Γερμανός Πρέσβης: Ελπίδα για την Κύπρο στην Τριμερή στο Βερολίνο

Η πτώση του τείχους του Βερολίνου και τα γεγονότα του 1989 και 1990 έφεραν την Γερμανία και την Κύπρο πιο κοντά

Η υψηλού συμβολισμού πτώση του τείχους του Βερολίνου άλλαξε την Ευρώπη, λέει ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο, Φράντς Γιόζεφ Κρέμπ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το πνεύμα του Νοεμβρίου του 1989 θα εμπνεύσει την επικείμενη άτυπη τριμερή συνάντηση για την Κύπρο, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στη γερμανική πρωτεύουσα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<< 

Σε δήλωση του με την ευκαιρία της 30ης επετείου της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, ο Πρέσβης σημειώνει ότι τα γεγονότα του 1989 άνοιξαν επίσης τον δρόμο για την διεύρυνση της ΕΕ, φέρνοντας έτσι πιο κοντά την Γερμανία και την Κύπρο.
 
Αναφερόμενος στα γεγονότα της 9ης Νοεμβρίου, 1989, ο Πρέσβης λέει ότι ήταν μια «ανατριχιαστική στιγμή» την οποία κανένας Γερμανός ή οποιοσδήποτε άλλος στον υπόλοιπο κόσμο παρακολουθούσε όσα συνέβαιναν δεν πρόκειται να ξεχάσει. «Ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψεις ότι από τη μια στιγμή στην άλλη, το τείχος το οποίο χώριζε την πατρίδα μου για 28 χρόνια, από το 1961, αυτό το κυριολεκτικά θανάσιμο σύνορο με τα ναρκοπέδιά του και τα αυτόματα πυροβόλα όπλα που έριχναν από μόνα τους, θα έπεφτε και ξαφνικά θα σταματούσε να υπάρχει» σημειώνει.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

 Προσθέτει επίσης ότι η πτώση του τείχους, όσο απροσδόκητα και αν συνέβη, δεν συνέβη από το πουθενά. «Ήταν στην ουσία η κορύφωση των γεγονότων που ξεκίνησαν νωρίτερα το 1989, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά σε όλη την Κεντροανατολική Ευρώπη. Όταν λοιπόν έπεσε το τείχος, το Σιδηρούν Παραπέτασμα, το οποίο κρατούσε διαιρεμένη την ήπειρό μας για 40 χρόνια, επίσης κατέρρευσε» λέει.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

 «Ως εκ τούτου εμείς οι Γερμανοί δεν γιορτάζουμε μόνο την πτώση του τείχους στις 9 Νοεμβρίου» όπως είπε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, «γιορτάζουμε το θάρρος των ανθρώπων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που πολέμησαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία» προσθέτει.
 
Ο Πρέσβης της Γερμανίας λέει επίσης ότι τα γεγονότα του 1989 και η υψηλού συμβολισμού πτώση του τείχους του Βερολίνου άλλαξαν την Ευρώπη ενώ άνοιξαν τον δρόμο για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 με 10 νέα κράτη μέλη, όχι μόνο από την Κεντροανατολική Ευρώπη, αλλά και τη Μάλτα και την Κύπρο. «Υπ΄ αυτήν την έννοια θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η πτώση του τείχους του Βερολίνου και τα γεγονότα του 1989 και 1990 έφεραν την Γερμανία και την Κύπρο πιο κοντά, κάτι που οδήγησε στη συνεχιζόμενη, ολοένα και στενότερη συνεργασία και φιλία» σημειώνει.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

 Ο Πρέσβης Κρέμπ λέει τέλος ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες έχει προτείνει το Βερολίνο ως τόπο διεξαγωγής της άτυπης τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό πρόβλημα, στις 25 Νοεμβρίου, ευχόμενος καταληκτικά «το πνεύμα του 1989 να εμπνεύσει τις επικείμενες συνομιλίες».

ΚΥΠΕ - Αντώνης Γκιλδάκης

 
25731