Ιδού το Διάταγμα Υπ. Υγείας για τη χρήση προστατευτικής μάσκας

Που είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας και ποιες οι εξαιρέσεις

Νέο διάταγμα σε σχέση με την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, σε όλους τους κλειστούς χώρους, από σήμερα (15/10), εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

>>> Αναλυτικά το Διάταγμα ΕΔΩ <<<

Όπως αναφέρεται, «χωρίς επηρεασμό του Κανονισμού 2.8 του ‘περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματος (Αρ. 28) του 2020’, η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλα τα πρόσωπα τα οποία διακινούνται εντός εσωτερικών χώρων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας».

Υπενθυμίζεται πως, με χθεσινή (14/10) ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας καθόριζε το πλαίσιο εφαρμογής του νέου μέτρου και τις εξαιρέσεις.

Ειδικότερα, η χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και άνω, καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός ατόμων, καθώς και:

 • Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
 • Εργαζόμενους σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα: Τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα),  
 • Διανομείς,
 • Ανελκυστήρες.

Εξαίρεση αποτελούν:

 • Οικίες,
 • Άτομα που ενεργά πίνουν ή τρώνε,
 • Χώροι εστίασης πλην των περιπτώσεων take-away,
 • Άτομα που ταξιδεύουν με προσωπικό όχημα,
 • Άτομα κατά τη διάρκεια άθλησης/σωματικής άσκησης (π.χ. γυμναστήρια, σχολές χορού, κτλ),
 • Ψήστες/μάγειρες, μόνο κατά τη διάρκεια ψησίματος,
 • Άτομα με ειδικές γνωσιακές ικανότητες/ψυχικές/αναπτυξιακές διαταραχές που δεν συμμορφώνονται με την εφαρμογή μάσκας,
 • Άτομα με σοβαρό νευρολογικό/νευρομυϊκό νόσημα που δεν τους επιτρέπει να χειριστούν τη μάσκα
 • Άτομα με ανατομικές γναθοπροσωπικές παραλλαγές/δυσμορφίες ή/και τραυματισμό.

Η πιο πάνω ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ από σήμερα (15/10), με την έκδοση του σχετικού Διατάγματος.

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

Τι ισχύει με τις ζωντανές εκπομπές
Σε ό,τι αφορά τις ζωντανές εκπομπές, το Υπουργείο Υγείας με νέα ανακοίνωσή του ξεκαθάριζε τα εξής: 

«Για να μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, οι παρουσιαστές εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της εκπομπής

Νοείται ότι όταν βρίσκονται στους υπόλοιπους χώρους των καναλιών, θα πρέπει να χρησιμοποιούν μάσκα. Για τον ίδιο λόγο εξαιρούνται και οι δημοσιογράφοι που θα βρεθούν για μικρό χρονικό διάστημα στο στούντιο για να δώσουν ανταπόκριση». 

Σε σχέση με τους φιλοξενούμενους στις εκπομπές, το Υπουργείο Υγείας ξεκαθαρίζει πως, πρέπει να φορούν μάσκα, εκτός εάν εμπίπτουν στις κατηγορίες ασθενών που εξαιρούνται από το μέτρο. 

Περαιτέρω το Υπουργείο Υγείας τονίζει πως, «σε κάθε περίπτωση, θερμή παράκληση είναι να τηρείται απόσταση ανάμεσα στους παρουσιαστές και τους φιλοξενούμενους». 

Νοείται επίσης πως το υπόλοιπο προσωπικό που στελεχώνει μια εκπομπή (κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, παραγωγοί, κοκ) πρέπει να χρησιμοποιεί μάσκα κατά τη διάρκειά της.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πρόστιμο 300 για μη τήρηση του μέτρου

Υπενθυμίζεται ότι η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση Διατάγματος από τον ίδιο τον πολίτη και το πρόστιμο των €300 βαραίνει τον ίδιο τον πολίτη και όχι την επιχείρηση/υποστατικό.

Σημειώνεται ότι η ανώτατη χονδρική και λιανική τιμή πώλησης μασκών καθορίζεται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 20 Αυγούστου 2020. Οποιαδήποτε παραβίαση του συγκεκριμένου Διατάγματος θα πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως στο τηλέφωνο 1429 (Γραμμή Καταναλωτή) για να λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα.
 

 
15637
Thumbnail