Χαραλαμπίδου: Η Κυβέρνηση συγκαλύπτει την διαφθορά

"Η Κυβέρνηση αντί να επιδιώκει την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, τη συγκαλύπτει"

Μια Κυβέρνηση που συγκαλύπτει, αρνείται πρόσβαση στην πληροφόρηση ακόμα και της Βουλής, δεν μπορεί να αναφέρεται σε παταξη της διαφθοράς, λέει η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπιδου.

Αυτούσια η δήλωση:
 
"Μετά την άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών να καταθέσει τα στοιχεία που ζητήθηκαν με επιστολή από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, σε σχέση με τις αιτήσεις πολιτογραφήσεων που κατατέθηκαν ανά δικηγορικό ή ελεγκτικό γραφείο, προφασιζόμενος γνωμοδοτήσεις, σύμφωνα με τις οποίες αυτό θα συνιστούσε παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου των εν λόγω γραφείων, έχω ζητήσει γραπτώς από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, το πλέον αρμόδιο σώμα, να τοποθετηθεί επί του θέματος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα  με την τοποθέτηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου επιβεβαιώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών όφειλε να καταθέσει τα συγκεκριμένα στοιχεία που ζητήθηκαν από την ΚΕ Ελέγχου.

Τέτοιες συμπεριφορές, που παραβιάζουν νομοθεσίες και κανονισμούς του κοινοβουλίου είναι απαράδεκτες, ιδιαίτερα όταν στόχο έχουν τη συγκάλυψη. Η άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη, η οποία αντί να επιδιώκει την διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς, τη συγκαλύπτει και αρνείται πρόσβαση στην πληροφόρηση για σκοπούς χρηστής διοίκησης και αποτελεσματικού ελέγχου .
 

Eπιστολή Χαραλαμπίδου προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ημερομηνίας 11/12/2020

11 Δεκεμβρίου 2020
Πρόεδρο Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου
κ. Χρήστο Κληρίδη
 
κ. Κληρίδη,
 
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, της οποίας είμαι Αναπληρώτρια Πρόεδρος, ζήτησε με επιστολή ημερ. 29.10.20, από το Υπουργείο Εσωτερικών κατάλογο των δικηγορικών και ελεγκτικών γραφείων τα οποία είχαν δραστηριοποιηθεί στον τομέα των πολιτογραφήσεων. Ζητήθηκε επίσης και ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων που χειρίστηκε το κάθε γραφείο.
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ημερ. 10.12.20, είπε, επικαλούμενος γνωμοδότηση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ότι η αναφορά στον αριθμό των περιπτώσεων που χειρίστηκε το κάθε δικηγορικό γραφείο αποτελεί παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός μας κατέθεσε και γραπτή επιστολή, στην οποία αναφέρει: «Σας αποστέλλουμε το συνολικό αριθμό των πολιτογραφηθέντων προσώπων ανά έτος αλλά όχι πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν ανά γραφείο, αφού κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου των εν λόγω γραφείων, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί Ελεγκτών Νόμου του 2017 (53(1)2017) και των περί δεοντολογίας των Δικηγόρων Κανονισμών (ΚΑΠ 237/2002) δυνάμει του περί Δικηγόρων Νόμου (Κεφ. 2).»
Μας κατατέθηκε μόνο κατάλογος με τα γραφεία, χωρίς αναφορά στις περιπτώσεις που χειρίστηκε  το καθένα.
 
Να σημειωθεί ότι, παρόμοιος κατάλογος με τις περιπτώσεις που χειρίστηκε το κάθε γραφείο είχε κατατεθεί και το 2018 στο κοινοβούλιο από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών, ολοκληρωμένος. Εκείνος ο κατάλογος περιλάμβανε και τον αριθμό που χειρίστηκε το κάθε γραφείο και αυτό τότε δεν αποτέλεσε παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου, ως επικαλούνται σήμερα Υπουργός και Επίτροπος.
 
Παρακαλώ θα ήθελα να έχω την θέση του ΠΔΣ επί τούτου, δεδομένου ότι η απόκρυψη στοιχείων δεν μας επιτρέπει ως κοινοβούλιο να έχουμε συγκριτικά στοιχεία, ως προς την αυξητική διαχείριση των περιπτώσεων που είχε το κάθε γραφείο.
 
Με εκτίμηση
Ε. Χαραλαμπίδου

ΕΔΩ η επιστολή απάντηση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ημερομηνίας 11/12/2020