Γονείς Νηπιαγωγείων: Σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των παιδιών μας

Τι λένε οι οργανωμένοι γονείς Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων

Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων συνεχίζει τις επαφές της με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας ώστε να εξασφαλίσει «επίσημη αλλά και επιβεβαιωμένη θέση για τους κινδύνους αλλά και την ασφαλή επιστροφή των παιδιών μας στα σχολεία». Εκτιμά ότι όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Μέλους της Επιδημιολογικής Ομάδας, Δρα Λεόντιου Κωστρίκη και τις αποφάσεις που λήφθηκαν για το άνοιγμα των σχολείων, «η υγεία των παιδιών μας τίθεται σε άμεσο κίνδυνο».
 
Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία, με την ευκαιρία της απόφασης για επιστροφή στις σχολικές αίθουσες όλων από την 21η του Μάη, αναφέρει ότι «εκείνο που ξεκαθαρίστηκε είναι πως οι γονείς που θα αποφασίσουν να μην πάρουν τα παιδιά τους πίσω στα σχολεία, τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους δεν θα έχουν καμιά επίπτωση».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Προσθέτει ότι «δεν είμαστε ειδικοί για να αποφασίσουμε κάτω από ποιες προϋποθέσεις πρέπει να επιστρέψουν οι μαθητές πίσω στα σχολεία, ωστόσο εκείνο που απαιτούμε και δεν διαπραγματευόμαστε είναι η ασφάλεια των παιδιών μας και ως εκ τούτου απαιτήσαμε όπως η επιστροφή γίνει μετά από συνεννόηση και έγκριση από την Επιδημιολογική Ομάδα την οποία εμπιστευόμασταν και στηρίζαμε τις εισηγήσεις της».
 
Γονείς και Κηδεμόνες παιδιών Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων αναφέρουν ότι «στις 07/05/2020 και μετά τις δηλώσεις του Δρα Λεόντιου Κωστρίκη, Ιολόγου και Μέλους της Επιδημιολογικής Ομάδας της Κυβέρνησης οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνεται πως αν και η τελική απόφαση της Επιδημιολογικής Ομάδας είναι θετική για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, εντούτοις δεν είναι ομόφωνη».
 
Επιπλέον, «δεν διευκρινίστηκαν και δεν διαλευκάνθηκαν τα όσα ο Δρ Κωστρίκης ανέφερε σχετικά με την επιστροφή των μαθητών ηλικίας 1-11 ετών, το ότι δηλαδή δεν συζητήθηκε με την Επιδημιολογική Ομάδα και ότι ο ίδιος κρίνει ότι η απόφαση για επιστροφή των μαθητών έγινε εκ του προχείρου και ίσως είναι λανθασμένη».

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία διερωτάται γιατί «η Κυβέρνηση παραγκωνίζει τον Δρα Κωστρίκη και μειώνει την υπόληψη και την επιστημοσύνη του από τη στιγμή που κατά την διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού  βλέπαμε καθημερινά τον Ιολόγο να προβαίνει σε δηλώσεις οι οποίες αντιπροσώπευαν τις θέσεις της Κυβέρνησης».
 
Εχει επίσης καταρτίσει κατάλογο με σειρά ερωτημάτων τα οποία θα απαιτήσει όπως απαντηθούν από τον Υπουργό Παιδείας, Πρόδρομο Προδρόμου, πριν την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
 
Γονείς και κηδεμόνες διερωτώνται «πότε θα ολοκληρωθεί η απολύμανση των κτιρίων των νηπιαγωγείων και εάν έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα να κοινοποιηθεί, πότε θα παραδοθούν στα νηπιαγωγεία τα κατάλληλα ηλεκτρονικά θερμόμετρα κεφαλής, ποιο το χρονοδιάγραμμα παράδοσης ατομικών υλικών γραφικής ύλης όπως χρωματιστά, πινέλα ζωγραφικής ή άλλα τα οποία μέχρι σήμερα ήταν κοινής χρήσης στην τάξη για κάθε μαθητή».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<
 
Ερωτούν και «ποιο το Πρωτόκολλο που έχει καταρτιστεί για τις ενέργειες του Διδακτικού και του Βοηθητικού Προσωπικού για τη δική μας βαθμίδα εκπαίδευσης», ενώ αξιώνουν «να εγγραφεί ως σημείο στο Πρωτόκολλο Ασφαλείας της δικής μας βαθμίδας εκπαίδευσης ότι η παράδοση και παραλαβή των μαθητών θα γίνεται σε ανοικτό χώρο και κατόπιν θερμομέτρησης με ένδειξη όχι πέραν των 37,3 βαθμών Κελσίου».
 
Τέλος, απαιτούν, όπως «οι Διευθύνσεις των Νηπιαγωγείων να ενημερωθούν με Εγκύκλιο ότι η επιστροφή των μαθητών είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στους μαθητές που θα απουσιάζουν ή στους γονείς τους».

(ΚΥΠΕ)