Χ. Χριστόφιας: Όχι στην καπιταλιστική οικονομία που έχουμε Κύπρο

Τι αναφέρει για ΕΕΕ, ΕΣΤΙΑ, αλλά και το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστόφια φιλοξένησε ο Παναγιώτης Τσαγγάρης στην εκπομπή «Παρασκήνιο» της Digital TV.
Ο κ. Χριστόφιας μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, τα σκάνδαλα, την οικονομική πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά κλήθηκε επίσης να απαντήσει και στις… αποκαλύψεις της παρασκηνιακής στήλης της Οffsite «Ο ΕΦΕΤΗΣ»..

Μάλιστα, αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και το μοντέλο της κυπριακής οικονομίας, δήλωσε πως η δική τους θέση είναι η μικτή οικονομία και όχι η ακραία καπιταλιστική οικονομία που ζούμε σήμερα στην Κύπρο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. 

>>>> Διαβάστε επίσης: Χ. Χριστόφιας: Η οικονομία Αναστασιάδη πάει καλά για μερικά άτομα <<<< 

Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ΕΕΕ αλλά και άλλα σχέδια της κυβέρνησης τα οποία όπως σημειώνει, ναι μεν βοηθούν φτωχό κόσμο να επιζήσει, ωστόσο, δεν πρόκειται να ευγνωμονούν τους κυβερνώντες, αφού όπως τονίζει, αυτοί ευθύνονται για τη φτωχοποίηση του κόσμου

Αναλυτικά τα όσα είπε: 

Ο Χρίστος Χριστόφιας στα πλαίσια της συζήτησης και στο κατά πόσον κάποιες αποφάσεις του Νίκου Αναστασιάδη για την οικονομία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «κομμουνιστικές» (σ.σ. για παράδειγμα το κλείσιμο της Λαϊκής, το ότι απαγόρευσε απολύσεις, ότι κρατικοποίησε τράπεζα, τον συνεργατισμό κ.α.), σημείωσε πως «η διάσωση των τραπεζών έγινε με τη λογική να σώσουμε τον μεγαλύτερο άρχοντα αυτού του τόπου που είναι το τραπεζικό κεφάλαιο. Το πιο σημαντικό κομμάτι της άρχουσας τάξης στον τόπο μας είναι το τραπεζικό κεφάλαιο. Έπρεπε να σωθεί από τους κυβερνώντες για να σώσει και το υπόλοιπο της καπιταλιστικής μας οικονομίας», τονίζοντας παράλληλα μετά από σχετική ερώτηση πως «βεβαίως θα θέλαμε να αλλάξουμε το μοντέλο της οικονομίας. Εμάς η θέση μας στις παρούσες συνθήκες είναι η μικτή οικονομία», συμπληρώνοντας πως «αυτό που ζούμε σήμερα είναι ακραία καπιταλιστική οικονομία»

«Όταν πιάνεις το ψωμί από τα χέρια του κόσμου και μετά του δίνεις ψίχουλα δεν είναι κομμουνιστική πολιτική. Μας έπιασαν το καρβέλι και μας έδωσαν ψίχουλα με το ΕΕΕ, με το ΕΣΤΙΑ, τα οποία δεν είναι αμελητέα. Δεν υποτιμούμε αυτές τις βοήθειες. Έχει κόσμο που ζει από αυτή τη βοήθεια αλλά δεν θα ευγνωμονούμε κιόλας τους κυβερνώντες, γιατί το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για τη φτώχεια που ζει σήμερα πολύς κόσμος τη φέρει αυτή η διακυβέρνηση»

Να σημειωθεί πως σε σχόλιο του Διευθυντή Σύνταξης της Offsite και Brief, Παναγιώτη Τσαγγάρη, ότι για κάποιους ο «Νίκος Αναστασιάδης είναι ο καλύτερος κομμουνιστής Πρόεδρος που εξέλεξε η Κύπρος», η απάντηση του Χρίστου Χριστόφια ήταν «μη κακό μας»

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 49ο λεπτό:

Να σημειώσουμε πως απόψε (Τετάρτη 28/10) καλεσμένος στην εκπομπή «Παρασκήνιο» στις 20:10 είναι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. 

 
19031
Thumbnail