Χαριλάου: Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια

Τι λέει ο Χ. Χαριλάου

Η γενική κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια όσον αφορά τους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID 19, είναι σταθερή με μικρές αυξομειώσεις και είναι διαχειρίσιμη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Χαράλαμπος Χαριλάου, σημειώνοντας ότι υπάρχει η αναγκαία υποδομή σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε επάρκεια ανεπνευστήρων.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου, «την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε μια σταθερότητα όσον αφορά τους αριθμούς των νοσηλευόμενων με μια μικρή μείωση στον αριθμό. Από το Σαββατοκύριακο υπήρξε μια άνοδος με αποτέλεσμα σήμερα να νοσηλεύονται γύρω στα 120 άτομα στα δημόσια νοσηλευτήρια εκ των οποίων κάποιοι από αυτούς να νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και σε μονάδες αυξημένης φροντίδας».
 
Παρόλα ταύτα, επεσήμανε, η όλη κατάσταση είναι διαχειρίσιμη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα
 
«Προχωρούμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας. Υπάρχει επάρκεια σε προσωπικό, γίνεται σωστή διαχείριση των περιστατικών και δεν εντοπίζεται οποιοδήποτε ιδιαίτερο πρόβλημα», πρόσθεσε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Ο κ. Χαριλάου είπε πως προσλήφθηκε νοσηλευτικό προσωπικό βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σημειώνοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα ενώ ο μικρός αριθμός που απέμεινε αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα εντός των ημερών.
 
Σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη εντατικολόγων στην αγορά, για τους οποίους παρατηρήθηκαν ανάγκες με την εμφάνιση του COVID 19. «Σε σχέση με εντατικολόγους πάμε με τον υφιστάμενο αριθμό γιατί δεν υπάρχουν στην αγορά για να τους βρεις. Υπάρχουν δεκατρείς εντατικολόγοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι οποίοι με τους αριθμούς που νοσηλεύονται σήμερα είναι αρκετοί. Σε περίπτωση που θα αυξηθούν οι αριθμοί αν παραστεί ανάγκη θα ακολουθήσουμε το μοντέλο άλλων χωρών, όπου θα μπουν στην ομάδα κι άλλες ειδικότητες που έχουν εκπαίδευση στην εντατικολογία, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, οι παθολόγοι και οι πνευμονολόγοι», πρόσθεσε
 
 Σε ερώτηση αν υπάρχει επάρκεια αναπνευστήρων, ο κ. Χαριλάου απάντησε καταφατικά. «Βεβαίως έχουμε αναπνευστήρες. Βάσει του σχεδιασμού θα αναπτύξουμε γύρω στις 115 κλίνες, όπου υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός» κατέληξε.
 
(ΚΥΠΕ/Μαρία Αντούνα)

 
27498