ΓΓ ΑΚΕΛ για Σύνοδο ΥΠΕΞ ΕΕ: Ξεμείναμε από συμμάχους

Ανησυχία για τα αποτελέσματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ ΕΕ εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τονίζοντας πως η Κύπρος έχει απομονωθεί

Απογοητευτικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της χθεσινής (21/9) Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, έντονη ανησυχία για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, αφού, όπως είπε, «έχουμε απομονωθεί».

>>> ΕΞΕΛΙΞΗ: Απαντά σε Άντρο ο Κούσιος: Η Κύπρος ουδώλος απομονώθηκε <<<

«Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε για το γεγονός ότι ούτε η Ελλάδα μας στήριξε στις θέσεις τις οποίες διατυπώσαμε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ. Αυτό θα πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς στους οποίους προβαίνουν και θα μείνω ως εδώ», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επισκέψεων του κόμματος στην επαρχία Αμμοχώστου, κι ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ ΕΕ είπε ότι, «ήταν απογοητευτικά τα αποτελέσματα της Συνόδου των ΥΠΕΞ. Πρώτα, αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά δυστυχώς, ότι η ΕΕ τοποθετείται στη βάση δύο μέτρων και σταθμών. Κάτι που μας ενοχλεί. Βέβαια, λέμε ότι αυτά θα έπρεπε να τα γνωρίζει η κυβέρνηση γιατί έχει τώρα εμπειρία οκτώ ετών», τόνισε.

Παράλληλα ανέφερε πως, «δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ». «Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, δηλαδή από πέρσι τον Αύγουστο που ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, η κυβέρνηση υποσχόταν πάρα πολλά πράγματα. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είχε πει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και θα υποχρεώσουν την Τουρκία να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό», υπογράμμισε.

«Λυπούμαστε να πούμε ότι τα χθεσινά αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Και με την έννοια ότι, δυστυχώς, έχουμε απομονωθεί. Δεν είδαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μας στηρίζουν στη θέση την οποία είχαμε διατυπώσει και για την οποία εκφράζαμε απόλυτη βεβαιότητα όλο το τελευταίο διάστημα, ότι θα είχαμε την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ», είπε. 

Επιπρόσθετα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος και για το ότι, «δυστυχώς, πλέον όλα αυτά που συζητιούνται σε ό,τι αφορά την Κύπρο έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με τις κυρώσεις. Εμείς θεωρούμε ότι το σημαντικό ζήτημα και η προτεραιότητα για την Κύπρο είναι η λύση του Κυπριακού. Ο στόχος θα πρέπει να είναι επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε σε συμφωνία πάνω στη συμφωνημένη βάση, δηλαδή στη βάση του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αντί τούτου, διαπιστώνουμε ότι η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στις κυρώσεις», υπέδειξε.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ανησυχία και «για το τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και για το γεγονός ότι έχουμε βρεθεί, επαναλαμβάνω, για ακόμη μια φορά απομονωμένοι και σε ένα αδιέξοδο. Είναι κρίσιμες οι στιγμές, δεν θα ήθελα να επεκταθώ σε ότι αφορά την εκτίμηση μας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Θα αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής και θα τοποθετηθούμε αναλόγως», είπε.

Ερωτηθείς εάν ξεμείναμε από συμμάχους, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως «νομίζω ότι επιβεβαιώνεται ότι η τακτική που ακολουθήσαμε δεν έχει αποδώσει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Θα περιμένουμε μέχρι την Πέμπτη (24/9), επαναλαμβάνω, είναι πολύ κρίσιμη στιγμή και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Έχουμε απόψεις, επιφυλάσσομαι όμως να τα πούμε εκτενέστερα μετά από τη σύνοδο κορυφής».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σε σχέση με την επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Κύπρο και εάν είναι ευχαριστημένος όσο αφορά τη στήριξη και συνεργασία που υπάρχει με το ελληνικό κράτος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως «με την κ. Σακελλαροπούλου είχαμε και κατ’ ιδίαν συνάντηση, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί, και θέλω να εκφράσω την πλήρη μας ικανοποίηση για αυτά τα οποία έχουμε ακούσει από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας».

«Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε για το γεγονός ότι ούτε η Ελλάδα μας στήριξε στις θέσεις τις οποίες διατυπώσαμε στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ. Αυτό θα πρέπει να χτυπήσει ένα καμπανάκι στη κυβέρνηση για τους χειρισμούς στους οποίους προβαίνουν και θα μείνω ως εδώ. Δεν θέλω να πω οτιδήποτε περισσότερο αυτή τη στιγμή λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 

 
17383
Thumbnail