Γεωργιάδης για Μεταναστευτικό: Απαιτείται αποτελεσματική πολιτική

«Απαιτείται μια αποτελεσματική πολιτική, μια συνολική αντιμετώπιση που θα διαφυλάξει την δημόσια ασφάλεια»

Αυτό που απαιτείται είναι μια αποτελεσματική πολιτική, μια συνολική αντιμετώπιση που θα διαφυλάξει την δημόσια ασφάλεια, θα προστατεύσει τον κοινωνικό μας ιστό και θα αποτρέψει την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση της χώρας μας, είπε, μεταξύ άλλων, σε χαιρετισμό του στο Δημοτικό θέατρο Λευκωσίας ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης.

Αυτούσιος ο χαιρετισμός

Αγαπητέ Υπουργέ Νότη Μηταράκη,

Αγαπητέ Υπουργέ Νίκο Νουρή,

Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι

Θέλω και από την πλευρά μου να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας, σε ακόμη μια πρωτοβουλία που παίρνουμε ως Δημοκρατικός Συναγερμός για να συζητήσουμε το μείζον θέμα του μεταναστευτικού.

Μια κορυφαία πρόκληση για την Ευρώπη, για την Ελλάδα, για την Κύπρο.

Να καλωσορίσω ιδιαίτερα τον φίλο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας και βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του προέδρου της παράταξης μας και του οποίου η παρουσία μας τιμά.

Φίλε Υπουργέ, η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, είναι χώρες πρώτης γραμμής. Έχουν δεχθεί εντονότατες πιέσεις και έχουν δοκιμαστεί στα δύσκολα. Καταγράφουμε τα αποτελέσματα και την εξαιρετική πρόοδο που έχουν φέρει οι δικές σας προσπάθειες, οι προσπάθειες της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Εξίσου ξεκάθαρη και αποφασιστική είναι και η πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης. Και θεωρούμε πως η συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι επιβεβλημένη.

Κοινή επιδίωξη μας είναι μια δίκαιη, αποτελεσματική και, εκεί που πρέπει, αυστηρή πολιτική ελέγχου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών.

Φίλες και φίλοι

Η χώρα μας δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών και αιτητών πολίτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της, από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμπράκτως έχουμε αποδείξει ως χώρα και την
ευαισθησία μας σε σχέση με τις ανθρωπιστικές πτυχές, αλλά και τον σεβασμό μας προς τις διεθνείς συμβάσεις.

Σημειώνουμε όμως το εξής: πρόσφυγας είναι κάθε άνθρωπος που εγκατέλειψε τη χώρα του εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι θα αντιμετωπίσει κινδύνους και θα υποστεί διωγμούς. Η μεγάλη πλειοψηφία των αιτητών ασύλου που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο, δεν ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως καταγράφεται στις επίσημες μελέτες και στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να την αντιληφθούμε όλοι. Ενώ ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την Κύπρο είναι,προφανώς, οι μεγάλες ροές μέσω των κατεχομένων περιοχών μας.

Γι’ αυτό και πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας όπως ακριβώς πράττουν και όλα τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι ούτε η αριστερά που θέλει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε όλους, ούτε όμως είναι ακραίο κίνημα που υιοθετεί πολιτικές χωρίς ευαισθησία.

Αυτό που απαιτείται είναι μια αποτελεσματική πολιτική, μια συνολική αντιμετώπιση που θα διαφυλάξει την δημόσια ασφάλεια, θα προστατεύσει τον κοινωνικό μας ιστό και θα αποτρέψει την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση της χώρας μας. Αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή είναι η θέση μας. Τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει πρόσφατα συστήσει Ομάδα Πολιτικής υπό τον καθηγητή Γιώργο Μπούστρα και με τη συμμετοχή αξιόλογων επιστημόνων. Με τη δική τους συμβολή θέλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να διαμορφώνουμε ορθές και τεκμηριωμένες πολιτικές. Και αυτή ακριβώς την συζήτηση θέλουμε να κάνουμε σήμερα, με τους δύο αρμόδιους υπουργούς, τους οποίους ξανά ευχαριστώ για την συμμετοχή τους.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Σε όλα τα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα, και το μεταναστευτικό είναι τέτοιο ζήτημα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη που λειτουργεί υπεύθυνα, σοβαρά και αποφασιστικά. Είναι η παράταξη που παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις, που δίνει τις λύσεις και αποδεικνύει ότι στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις.

Και έτσι ακριβώς θα συνεχίζουμε να πολιτευόμαστε. Σας ευχαριστώ και πάλι θερμά για την παρουσία σας.

 
27120