Κατρούγκαλος: Και η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Aν. Μεσόγειο

«Στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα»

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πως βρίσκεται στην Τουρκία μαζί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου «να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας, λίγο καιρό πριν, στην Άγκυρα».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «οι δύο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην πολύνεκρη επίθεση στη Νέα Ζηλανδία με στόχο Μουσουλμάνους, τονίζοντας ότι «εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών».

«Πιστεύουμε ότι οι σχέσεις των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.

Μίλησε, επίσης, για μια «θετική ατζέντα» που οικοδομείται με την Τουρκία και η οποία περιλαμβάνει, όπως είπε, «πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας» με την εφαρμογή «μέτρων εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί και βρίσκοντας τρόπους να συζητήσουμε την επίλυση προβλημάτων που μας απασχολούν».

Ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Τουρκία.

Στην αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αποκλείεται από κανένα πρότζεκτ στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε: «Θεωρούμε ότι σε όλα τα θέματα που την αφορούν, η Τουρκία έχει δικαιώματα. Εμείς έχουμε υπερασπιστεί το αυτονόητο δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της ΑΟΖ της προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού».

«Είναι προφανές ότι στην ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας που εμείς θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές», συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο Έλληνας υπουργός είπε ότι επιδίωξαν να αναπτύξουν τη θετική ατζέντα σε θέματα οικονομίας, πολιτισμού και κατανόησης μεταξύ των λαών. Είπε ότι και οι δύο πλευρές έχουν πάρει πρωτοβουλίες για την αναστήλωση πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων.

«Με χαρά άκουσα από τον φίλο Μεβλούτ ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες της Παναγίας της Σουμελά και με διαβεβαίωσε ότι στις 15 Αυγούστου φέτος θα μπορέσει να ξαναγίνει λειτουργία εκεί», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι συζήτησαν επίσης για τις μειονότητες. «Μιλήσαμε για τη μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και του είπε ότι προφανώς είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε ενδιαφέρον και υποχρέωση να φροντίσουμε για τη εκπαίδευσή τους. Και έχουμε υποχρέωση να φροντίσουμε για την ευημερία και την εκπαίδευσή τους». Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τα θέματα της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και την ανάγκη «να αντικατασταθεί η διοίκηση στα βακουφικά ιδρύματα».

Για το Κυπριακό, είπε ότι στόχος της επόμενης συνάντησης είναι «να ακούσουμε» ποιες είναι οι ιδέες για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο μηχανισμός για την επόμενη ημέρα.

Sputniknews.gr