Κατεχόμενα: «Ad-hoc επιτροπή» θα αποφασίσει για τις «εκλογές»

«Ad-hoc επιτροπή» θα αποφασίσει για το θέμα των «πρόωρων εκλογών» στα κατεχόμενα

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» γράφει σήμερα ότι η «κυβέρνηση» αναγκάστηκε να προχωρήσει στη σύσταση «ad-hoc επιτροπής» στη «βουλή» για να εξετάσει το θέμα της διεξαγωγής πρόωρων «εκλογών».
 
Όπως μεταδίδεται από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «κυβέρνηση μειοψηφίας» που αποτελείται από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP),  το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Αναγέννησης  (YDP) των εποίκων, προσπαθεί να μην γίνουν εκλογές τον Οκτώβριο του 2021, αλλά τον Απρίλιο του 2022 και προχώρησε στη σύστασ της «ad-hoc επιτροπής» επειδή δεν θα μπορούσε να εγκρίνει πλειοψηφικά στην «ολομέλεια» την απόφαση για την ημερομηνία διεξαγωγής των «εκλογών».
 
Σε δηλώσεις του, o «πρόεδρος της βουλής» Οντέρ Σεννάρογλου είπε ότι επειδή δεν υπάρχει ελπίδα για συμφωνία σχετικά με τις πρόωρες «εκλογές», θα μεταφέρει την πρόταση για τη σύσταση της «επιτροπής ad-Hoc» στο συμβουλευτικό συμβούλιο.
 
Ανάφερε ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν να μην διενεργηθούν «αναπληρωματικές εκλογές», και είπε ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε στον καθορισμό της ημερομηνίας των «εκλογών».
 
«Πρόσθεσε ότι  πρόταση της κυβέρνησης κατά την ημερομηνία των εκλογών είναι ο Απρίλιος 2022 και η αντιπολίτευση προτείνει τον Αύγουστο του 2021 και δήλωσε ότι οι ψήφοι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην επιτροπή νομικών, πολιτικών και εξωτερικών υποθέσεων είναι ίσες, επομένως δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί η ημερομηνία εκλογής σε αυτήν την επιτροπή», γράφει η εφημερίδα.
 
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CΤP) Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε πως η πρόταση του Σεννάρογλου «είναι αντίθετη με το σύνταγμα και τους νόμους» και η σύσταση της  «Ad-hoc  επιτροπής» έγινε για να μπορέσει να καθορίσει η «κυβέρνηση» την ημερομηνία που θέλει για τις «εκλογές». Τόνισε επίσης πως «αυτή η υπόθεση θα τελειώσει στο δικαστήριο».
 
Η γγ του Κόμματος του Λαού (ΗΡ) Σανβέρ Μανάβογλου, η οποία δήλωσε πως αυτό που θέλει με τη σύσταση της επιτροπής η «κυβέρνηση», είναι να πάρει η ίδια απόφαση για την ημερομηνία των εκλογών.
 
Ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP), Ογουζάν Χασίπογλου δήλωσε πως το κόμμα δεν επιθυμεί το 2021 να γίνουν «ούτε αναπληρωματικές, ούτε γενικές εκλογές».
 
(ΚΥΠΕ)