Κάρογιαν: Καιρός να μπούμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση

Πώς σχολιάζει την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία, το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου και τι προτείνει η ΔΗΠΑ

Καλεσμένος στην εκπομπή Παρασκήνιο της DigitalΤv του Διευθυντή Ειδήσεων, Παναγιώτη Τσαγγάρη, βρέθηκε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριο Κάρογιαν, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση και η βουλή θα πρέπει να ενεργήσει ώστε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, τι εισηγείται η ΔΗΠΑ για την οικονομία, αλλά και πως σχολιάζει την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία σε σχέση με τα πακέτα στήριξης. 

Ο κ. Κάρογιαν απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση, για το πώς κρίνει την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία και κατά πόσον θα μπορούσε να χειριστεί διαφορετικά τα πακέτα στήριξης, σχολίασε πως η κυβέρνηση προσπάθησε με τα μέσα που είχε να δώσει στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ωστόσο, όπως σημειώνει, ενδεχομένως οι αποφάσεις για τα πακέτα να μπορούσαν να ήταν πιο δίκαια και να δίνονταν περισσότερα σε αυτούς που πραγματικά χτυπήθηκαν από την πανδημία. 

Αναφορικά με τις εισηγήσεις τους για την στήριξη της οικονομίας, ο κ. Κάρογιαν σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει λογική στο τι ζητάμε και να υπάρχει μέτρο σε αυτές ώστε να περιορίζονται σε πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αντί να αναλωνόμαστε και να προσπαθεί να βγάζει ο καθένας τα μάτια του άλλου, θα ήταν προτιμότερο να βάζαμε πλάτες όλοι. Εκείνο που είναι λογικό και στις δυνατότητες του κράτους να γίνει, έτσι που να ανακουφιστεί ο κόσμος μέχρις ότου τελειώσει η πανδημία»

Αναφορικά με το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα για την οικονομική ανάπτυξη ο κ. Κάρογιαν τόνισε πως δεν μπορούμε πλέον να βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό και στην οικοδομική βιομηχανία, αφού όπως σημειώνει, θα πρέπει να περάσουμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση, στην τεχνολογία και στην καινοτομία

Ερ. Υπάρχει μια αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως ο κόσμος δεν τα βγάζει πέρα και ότι θα έπρεπε να ήταν πιο ενεργή. Εσάς η θέση σας ποια είναι; 

«Υπάρχει μεγάλη πίεση, υπάρχει μεγάλη δυσπραγία σε αρκετές ομάδες του λαού. Έχουμε τα θέματα των τραπεζών, των δυσκολιών που έχουν να αντιμετωπίσουν. Υπάρχουν άνθρωποι που οι επιχειρήσεις τους έχουν κλείσει, που ο τζίρος τους έχει μειωθεί, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσεις τις δουλειές τους». 

Ερ. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει κάτι και δεν έκανε; Εσάς ποιες είναι οι εισηγήσεις; 

«Και εμείς έχουμε υποβάλλει μια σειρά από εισηγήσεις και δημόσια και στους αρμόδιους υπουργούς και προσπαθήσαμε αυτές οι εισηγήσεις μας να είναι και κοστολογημένες, να είναι και συνετές. Είναι εύκολο να σηκώνουμε τον πήχη, είναι εύκολο να λέμε πράγματα που γνωρίζουμε εκ προοιμίου ότι δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Το σημαντικό είναι να υπάρχει η λογική. Να υπάρχει το μέτρο και να εισηγούμαστε πράγματα που μπορούν να γίνουν. 

Χρειάζεται η λογική και το μέτρο. Η κυβέρνηση προσπάθησε μέσα στα πλαίσια που είχε στη διάθεση της και τα εργαλεία τα οποία είχε, να δώσει στήριξη σε αυτούς που είχαν πραγματική ανάγκη. Θα μπορούσε να υπάρξει μια δικαιότερη κατανομή σε κάποιους άλλους τομείς. Θα μπορούσαμε να δοθούν κάποια επιπρόσθετα ποσά σε αυτούς που χτυπήθηκαν περισσότερο. Όμως, τα χρήματα εξαντλούνται. Δεν έχουμε απεριόριστους πόρους. Είχαμε και τα σκαμπανεβάσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά τα διάφορα προγράμματα τα οποία χαλάρωσαν σε ένα μεγάλο βαθμό μετά από πίεση. Για να είμαι δίκαιος έγιναν σωστά βήματα από πλευράς κυβέρνησης, αλλά θα μπορούσαν να ήταν πιο προσεγμένα». 

Όμως, δεν είδαμε ακόμη να ληφθούν κάποια επιπρόσθετα μέτρα και να ενισχυθεί ο κόσμος που έχει πραγματική ανάγκη. Να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις, να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι αλλά και αυτοί που υποφέρουν. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Αντί να αναλωνόμαστε και να προσπαθεί να βγάζει ο καθένας τα μάτια του άλλου, θα ήταν προτιμότερο να βάζαμε πλάτες όλοι. Εκείνο που είναι λογικό και στις δυνατότητες του κράτους να γίνει, έτσι που να ανακουφιστεί ο κόσμος μέχρις ότου τελειώσει η πανδημία. Να ξαναβρούμε τα πόδια μας και να ξαναδημιουργούμε τον τόπο μας».

Ερ. Ποια είναι η προοπτική της Κύπρου στην οικονομία; Τι θα πρέπει να περιμένει ο κόσμος;

«Η δική μου άποψη είναι ότι τα δύσκολα θα συνεχίσουν. Υπάρχουν βέβαια οι προοπτικές. Αν εμείς συμπεριφερθούμε σωστά και εννοώ εμείς η κυβέρνηση, η βουλή, οι πολιτικές δυνάμεις. Αν πραγματικά αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για λαϊκισμούς και λειτουργήσουμε με ένα τρόπο με ευρηματικότητα, να διευρύνουμε τους ορίζοντες της οικονομίας. 

Μέχρι σήμερα στηριζόμαστε σε 2-3 τομείς. Τον τουρισμό και την οικοδομική βιομηχανία. Αυτοί εξαντλούνται. Είναι αέρας με λίγα λόγια. Ο τουρισμός τι είναι; Μια κρίση, μια πανδημία ή οτιδήποτε άλλο παγκόσμιο που επηρεάζει και εμάς είναι ικανό να την γονατίσει. 

Πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση του πολιτικού μοντέλου. Εμείς γι’ αυτό λέμε εδώ και καιρό ότι πρέπει να μπούμε στην 4η βιομηχανική επανάσταση. Να μπούμε στις νέες τεχνολογίες. Στην καινοτομία. Να κάνουμε τις έξυπνες πόλεις. Είναι με αυτά τα πράγματα που είναι στο χέρι μας. Έχουμε νέους ανθρώπους που σπούδασαν, που είναι εξειδικευμένοι που μπορούμε να τους δώσουμε ευκαιρίες. Να ανοίξουμε λίγο την βεντάλια. Όχι να μείνουμε στα τετριμμένα. Σε αυτά που μάθαμε τόσα χρόνια. Αυτά σε συνδυασμό με άλλες μεταρρυθμίσεις».

Δείτε αυτούσια όσα ανέφερε στο 27:30