προ των πυλών της διχοτόμησης, μετατρέπει την Κύπρο σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο έρμαιο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ορμητήριο πολέμου».

>>>Διάβαστε ακόμη: Τι άλλαξε για ταξίδια στην Ελλάδα-Προσοχή στο πρόστιμο των €500 <<<

ad2mobile

«Αυτό που ωφελεί αυτή τη στιγμή την Κύπρο και έχει ανάγκη ο λαός μας δεν είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με ξένες δυνάμεις, αλλά η άμεση επανέναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και η επίλυση του Κυπριακού στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς θα πρέπει να παραμείνει η υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας και του λαού μας και όχι άλλων ξένων δυνάμεων και στρατιωτικών οργανισμών», προστίθεται.
 
Ως ΠΣΕ, καταλήγει η ανακοίνωση, «καταδικάζουμε τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου και δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι, δεν θα δεχθούμε κανένα συμβιβασμό με την κατοχή και τη διχοτόμηση. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην στρατικοποίηση της Κύπρου, για απαλλαγή από την κατοχή και για την επανένωση της πατρίδας μας μετατρέποντας την Κύπρο σε γέφυρα ειρήνης των λαών».

(ΚΥΠΕ)

article 1