Η προεκλογική δραστηριότητα για τις Προεδρικές

Συναντήσεις με οργανωμένα σύνολα, συγκεντρώσεις για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους, και προτάσεις.

Οι δραστηριότητες των υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, περιελάμβαναν συναντήσεις με οργανωμένα σύνολα, επισκέψεις, συγκεντρώσεις για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους, αλλά και προτάσεις.

Στο Δάλι ο Αβέρωφ

Σε συγκέντρωση χθες στο Δάλι, που διοργάνωσαν οι φίλοι και υποστηρικτές του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, έστειλε μήνυμα νίκης.

Ο κ. Νεοφύτου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της οικονομίας.
«Επειδή γνοιάζομαι έβαλα και βάλαμε πλάτες για να έχει ο κόσμος σήμερα δουλειά. Από την ανεργία του 18% σχεδόν στην πλήρη απασχόληση. Ναι εμάς που μας κατηγορούν ως κοινωνικά ανάλγητους, μέσα από τις σωστές πολιτικές μας κλείσαμε τα κοινωνικά παντοπωλεία, στηρίξαμε το κοινωνικό κράτος, κάναμε το ΓεΣΥ που χωρίς δυνατή οικονομία δεν θα μπορούσαμε να είχαμε αυτή την κοινωνική ευλογία, τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση από το 1960. Ούτε και θα μπορούσαμε να είχαμε τη σύνταξη χηρείας για τους άντρες, την αύξηση των ωφελημάτων, της άδειας μητρότητας και πατρότητας. Δεν θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε την οικογένεια με το να πληρώνει το κράτος μέχρι και το 80% του κόστους των βρεφονηπιακών και νηπιακών εξόδων», είπε.

Όπως είπε «εμείς δεν λέμε πολλά θα ή δεν κάνουμε ενέργειες πέραν των δυνατοτήτων της οικονομίας που στο τέλος αυτούς που κάποιοι ήθελαν να βοηθήσουν, τους οδήγησαν έστω και άθελα τους στην οικονομική χρεοκοπία», προσθέτοντας ότι «αντί των 'θα' όλων των υπολοίπων υποψηφίων εγώ προκρίνω άλλη προτεραιότητα και αυτό έκανα εδώ και δεκαετίες στην πολιτική μου σταδιοδρομία, να μεριμνώ ο τόπος να έχει δυνατή οικονομία για να μπορούμε να βοηθούμε αυτούς που  έχουν πραγματικά ανάγκη».
Εξάλλου, σε δήλωσή του για την οικονομία και την έκθεση της Κομισιόν, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι "σήμερα έχουμε μια νέα επιβεβαίωση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεγάλη ανθεκτικότητα και την υγεία της κυπριακής οικονομίας. Η Κύπρος παρά την ενεργειακή, οικονομική και γεωπολιτική κρίση πετυχαίνει να έχει δυνατούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Ταμειακά αποθέματα για έναν ολόκληρο χρόνο. Αντί του ενός μηνός που είχαμε παραλάβει το 2013. Και ένα δημόσιο χρέος που όχι μόνο είναι βιώσιμο αλλά μειώνεται 12% κάθε χρόνο".
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωση του επιτελείου του κ. Νεοφύτου, αναφέρεται ότι "το επικοινωνιακό τέχνασμα για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δήθεν πρόσκληση για να διαμοιραστούν καρέκλες εξουσίας", προσθέτοντας ότι αυτό που κρίνεται στις εκλογές είναι το "ποιος μπορεί να κρατά το τιμόνι της ευθύνης, η Κύπρος να έχει γερή οικονομία, ασφάλεια και σταθερότητα. Και μόνο ο Αβέρωφ Νεοφύτου μπορεί".

