Το χαλούμι έφερε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Δ. Υπηρεσίας

Τι λέει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για το μπάχαλο που έγινε με το χαλούμι

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, με αφορμή την απώλεια της εμπορικής επωνυμίας του χαλουμιού στη Βρετανία, είπε πως αυτό άπτεται θεσμικών ζητημάτων λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, υποδηλώνοντας την αδήριτη ανάγκη εκσυγχρονισμού στον τρόπο λειτουργίας του κράτους.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε πως δυνατόν πίσω από το θέμα "να υπάρχει συνωμοσία" και πέραν των πειθαρχικών υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για αυτό και απαιτείται σε βάθος διερεύνηση, την οποία θα έπρεπε να κάνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών.

 >>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< ​​​​​​​

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως παρακολουθώντας ότι έγινε για  την κατοχύρωση του ονόματος του χαλουμιού στη Βρετανία θεωρεί ως Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών πως έχει υποχρέωση παρέμβασης.
 
Πρόσθεσε πως το κράτος, στο πλαίσιο της δημόσιας υπηρεσίας, λειτουργεί όπως λειτουργούσε το 1960 και "μέσα στην νοοτροπία του μη εκσυγχρονισμού, του ωχαδερφισμού, και της έλλειψης ευθύνης από τον κάθε δημόσιο λειτουργό είναι λογικό να συμβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν που  ουσιαστικά είναι για γέλια".
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών συνεχίζοντας ανέφερε ότι η αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας είναι αδήριτη και πρέπει η εκτελεστική εξουσία, που ήδη κατέθεσε νομοθετήματα για τον εκσυγχρονισμό, η Βουλή και τα κόμματα από κοινού να δημιουργήσουν εκείνο το κράτος που να σέβεται τις διαδικασίες του και τον πολίτη.
 
Πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλοι τρόποι λειτουργίας του κράτους ώστε να αποφευχθούν ανάλογα τραγελαφικά φαινόμενα, όπως το φαινόμενο με τις διαδικασίες στην προάσπιση του ονόματος του χαλουμιού στη Βρετανία, σημείωσε.
 
«Έφτασε η ώρα, η κοινωνική απαίτηση να είναι και απαίτηση των κομμάτων και της εκτελεστικής εξουσίας να ψηφιστούν νομοθετήματα ώστε αυτός που δουλεύει ορθά στη δημόσια υπηρεσία να ανταμείβεται και να προχωρά ασχέτως κομματικών καπέλων και αυτός που δεν κάνει να τιμωρείται πειθαρχικά  και οι ενέργειες του βλάπτουν τη Δημοκρατία να πηγαίνει σπίτι του", σημείωσε.
 
Ο κ. Ζαχαρίου είπε ακόμα ότι η Επιτροπή Θεσμών θα εξετάσει γενικότερα το θέμα του εκσυγχρονισμού, εφόσον τελειώσει το θέμα για το χαλούμι, καθώς δεν είναι μόνο σε αυτό που υπάρχουν προβλήματα, αλλά γενικότερα στη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας.
 
Ακολούθως ανέφερε ότι το θέμα με το χαλούμι θα εξετάσουν οι Επιτροπές Εμπορίου και Γεωργίας της Βουλής.
 
Το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε εκτελεστική εξουσία και Βουλή να ανταποκριθούμε στην αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας, είπε, και πρόσθεσε πως η εκτελεστική εξουσία πριν τρία χρόνια κατέθεσε νομοσχέδια για εκσυγχρονισμό τα οποία κακώς δεν ψήφισε η Βουλή και πως ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.
 
Ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως για τους λόγους που ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, οι Οικολόγοι ζήτησαν "το θέμα της αποτυχίας της Κυβέρνησης να υπερασπιστεί την επωνυμία του χαλουμιού στη βρετανική αγορά να συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών".
 
Πρόσθεσε πως θεωρούμε ότι "είναι ένα σημαντικό ζήτημα στο οποίο ένας θεσμός, η Κυβέρνηση, απέτυχε οικτρά".

 >>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
Η μία εκδοχή για σειρά ατυχών συμβάντων μπορεί να μην είναι όλη η αλήθεια, συνέχισε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, προσθέτοντας ότι μπορεί να είμαστε μπροστά σε μία συνωμοσία στην οποία συμμετείχαν και δημόσιοι λειτουργοί και να μην έχουμε μόνο πειθαρχικά, αλλά   και ποινικά ζητήματα.
 
Με τη μεταφορά της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, όπως αποφάσισε η Βουλή ουσιαστικά η συζήτηση επανατοποθετείται γύρω από το πρότυπο και ουσιαστικά η ίδια η Βουλή βάζει αυτογκόλ και υποκύπτει στους εκβιασμούς και θέτει ξανά θέμα προτύπου, σημείωσε.
 
Κατά τον κ. Περδίκη, στην Επιτροπή Γεωργίας θα καλέσουν ξανά τους αγελαδοτρόφους, τους τυροκόμους και τους άλλους κτηνοτρόφους, κάτι που όπως ανέφερε είναι λάθος γιατί αντί η συζήτηση να εστιαστεί σε αυτούς που ολιγώρησαν ή συνωμότησαν για να χάσουμε τη νομική μάχη στο Λονδίνο, θα ανακυκλωθεί το θέμα του προτύπου.
 
Το ζήτημα που αφορά τη νομική μάχη στο Λονδίνο είναι θεσμικό, μπορεί να προκύπτουν εκτός από πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα και απαιτεί πλήρη διερεύνηση, σημείωσε ο κ. Περδίκης.