Κάιρο: Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, Ιταλίας, Γαλλίας

Στο επίκεντρο της πενταμερούς συνάντησης η Λιβύη αλλά και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας, θα συμμετάσχουν με τον Αιγύπτιο ομόλογό τους σε μία πενταμερή συνάντηση για το θέμα της Λιβύης αλλά και για την ευρύτερη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

>>>Διαβάστε επίσης - Ν. Δένδιας: Πιθανότητες οριοθέτησης ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο<<<

Η Υπουργική συνάντηση, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα και θα διαρκέσει πιθανόν δύο ώρες. Αναμένεται να ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου και δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στην πενταμερή το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η Λιβύη αλλά και η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός πραγματοποίησης αυτής της συνόδου δείχνει ότι οι πέντε χώρες έχουν την διάθεση να συστήσουν ένα μέτωπο από κοινού απέναντι στην τουρκική αυθαιρεσία με ταυτόχρονη διασφάλιση των εθνικών τους συμφερόντων. Η Σύνοδος αποδεικνύει ότι έχουν ως δεδομένο ότι οι «πέντε» δεν έχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα αλλά απεναντίας υπάρχει ένας κοινός τόπος συνεννόησης αν όχι σύσφιξης των σχέσεων με ακόμη πιο στενούς δεσμούς. Σε διευρυμένη σύνθεση του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας(Νίκος Δένδιας )-)-Αιγύπτου (Σάμεχ Σούκρι), με τη συμμετοχή της Γαλλίας (Ζαν-Υβ Λε Ντριαν) και της Ιταλίας (Λουίτζι Ντι Μάιο), θα συμμετάσχει σήμερα το απόγευμα στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης . Η συζήτηση θα εστιασθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

>>>Διαβάστε επίσης - Ο χάρτης της τουρκικής επιθετικότητας<<<

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης χθες είπε ότι θα μελετηθεί στο πλαίσιο της συνάντησης το πώς δημιουργούνται δεδομένα στη βάση θετικής προσέγγισης και του διεθνούς δικαίου προς όφελος των κρατών της περιοχής. Αναφέρθηκε στο ότι υπάρχει ξεκάθαρος στόχος των πέντε κρατών για ανατροπή της κατάστασης όπως διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία, όπως είπε, δεν είναι προς όφελος μακροπρόθεσμα κανενός κράτους της περιοχής. Θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

>>>Διαβάστε επίσης - Τι αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης (ΧΑΡΤΗΣ)<<<

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από την κατάσταση στην Λιβύη

Προειδοποιήσεις Γκουτέρες προς Τουρκία για στρατεύματα στη Λιβύη

O Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε χθες Παρασκευή, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία, ότι "κάθε ξένη υποστήριξη στα εμπόλεμα μέρη" στη Λιβύη το μοναδικό αποτέλεσμα που θα φέρει θα είναι να "επιδεινώσει τη σύρραξη και να περιπλέξει τις προσπάθειες για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης".

>>>Διαβάστε επίσης - Μέρκελ-Πούτιν συναντιούνται στη Ρωσία, στο επίκεντρο η Λιβύη<<<

EE: «Παράνομη» η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα

Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τονίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μπορέλ & διαδικασία Βερολίνου για Λιβύη: Τερματισμό εχθροπραξιών

Έκκληση για αποκλιμάκωση, άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των εξωτερικών παρεμβάσεων και επιστροφή στο διάλογο, πραγματοποίησαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, και οι Υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του ΗΒ (διαδικασία του Βερολίνου), σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, έπειτα από συνάντηση δυο ωρών που έγινε στις Βρυξέλλες στις 07/01. Οι τέσσερις υιοθέτησαν μάλιστα κοινή δήλωση, προ και της εκτάκτου συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Παρασκευής.

Τι γίνεται επί του εδάφους στην Λιβύη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται μάχες ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τους μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Τρίπολης στην περιοχή Άμπου Γκράιν, ανάμεσα στη Σύρτη και την πόλη Μισράτα, στη βορειοδυτική Λιβύη, όπως μετέδωσε στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και TASS.