Η Βουλή τίμησε την 28η Οκτωβρίου και την Ημέρα Αγνοουμένων

Η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και στην Ημέρα Αγνοουμένων με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά από τον προεδρεύοντα της συνεδρίας Άντρο Κυπριανού, που κάλεσε σε ενότητα για εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Κυπριακό και την Τουρκία να άρει την αδιαλλαξία και να επιτρέψει τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Στην αναφορά για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ηρωικό ΟΧΙ που προέταξε η Ελλάδα στις ιταμές αξιώσεις του Ιταλού δικτάτορα συνιστά ένα από τα πιο ένδοξα κεφάλαια της νεότερης ιστορίας της, προσθέτοντας ότι ογδόντα ένα χρόνια μετά, καλούμαστε να παραδειγματιστούμε από το αγωνιστικό φρόνημα των προγόνων μας και να αντισταθούμε σθεναρά σε όσους επιβουλεύονται την ειρήνη στον τόπο μας. 
 
Σημείωσε περαιτέρω ότι οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι και αφοσιωμένοι στον κύριο στόχο, που είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα τερματίζει την κατοχή και διαίρεση στο νησί μας.
 
Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στη σημαντική συμβολή χιλιάδων Κυπρίων εθελοντών, που προσέτρεξαν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων κατά του χιτλεροφασισμού
 
Σε ό,τι αφορά την 29η Οκτωβρίου, που καθιερώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως Ημέρα Αγνοουμένων για την Κύπρο, καθώς τον Οκτώβρη του 1974 αφέθηκαν ελεύθεροι για τελευταία φορά Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι από τους Τούρκους εισβολείς, ο κ. Κυπριανού είπε ότι παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη η τύχη εκατοντάδων συμπατριωτών μας.
 
«Από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων τιμούμε τους αγνοουμένους μας, επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειές τους και καλούμε την Τουρκία να άρει την αδιαλλαξία της, που αποτελεί τροχοπέδη στην εξακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας, αλλά και να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

(ΚΥΠΕ)
 

 
27107