>>>>Διαβάστε επίσης: SNIPERS: Η επικαιρότητα με σχόλια<<<<

Στη Λεμεσό ο Μαυρογιάννης

«Ο πολιτισμός και άνθρωποί του πρέπει να βρεθούν στη θέση που τους αξίζει. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Πολιτείας», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες το βράδυ, ενώπιον ανθρώπων του πολιτισμού, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Art Studio 55 στη Λεμεσό, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε την ευκαιρία να ξεδιπλώσει το όραμα του για τον πολιτισμό και τις προτάσεις του για στήριξη και ενίσχυσή του. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να ακούσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες καλλιτεχνών – δημιουργών από διάφορους χώρους, απευθύνοντας τους κάλεσμα όπως συμβάλουν με τις προτάσεις τους στην ενίσχυση του εκλογικού προγράμματος για τον πολιτισμό.
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τους εφτά πυλώνες για τη στήριξη και ανάπτυξη του πολιτισμού, ο κ. Μαυρογιάννης  ανέφερε πως «ο Πολιτισμός είναι συνυφασμένος με την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας και αποτελεί τον ποιοτικό δείκτη για το βάθος της», λέγοντας ότι «μέσα από τον Πολιτισμό, μπορούμε να ψηλαφίσουμε την Ιστορία χιλιετιών που κουβαλάει ο τόπος μας και ο λαός μας, σμιλεμένη με την εμπειρία, την ανθρωπιά και την αγάπη για δημιουργικότητα. Είναι η πυξίδα μας τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της πνευματικής μας εξέλιξης».

Για τη στήριξη του Πολιτισμού, καταθέτει προτάσεις που αφορούν την Εθνική Στρατηγική, την αναβάθμιση της πολιτιστικής δραστηριότητας, τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, τις υποδομές, τη διεθνή προβολή του κυπριακού Πολιτισμού, την εμβάθυνση της καλλιτεχνικής παιδείας και τις διακοινοτικές δραστηριότητες.
Σε άλλη ανακοίνωση, η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, εκφράζει στήριξη στον υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι «χρειαζόμαστε ένα Πρόεδρο που έχει αντίληψη αυτών των προβλημάτων, που κατανοεί πόσο δύσκολη και επίπονη θα είναι η επίλυση τους», για να σημειώσει πως έχει αποφασίσει να σταθεί δίπλα από τον ανεξάρτητο υποψήφιο πρόεδρο Ανδρέα Μαυρογιάννη γιατί πιστεύει ότι «αυτή την κρίσιμη στιγμή η παρουσία του στην Προεδρία είναι αυτό που χρειάζεται η Κύπρος της επόμενης μέρας». 
Επιπλέον, ο κ. Μαυρογιάννης πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στην πόλη και Επαρχία Πάφου και δύο πολιτικές συγκεντρώσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εκκλησίας στη Χλώρακα και ακολούθως στο Β Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Μαυρογιάννης χαρακτήρισε πολύ θετικά τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Πάφο, λέγοντας ότι παρά το γεγονός ότι οι δύο ανθυποψήφιοι του είναι από την επαρχία Πάφου, εντούτοις υπάρχει ένα πολύ καλό και έντονο κλίμα διευρυμένης στήριξης όχι μόνο από ανθρώπους της αριστεράς αλλά και από άλλους χώρους.
Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στα ζητήματα της ακρίβειας, τις τιμές καυσίμων, του ηλεκτρισμού, τους χαμηλούς μισθούς, στην έλλειψη καλών προοπτικών για συνταξιοδότηση, τα προβλήματα της στέγης, αλλά και τα κυκλοφοριακά προβλήματα στις περιοχές της Κύπρου.

Σε συγκέντρωση αποδήμων στο Λονδίνο ο Χριστοδουλίδης

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετέβη την Πέμπτη στο Λονδίνο, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση αποδήμων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου του, κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα, ο κ. Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, θα πραγματοποιήσει επαφές με οργανωμένα σύνολα της παροικίας και θα παραστεί σε συγκέντρωση φοιτητών και νέων που διαμένουν στο Λονδίνο, ενώ θα παραχωρήσει επίσης συνέντευξη σε ελληνόφωνο κανάλι του Λονδίνου.
 

Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοδουλίδης έδωσε στη δημοσιότητα τις προτάσεις του για την Ανασύνταξη του Κράτους. Οι προτάσεις κωδικοποιούνται σε 4 πολιτικές δράσεων: Προώθηση Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων, Καθιέρωση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας, Αυστηρή Επιβολή των Κανόνων και Μηδενική Ανοχή και Πλήρης λογοδοσία και αποτελεσματικότητα μέσα από τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.

