Γεωργιάδης: Σύγκρουση δημοκρατίας με αυταρχισμό η ρωσική εισβολή

Η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου δεν διαφέρει, ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Η ρωσική εισβολή δεν είναι παρά μια σύγκρουση της δημοκρατίας με τον αυταρχισμό, είπε σε δήλωση του μετά την Επιτροπή Εξωτερικών ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης.

Επίσης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να διαπιστώσει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου δεν διαφέρει καθόλου από αυτή την αυταρχική συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης της Ρωσίας.

Αυτούσια η δήλωση του κ. Γεωργιάδη:

"Η ρωσική εισβολή δεν είναι παρά μια σύγκρουση της δημοκρατίας με τον αυταρχισμό. Έχει ανατρέψει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και παραβιάζει βασικές αρχές των σύγχρονων διεθνών σχέσεων. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξέλθει από την κατάσταση της άνεσης στην οποία είχε για χρόνια βολευτεί και να κινηθεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας.

Αλλά την ίδια ώρα οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαπιστώσει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου δεν διαφέρει καθόλου από αυτή την αυταρχική συμπεριφορά της σημερινής κυβέρνησης της Ρωσίας. Η στάση της Κύπρου πρέπει επίσης να είναι ξεκάθαρη, μακριά από αντί-δυτικά σύνδρομα και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος να σχολιάσω ότι οι πρόσφατες αναφορές του Ρώσου πρέσβη στη Λευκωσία είναι απαράδεκτες. Μπορεί να είμαστε μικρό κράτος, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο, αλλά δεν ανεχόμαστε προσβολές από κανέναν ξένο πρέσβη."

 
27708