Γιατί καθυστερεί η Λουτ-Μετά τον Μάϊο οι συνομιλίες λέει η Άγκυρα

Η Άγκυρα αποφεύγει μέχρι στιγμής να κλείσει συνάντηση με Λουτ – Ο Τσαβούσογλου διαμηνύει όχι συνομιλίες πριν τον Μάιο 

Ως δεδομένο θεωρείτο ότι η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ θα βρισκόταν στην Άγκυρα αυτές τις μέρες (5 - 6 Δεκεμβρίου), μετά και τις σχετικές τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο CNN Turk (η συνέντευξη του δημοσιεύτηκε στα ελληνικά την 26η Νοεμβρίου). Ο Μουσταφά Ακκιντζί είπε ότι αυτό που έμαθε είναι πως ζήτησε ραντεβού από την Άγκυρα για τις 5-6 Δεκεμβρίου. «Από εμάς δεν ζήτησε ακόμη ραντεβού, πιθανόν να έρθει σε μας αφού δει πρώτα τις εγγυήτριες δυνάμεις», ανέφερε. 

Ωστόσο καμία συνάντηση δεν έχει γίνει και η κα Λουτ δεν μετέβη στην Άγκυρα. Και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Brief από διπλωματικές πηγές της Αθήνας, ότι δεν είναι καν βέβαιο ότι η Άγκυρα έχει δώσει ημερομηνία στην Λουτ. Αντίθετα, μέχρι τώρα η Τουρκία αποφεύγει να κλείσει συνάντηση, παρά τις κρούσεις από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών. 

>>> Ακόμη: 
Γ.Γ.ΑΚΕΛ: Ενημέρωσα τον ΠτΔ και αυτός κούνησε το κεφάλι του
Αναστασιάδης για Εγγυήσεις: Δεν μου είπε τίποτα ο Άντρος

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτός είναι και ο κύριος λόγος που καθυστέρησε η άφιξή της στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Αμερικανίδα διπλωμάτης προγραμμάτιζε να έρθει στη Λευκωσία νωρίτερα, αμέσως μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα, δηλαδή μεταξύ 7 και 14 Δεκεμβρίου. 

Τελικά, με αμφίβολη τη συνάντηση στην Άγκυρα, την Κύπρο αναμένεται ότι θα επισκεφθεί η κα Λουτ μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Κατρούγκαλο, στις 12/12. Δηλαδή την εβδομάδα μεταξύ 17 και 21 Δεκεμβρίου. 

Η συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα με τον Έλληνα Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, στην έδρα του ΟΗΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας, στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον. 

>>> Αναλύσεις & Έρευνες Brief <<<

Πάντως αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε σε διάφορες περιπτώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μόνο μετά τον Μάιο 2019. Αυτό μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, και στους πολιτικούς ηγέτες στο Εθνικό Συμβούλιο από τον ΠτΔ. Την ίδια ώρα, αυτή την προσέγγιση της Άγκυρας φέρεται να επιβεβαίωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία και την συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.  

>>> Ροή Ειδήσεων - Επιλεγμένο περιεχόμενο Brief <<<

Σύμφωνα με τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους στην ελληνική πρωτεύουσα, οι οποίοι έχουν γνώση των θέσεων του κ. Τσαβούσογλου ως προς το χρονικό σημείο ενδεχόμενης έναρξης των διαπραγματεύσεων, «εφόσον ευσταθεί αυτή η πρόθεση της Άγκυρας τότε δικαιολογημένα δεν επείγεται για τις συναντήσεις με την Τζέιν Χολ Λουτ καθώς και για τον καθορισμό των Όρων Αναφοράς» ενώ παράλληλα το ερώτημα που αιωρείται είναι «εάν ακόμα και ξεπερνώντας το τέλος του χρόνου που είχε τεθεί ως ορόσημο και οι Όροι Αναφοράς συμφωνηθούν κάπου μέσα στον Ιανουάριο, τι ακριβώς θα γίνει μέχρι τον Μάϊο που η Τουρκία δηλώνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις;»

Παναγιώτης Τσαγγάρης