«Η ΕΕ δεν έλαβε μέχρι σήμερα πρόσκληση από ΗΕ για την πενταμερή»

Ο Πήτερ Στάνο σημείωσε ότι η ΕΕ καλωσορίζει τις επικείμενες συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πήτερ Στάνο, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα πρόσκληση για συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, που συγκαλούν τα ΗΕ για το Κυπριακό στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η πρόσκληση, που όπως εξήγησε απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας, δεν έχει έρθει για την ΕΕ σε αυτό το στάδιο. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ καλωσορίζει τη διάσκεψη, ευελπιστεί σε βιώσιμη λύση με βάση, όπως ανέφερε, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ένωσης να υποστηρίξει τη διαδικασία επίλυσης.

Συγκεκριμένα, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε ότι, "τονίσαμε αρκετές φορές και νομίζω ότι η τελευταία φορά που διατυπώθηκε με σαφήνεια ήταν όταν ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ ήταν στη Λευκωσία τον περασμένο μήνα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσορίζει τις επικείμενες συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εμείς ως ΕΕ, παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

Τώρα, σημείωσε, "προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού εκπροσώπου στις αποστολές καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ". Οπως τόνισε, "η θέση αυτή είναι πάγια, και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Μπορώ μόνο να προσθέσω ότι, μια ολοκληρωμένη διευθέτηση, που σημαίνει συμφωνία και από τις δύο πλευρές, θα είναι επωφελής για την Κύπρο και για την ΕΕ και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Όσον αφορά το τεχνικό ζήτημα της πρόσκλησης σε αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε λάβει πρόσκληση σε αυτό το στάδιο".

ΚΥΠΕ

 
25695