Γιατί καθυστερεί η Λουτ-Μετά τον Μάϊο οι συνομιλίες λέει η Άγκυρα

Η Άγκυρα αποφεύγει μέχρι στιγμής να κλείσει συνάντηση με Λουτ – Ο Τσαβούσογλου διαμηνύει όχι συνομιλίες πριν τον Μάιο 

Ως δεδομένο θεωρείτο ότι η εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ θα βρισκόταν στην Άγκυρα αυτές τις μέρες (5 - 6 Δεκεμβρίου), μετά και τις σχετικές τοποθετήσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο CNN Turk (η συνέντευξη του δημοσιεύτηκε στα ελληνικά την 26η Νοεμβρίου). Ο Μουσταφά Ακκιντζί είπε ότι αυτό που έμαθε είναι πως ζήτησε ραντεβού από την Άγκυρα για τις 5-6 Δεκεμβρίου. «Από εμάς δεν ζήτησε ακόμη ραντεβού, πιθανόν να έρθει σε μας αφού δει πρώτα τις εγγυήτριες δυνάμεις», ανέφερε. 

Ωστόσο καμία συνάντηση δεν έχει γίνει και η κα Λουτ δεν μετέβη στην Άγκυρα. Και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Brief από διπλωματικές πηγές της Αθήνας, ότι δεν είναι καν βέβαιο ότι η Άγκυρα έχει δώσει ημερομηνία στην Λουτ. Αντίθετα, μέχρι τώρα η Τουρκία αποφεύγει να κλείσει συνάντηση, παρά τις κρούσεις από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών. 

>>> Ακόμη: 
Γ.Γ.ΑΚΕΛ: Ενημέρωσα τον ΠτΔ και αυτός κούνησε το κεφάλι του
Αναστασιάδης για Εγγυήσεις: Δεν μου είπε τίποτα ο Άντρος

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτός είναι και ο κύριος λόγος που καθυστέρησε η άφιξή της στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Αμερικανίδα διπλωμάτης προγραμμάτιζε να έρθει στη Λευκωσία νωρίτερα, αμέσως μετά την επίσκεψη στην Άγκυρα, δηλαδή μεταξύ 7 και 14 Δεκεμβρίου. 

Τελικά, με αμφίβολη τη συνάντηση στην Άγκυρα, την Κύπρο αναμένεται ότι θα επισκεφθεί η κα Λουτ μετά τη συνάντηση με τον Υφυπουργό Κατρούγκαλο, στις 12/12. Δηλαδή την εβδομάδα μεταξύ 17 και 21 Δεκεμβρίου. 

Η συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα με τον Έλληνα Υπουργό Αναπληρωτή Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, στην έδρα του ΟΗΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας, στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον. 

>>> Αναλύσεις & Έρευνες Brief <<<

Πάντως αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε σε διάφορες περιπτώσεις ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν μόνο μετά τον Μάιο 2019. Αυτό μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της Brief, και στους πολιτικούς ηγέτες στο Εθνικό Συμβούλιο από τον ΠτΔ. Την ίδια ώρα, αυτή την προσέγγιση της Άγκυρας φέρεται να επιβεβαίωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία και την συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.  

>>> Ροή Ειδήσεων - Επιλεγμένο περιεχόμενο Brief <<<

Σύμφωνα με τους ίδιους διπλωματικούς κύκλους στην ελληνική πρωτεύουσα, οι οποίοι έχουν γνώση των θέσεων του κ. Τσαβούσογλου ως προς το χρονικό σημείο ενδεχόμενης έναρξης των διαπραγματεύσεων, «εφόσον ευσταθεί αυτή η πρόθεση της Άγκυρας τότε δικαιολογημένα δεν επείγεται για τις συναντήσεις με την Τζέιν Χολ Λουτ καθώς και για τον καθορισμό των Όρων Αναφοράς» ενώ παράλληλα το ερώτημα που αιωρείται είναι «εάν ακόμα και ξεπερνώντας το τέλος του χρόνου που είχε τεθεί ως ορόσημο και οι Όροι Αναφοράς συμφωνηθούν κάπου μέσα στον Ιανουάριο, τι ακριβώς θα γίνει μέχρι τον Μάϊο που η Τουρκία δηλώνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις;»

Παναγιώτης Τσαγγάρης
 
2040
Thumbnail

Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να επιστρέψει στην απομόνωση που μας οδηγούν οι ευρωσκεπτικιστές της Αριστεράς και οι λαϊκιστές, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία του στην Πανεπαρχιακή Συγκέντρωση Λευκωσίας του κόμματος προσθέτοντας ότι «το BREXIT είναι τρανό παράδειγμα της πολιτικής των δημαγωγών, που οδηγεί στο χάος».
 
Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του ΔΗΣΥ πριν τις Ευρωεκλογές της Κυριακής, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της παράταξης, είπε ότι «στις 26 του Μάη θα στείλουμε το μήνυμα ότι η κυπριακή κοινωνία δεν επιβραβεύει κόμματα και πολιτικές που είναι ενάντια στην Ευρώπη, αποδυναμώνοντας την Κύπρο».

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

«Μόνο να φανταστεί μπορεί κανείς ποια θα ήταν η θέση της χώρας, αν δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Νεοφύτου για να προσθέσει ότι «αυτό δεν το καταλαβαίνει η Αριστερά για την οποία μόνος υπεύθυνος για την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μακάρι να είχαμε και από το ΑΚΕΛ την ίδια συμπαράσταση που έχουμε από την Ευρώπη», συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Είπε ακόμη ότι αντί ενωμένοι, να αντιμετωπίζουμε την απειλή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό που καταγράφεται είναι «από τη μια το ΑΚΕΛ να κατηγορεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι φταίει για τη μη επανέναρξη του διαλόγου και από την άλλη το κέντρο να λέει πως δώσαμε πολλά στην Τουρκία και αποθρασύνθηκε».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συνέχισε λέγοντας ότι για εμάς όπως το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές «η πατρίδα μπαίνει πάνω από τα κόμματα, για να φτάσουμε ενωμένοι στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο».
 
Αναφερόμενος στις Ευρωεκλογές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είπε ότι «έχουν ειδικό βάρος για την Ευρώπη αλλά και για την Κύπρο με τους κινδύνους να είναι κοινοί : Η Ευρώπη κινδυνεύει από τους λαϊκιστές της Αριστεράς και των άκρων, δυνάμεις που εκφράζονται και στην Κύπρο, από την αντιευρωπαϊκή ατζέντα της Αριστεράς και των εθνικιστών ενώ αντίθετα ο ΔΗΣΥ με τη δράση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο βάζει την Κύπρο στη θέση που της αξίζει, ως κράτος μέλος και ως αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή».
 
Πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη είναι η κληρονομιά μας, η μεγαλύτερη επιτυχία στην εξωτερική μας πολιτική, ήταν το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη, του πατριάρχη της παράταξής μας και δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, δεν θα τους αφήσουμε να οδηγήσουν την Κύπρο πίσω στην απομόνωση όπως θέλουν η Αριστερά και οι εθνικιστές και θα κρατήσουμε ζωντανό το ευρωπαϊκό όραμα για την Κύπρο».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «ειδικά σήμερα που η Κύπρος αντιμετωπίζει την εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ, βασικό μας στήριγμα είναι η ΕΕ» και διερωτήθηκε «τί μήνυμα λοιπόν θα πάει στην Ευρώπη, τώρα που ζητούμε τη στήριξη της, αν στείλουμε στην ευρωβουλή ενισχυμένους τους ευρωσκεπτικιστές του ΑΚΕΛ και τους ακραίους που την πολεμούν και θέλουν τη διάλυση της;».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Απευθυνόμενος στον κάθε Κύπριο, ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι «σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να βελτιωθούν στην Κύπρο και στην Ευρώπη, τα οποία δεν θα τα πετύχουμε πολεμώντας την Ευρώπη, διότι δεν βελτιώνουμε το σπίτι μας γκρεμίζοντάς το».
 
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κάλεσε τους Κύπριους ψηφοφόρους «να μην υιοθετήσετε το μύθο των λιγότερο σημαντικών εκλογών γιατί αυτό βολεύει τις δυνάμεις που αντιμάχονται την Ευρώπη και κρατούν την κυπριακή κοινωνία κολλημένη στο παρελθόν. Την Κυριακή ψηφίζουμε και επιλέγουμε να προχωρήσουμε μαζί για ένα ασφαλές μέλλον», είπε κλείνοντας την ομιλία του.

ΚΥΠΕ

article 1