Η Ρωσία στηρίζει ξεκάθαρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Ο Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού & στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου

Τη στήριξη της Ρωσίας τόσο στο θέμα της λύσης του Κυπριακού βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.), όσο και στο θέμα της Αμμοχώστου, εξέφρασε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (26/9) στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στους Όρους Αναφοράς και την υπαναχώρηση μετά από επέμβαση Τουρκίας, με αξίωση για αναφορές που προκαταλαμβάνουν διάλογο.

>>> Διαβάστε ακόμη: Με ερωτήματα απάντησε στον Ερντογάν ο ΠτΔ - Ολόκληρη η ομιλία <<<

Έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για συζήτηση «άλλων μοντέλων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών για τις απειλές εποικισμού των Βαρωσίων και την απόφαση της πλευράς μας να απευθυνθούμε στο Σ.Α. Ο Ρώσος επίσημος επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του, τονίζοντας ότι πρέπει να ισχύσουν οι αποφάσεις Σ.Α.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Σεργκέι Λαβρόφ και για τις κλιμακούμενες παράνομες ενέργειες Τουρκίας σε ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει τη στήριξη της χώρας τους στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η συζήτηση κάλυψε και θέματα οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Τέλος, ο κ. Λαβρόφ απηύθυνε πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επισκεφθεί τη Ρωσία τον Μάιο για να παρευρεθεί στους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης.

ΚΥΠΕ - Αποστόλης Ζουπανιώτης

 
15664
Thumbnail