Η Επιτροπή Ελέγχου ενημερώθηκε από τον Έφορο Φορολογίας

Τι δήλωσε μετά την συνεδρία της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ενημερώθηκε την Πέμπτη (15/4) από τον Έφορο Φορολογίας για τους ελέγχους που έχει διεξάγει το Τμήμα Φορολογίας στα δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία που παρέχουν υπηρεσίες στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και συζήτησε την Ειδική Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Τμήμα και την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή του 2019 ως προς τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο σύστημα διαχείρισης φόρων.
 
Σε δηλώεσεις της μετά την συνεδρία της Επιτροπής, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία είναι μεταξύ των Βουλευτών που ενέγραψαν το θέμα της ενημέρωσης της Επιτροπής Ελέγχου από τον Έφορο Φορολογίας, διερωτήθηκε τι θα γίνει με το Τμήμα του Εφόρου Φορολογίας καθώς δεν διενεργείται ο απαιτούμενος έλεγχος στη φορολόγηση κατά τρόπο που να αποφέρει είσπραξη στα δημόσια ταμεία.
 
Παρατήρησε πως ότι δηλώνει η κάθε εταιρεία, είναι και συνεχίζοντας ανέφερε ότι οικονομικές δραστηριότητες που είναι εγγεγραμμένες στον ΦΠΑ δεν είναι εγγεγραμμένες στον Φόρο Εισοδήματος.
 
Διευκρίνισε ότι «μιλούμε για 25.000 εταιρείες». Πρόσθεσε ότι κάποιες εταιρείες άλλα δηλώνουν ως έσοδα και άλλο κύκλο εργασιών αποδεικνύει ο ΦΠΑ.
 
Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε ανησυχία για το 5% ΦΠΑ, που όπως καταγράφετε στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγνοούσε την τροποποίηση που έγινε το 2016 και διατύπωσε την ελπίδα ότι δεν θα μπούμε σε περιπέτειες εκατομμυρίων.
 
Κατά την ίδια, διαπιστώνεται το τραγελαφικό να παρέχονται 15 εκατομμύρια ευρώ κρατική χορηγία σε εταιρείες που δεν την ζήτησαν, σε ξένες εταιρείες ακόμα και αεροπορικές που πετούν στην Κύπρο και τώρα να τρέχουν να τα πάρουν πίσω και διερωτήθηκε αν αναφέρεται σε συντεταγμένο κράτος ή κράτος αλαλούμ.
 
(ΚΥΠΕ)

 
25688