Κάθε μέρα είναι Πρωτομαγιά για την ΣΕΚ

Τι αναφέρει σε πρωτομαγιάτικη διακήρυξή της η ΣΕΚ

Για τη ΣΕΚ και το σύνολο των εργαζομένων κάθε μέρα είναι Πρωτομαγιά, αναφέρει σε πρωτομαγιάτικη διακήρυξή της η ΣΕΚ, σημειώνοντας ότι ο σεβασμός προς τους εργαζόμενους αποτυπώνεται και φέτος μέσα από το γεγονός πως, η Πρωτομαγιά θα γίνει σεβαστή από όλους, παρά το γεγονός ότι συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. 
 
«Γιορτάζουμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, σε συνθήκες πανδημίας και ανατροπών, έχοντας να διαχειριστούμε, πέραν από τα προβλήματα και τις προκλήσεις και την έλλειψη επαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στην εκτελεστική και στη νομοθετική εξουσία», αναφέρεται στην διακήρυξη της ΣΕΚ.
 
«Με το μυαλό αυτή την ώρα να είναι στραμμένο στους ανέργους, στους ασθενείς, στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της κάθε μάχης, στους δυσπραγούντες αλλά ιδιαίτερα στους νέους οι οποίοι απειλούνται από τον εφιάλτη των χαμηλών εισοδημάτων και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, η ΣΕΚ αγωνίζεται καθημερινά για να πετύχει ένα κράτος δικαίου, που θα είναι απαλλαγμένο από τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία, τα ελλείμματα αξιοπιστίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης», προστίθεται. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους εκφράζεται «η έντονη απαρέσκεια της ΣΕΚ καθώς, πολυσυζητημένες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δικαιοσύνης, πέφτουν θύματα προεκλογικών και άλλων σκοπιμοτήτων».
 
Διεκδικεί απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά θέσμια και προς τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και υπενθυμίζει πως «δεν πρόκειται να ανεχθούμε καμία υποτίμηση ή υπόσκαψη. Δεν αποδεχόμαστε την όποια παράκαμψη των κοινωνικών εταίρων και υποβάθμιση του ρόλου τους, σε ότι αφορά και επηρεάζει τους εργαζόμενους, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, είτε αυτά αφορούν συγκεκριμένες πολιτικές ή και ρυθμίσεις που διασυνδέονται με τη διαχείριση της πανδημίας».

Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως, η διαδικασία καθορισμού των εργασιακών θεμάτων και της ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής περνά μέσα από τον διάλογο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος. 

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η ΣΕΚ, «στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, διεκδικεί αύξηση των δαπανών για ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας σε όλα τα επίπεδα, με τρόπο που θα περιορίζονται τα επίπεδα φτώχειας και θα ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα των χαμηλοσυνταξιούχων και των υπολοίπων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ομοίως διεκδικεί και γονική άδεια με απολαβές, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Χαιρετίζει επίσης την ολοκλήρωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ, την απόφαση για συζήτηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή για στήριξη των καταναλωτών. 

«Για τη ΣΕΚ και το σύνολο των εργαζομένων κάθε μέρα είναι Πρωτομαγιά. Κάθε μέρα είναι μέρα αγώνα και διεκδίκησης που δεν αφήνει στο περιθώριο κανένα εργαζόμενο», προστίθεται.

«Ο σεβασμός προς τους εργαζόμενους αποτυπώνεται και φέτος μέσα από το γεγονός πως, η Πρωτομαγιά θα γίνει σεβαστή από όλους, παρά το γεγονός ότι συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. Αυτή η διευθέτηση, σε συνάρτηση με τις αδικαιολόγητες αντιδράσεις μικρής μερίδας εργοδοτών επιβεβαιώνει πως, σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μένει συνδικαλιστικά ανοργάνωτος, ενώ την ίδια στιγμή επιβάλλεται και η περαιτέρω επέκταση και εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για περισσότερη κατοχύρωση των εργαζομένων σε ότι αφορά τα δικαιώματα και ωφελήματά τους, όπως επίσης και για την ομαλότερη διαχείριση των εργασιακών σχέσεων», σημειώνεται.
 
Σε σχέση με το Κυπριακό, εκφράζει ανυσηχία και επαναλαμβάνει «για πολλοστή φορά πως, διεκδικεί λύση που θα απελευθερώνει, επανενώνοντας την Κύπρο και η οποία θα εδράζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της Ε.Ε., της οποίας η Κύπρος αποτελεί πλήρες και ισότιμο μέλος».
 
(ΚΥΠΕ)

 
24609