Ίσως δούμε αύξηση κρουσμάτων λόγω των διακοπών του Πάσχα

Τηλεδιάσκεψη με Υπ. Υγείας θα έχει απόψε η επιδημιολογική ομάδα - Τι γίνεται με την ανοσία της αγέλης και κρούσματα

Καλεσμένος στο τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, βρέθηκε ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της συμβουλευτικής ομάδας για τον κορωνοϊό στην Κύπρο αναφερόμενος στο πότε θα δούμε μείωση των κρουσμάτων, ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων, και ανοσία της αγέλης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιάννη, απόψε θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη (4/5) του Υπουργείου Υγείας με την επιδημιολογική ομάδας, χωρίς ομως να είναι ακόμη ξεκάθαρο το τι θα συζητηθεί.

>>>Διαβάστε ακόμη: Που θα χρειάζεσαι τεστ ή εμβόλιο; Αποφασίζει το Υπουργικό

Παρέμεινε ψηλό το ποσοστό θετικότητας

Όπως ανέφερε, «Ο αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταιες ημέρες δεν ήταν ο αναμενόμενος, και το λέω αυτό βασιζόμενος στο τι είδαμε τις προηγούμενες ημέρες. Έστω και με τον αριθμό των τεστ που έχουν γίνει αναλογικά ο αριθμός των θετικών τεστ δεν άλλαξε. Μάλιστα το ποσοτό θετικότητας παρέμεινε  υψηλό στο 1,3-1,4 %. Αυτό που βλέπω είναι ότι τουλάχιστον ίσως υπάρξει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων  τις επόμενες μέρες. Σήμερα (4/5) αναμένεται να έχουμε ένα πιο αντιπροσωπευτικό αριθμό κρουσμάτων και με τις επόμενες δυο τρεις μέρες για να εξάγουμε συμπεράσματα για να έχουμε αποτίμηση των μέτρων Έχουμε ένα ενδοιασμό ότι οι διακοπές του Πάσχα ίσως μας δώσουν αύξηση στα κρούσματα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας». 

>>>Διαβάστε ακόμη: 
Για ποιους ανοίγει σήμερα (4/5) η Πύλη Εμβολιασμού

Πότε θα έχουμε ανοσία της αγέλης

Το 30% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον την 1η δόση και αυτό είναι θετικό. Ο κ. Καραγιάννης χαρακτήρισε ως ενθαρρυντική εξέλιξη ότι η πύλη ανοίγει για τους 30-40 και έχει διαφανεί μεγάλο ενδιαφέρον από τους νεαρότερους. «Είναι πραγματικά αναγκαίο αν θέλουμε να έχουμε μια ανοσία της αγέλης».  Για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης πρέπει να υπάρξουν εμβολιασμοί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Εμβολιασμένοι ξανα..νοσούν

Ενώ ο ιός διαδίδεται ευρέως στην κοινότητα, πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα ακόμη και οι εμβολιασμένοι, σημείωσε ο κ. Καραγιάννης. 

 

 
21247