Η Βουλή καταδίκασε την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

"Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου"

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζουμε για μια ακόμη φορά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη διχοτόμηση, που αποτελεί καταστροφή για την πατρίδα μας, είπε την Πέμπτη ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων Ζαχαρίας Κουλίας.

"Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, θα θέτει τέλος στην κατοχή και θα επανενώνει την πατρίδα μας" συνέχισε.

>>> Διαβάστε επίσης: Κλείνει το ΚΕΠ στην Έγκωμη - Εντοπίστηκε κρούσμα <<<

Ο κ. Κουλίας είπε ότι στις 15 Νοεμβρίου συμπληρώνονται τριάντα επτά χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη μας κατά παράβαση αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

"Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτέλεσε την κορύφωση των προσπαθειών της Άγκυρας να νομιμοποιήσει τα κατοχικά δεδομένα και να υλοποιήσει τον στόχο της για δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί. Οι προκλήσεις βέβαια συνεχίζονται μέχρι σήμερα και  δικαιολογημένα προκαλούν αγανάκτηση  και συγκλονισμό σε ολόκληρο τον λαό μας" τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στην  επέτειο της 17 Νοεμβρίου, την εξέγερση των νέων και του λαού της Αθήνας στο Πολυτεχνείο ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς της χούντας τον Νοέμβριο του 1973.

"Δυστυχώς, η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν οδήγησε στην κατάρρευση της χούντας, η οποία, με τη βοήθεια των εδώ οργάνων της, κατάφερε να υλοποιήσει τα σχέδιά της, διενεργώντας το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή της 20ής του Ιούλη 1974. Παρ’ όλα αυτά, τα παιδιά του Πολυτεχνείου θα αποτελούν πάντοτε σύμβολο αντίστασης και υπεράσπισης της δημοκρατίας και εμείς θα τιμούμε τη θυσία τους και θα αντλούμε από αυτούς δύναμη και πίστη, για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ελευθερία, για δικαιοσύνη, για ειρήνη στην Κύπρο και στον κόσμο ολόκληρο" είπε.

Έκανε αναφορά και στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού, η οποία καθιερώθηκε με αφορμή την πρώτη οργανωμένη και μαζική επίθεση κατά των Εβραίων την 9η Νοεμβρίου 1938 λέγοντας ότι ογδόντα δύο χρόνια μετά δυστυχώς η ανθρωπότητα είναι αντιμέτωπη με τον νεοφασισμό, τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και την αυξάνουσα επιρροή τους στην κοινωνία. 

>>> Διαβάστε επίσης: Σχέδια: Πόσα ευρώ θα πάρουν επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενοι <<<

Επίσης, αναφέρθηκε στην 11η Νοεμβρίου, Ημέρα Ανάμνησης για τα θύματα του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και είπε πως στη μάχη κατά του ναζισμού και του φασισμού, η Κύπρος είχε τη δική της συμβολή, αφού πολλοί Κύπριοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών.  

Εξέφρασε επίσης εκ μέρους όλων των Μελών του Σώματος  ειλικρινή συλλυπητήρια προς τον λαό και τα Κοινοβούλια της Γαλλίας και της Αυστρίας για τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις και είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει απερίφραστα κάθε ειδεχθή πράξη τυφλού μίσους και εξτρεμιστικής βίας και επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στη συνέχεια τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή για τα θύματα των βιαιοπραγιών της 9ης Νοεμβρίου 1938, στους νεκρούς των δύο παγκόσμιων πολέμων, στους ήρωες του Πολυτεχνείου, καθώς και στα θύματα των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων.

(ΚΥΠΕ)

Tags
 
27712