"Η διαχρονική ύπαρξη του φαινομένου της διαφθοράς έχει εμπεδωθεί στη συνείδηση των πολιτών", αναφέρει, προσθέτοντας ότι είναι γενικά αποδεκτό ότι η διαφθορά επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα της χώρας, δυσχεραίνει την προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και περιορίζει τις δυνατότητες της οικονομίας για ανάπτυξη.
"H ανάγκη για την ανασύνταξη του κράτους είναι επιτακτική όσο ποτέ προηγουμένως. Απαιτείται ανάπτυξη και εμπέδωση κουλτούρας μηδενικής ανοχής και ενίσχυση της σχέσης Πολίτη-Πολιτικής-Κράτους, στη βάση εμπιστοσύνης, διαφάνειας, λογοδοσίας και αποτελεσματικότητας", αναφέρει στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα του προγράμματος διακυβέρνησης ο μετασχηματισμός που θα εκσυγχρονίσει το Κράτος και η αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας.

Ανοικτή συζήτηση στη Λάρνακα ο Χριστοφίδης

Σε συγκέντρωση χθες βράδυ στη Λάρνακα, o υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, συναντήθηκε με υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του και είχε μία ανοιχτή και φιλική συζήτηση για την πόλη του Ζήνωνα και τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Συζητήθηκαν αρκετά θέματα καθώς και οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Λάρνακας αλλά και της Κύπρου ολόκληρης. Έμφαση δόθηκε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και στις ηλεκτρικές μαζικές συγκοινωνίες. 
Έγινε επιπλέον εκτεταμένη συζήτηση γύρω από το θέμα της πράσινης μετάβασης, της σύγχρονης γεωργίας αλλά και της Γαλάζιας ανάπτυξης, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της αναγκαιότητας ίδρυσης Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας.

Με τους πολύτεκνους ο Αχιλλέας

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος, Αχιλλέας Δημητριάδης, είχε χθες συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.
Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Οργάνωσης στη Λευκωσία, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους πολύτεκνους, όπως το δημογραφικό, καθώς και αιτήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη της Οργάνωσης και απαιτούν λύσεις.

Δράσεις από Ηλιάδη

Επίσης, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, παραχώρησε διάσκεψη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε μία σειρά δράσεων που ανέλαβε το τελευταίο χρονικό διάστημα, με στόχο την ανατροπή του δυσοίωνου εκλογικού αποτελέσματος, όπως αυτό καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Ηλιάδης κάλεσε και καλεί τις δυνάμεις που παραμένουν πιστά προσηλωμένες στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού, όπως αντιδράσουν ενωμένες «μπροστά στον ορατό κίνδυνο ν’ αναλάβει την εξουσία του τόπου μας το αντι-ομοσπονδιακό μέτωπο».

Όπως είπε έχει συντάξει και αποστείλει προς όλα τα κόμματα και υποψήφιους, που κινούνται σε αυτό το τόξο, μία ύστατη ανοικτή επιστολή- πρόσκληση για παραμερισμό ακόμα και τώρα των μεμονωμένων υποψηφιοτήτων και συνένωση των δυνάμεών τους γύρω από μία ενωτική υποψηφιότητα, η οποία να δεσμευτεί από τώρα στη συγκρότηση μίας κυβέρνησης ευρύτατης αποδοχής και συλλογικής ευθύνης, η οποία να ηγηθεί και να αναλάβει τις τύχες του τόπου στην κρίσιμη επόμενη πενταετία.

Ανακοίνωση από Κολοκασίδη

Ο υποψήφιος για την Προεδρία, Γιώργος Κολοκασίδης, σε ανακοίνωσή του, ρώτησε τους υποψήφιους Νεοφύγου, Μαυρογιάννη και Χριστοδουλίδη αν ισχύει ότι έχουν απαιτήσει από τα τηλεοπτικά κανάλια να μην συμμετέχουν με άλλους υποψήφιους σε τηλεμαχίες.
"Εάν αυτή η πληροφορία αληθεύει, τότε θα πρόκειται για αλαζονική συμπεριφορά επικών διαστάσεων", σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Δημοκρατία απαιτεί δημόσιο διάλογο και σαφείς θέσεις. "Αποκλεισμοί και σικέ συζητήσεις είναι απαράδεκτες", κατέληξε.

ΚΥΠΕ