Χριστιάνα: Η απόφαση για διεύρυνση ΝΑΤΟ να μην οδηγήσει σε ένταση

Όσα ανέφερε σε ομιλία της στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας

Η απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς νέες χώρες, δεν πρέπει να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία σημείωσε η Βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε ομιλία στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το θέμα των πρόσφατων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Αναφερόμενη στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική αγορά τόνισε ότι η αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου από αξιόπιστους εταίρους, καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, η Κύπρια Βουλευτής, αφού παρατήρησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρόσθεσε πως π πόλεμος και οι συνέπειές του θα μεταβάλλουν σημαντικά και σε γεωπολιτικούς όρους την ασφάλεια στην Ευρώπη και τους συσχετισμούς δυνάμεων πέραν αυτής.

Συνεχίζοντας είπε ότι πρώτιστος στόχος είναι η στήριξη και ανακούφιση του ουκρανικού λαού ο οποίος βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.  Ανέφερε ότι ο εκτοπισμός εκατομμυρίων ανθρώπων και η έκθεση των πιο ευάλωτων εξ αυτών σε παντός είδους κινδύνους και κακοποιήσεις επιτάσσουν τη λήψη άμεσων, δραστικών  και συλλογικών λύσεων. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε, πως οι γειτνιάζουσες χώρες υποδοχής θα πρέπει να τύχουν πραγματικής στήριξης σε πόρους και υποδομές προκειμένου να καταστεί ομαλότερη η φιλοξενία και παραμονή των Ουκρανών πολιτών στις χώρες τους.

Αφού ανέφερε πως η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική αγορά και η πρόσβαση και προμήθεια πηγών ενέργειας από άλλες γεωγραφικές περιοχές, είναι μια άλλη σημαντική παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση , τόνισε,  πως η εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία δεν πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο αυταρχικό καθεστώς. Συμπλήρωσε πως η αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου από αξιόπιστους εταίρους, καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι η απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς νέες χώρες, δεν πρέπει να οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια πυρηνική σύρραξη η οποία θα είχε ολέθριες συνέπειες, επισημαίνοντας ότι η συνεχής στρατικοποίηση της Ουκρανίας, δυνατόν να  διαιωνίσει τον πόλεμο. Συμπλήρωσε, πως είναι απαραίτητο να παραμείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των πλευρών, ώστε να στηριχθεί ο διάλογος και οι εν εξελίξει ειρηνευτικές προσπάθειες.

ΚΥΠΕ

 
27719