H Λευκωσία κρατά μικρό καλάθι ενόψει της τριμερούς του Βερολίνου λόγω των ενδείξεων για τις προθέσεις της Tουρκίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος και πρόθυμος για την τριμερή συνάντηση του Βερολίνου, με τον Γενικό Γραμματέα το ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιτνζί δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του πρώην Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή στα κατεχόμενα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του ανέφερε πως «πάμε τζάμπα» στο Βερολίνο, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τύπο.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 «Αυτό που επιθυμώ να επαναλάβω είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ήταν από καιρό έτσι και τώρα είναι απολύτως έτοιμος και πρόθυμος για τη συνάντηση του Βερολίνου», είπε ο κ Προδρόμου.
 
«Και είναι επιδίωξη μας να γίνουν οι διαβουλεύσεις που χρειάζονται για συμφωνία στους όρους αναφοράς και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και σε αυτή τη λογική (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ», τόνισε.
 
Υπενθύμισε, τέλος, τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, νωρίτερα σήμερα στη Λεμεσό, ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος για αποτελέσματα στην τριμερή "αν η άλλη πλευρά διαθέτει την ίδια αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση με αυτή που διαθέτουμε εμείς".
 
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία φαίνεται να κρατά μικρό καλάθι ενόψει της τριμερούς του Βερολίνου, λόγω των ενδείξεων για τις προθέσεις της τουρκικής πλευράς.
 
>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αρμόδιες πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πως στην ε/κ πλευρά επικρατεί μια νότα αισιοδοξίας αλλά και επιφυλακτικότητας, κάτι που προκύπτει από τις ενδείξεις που έλαβε η Λευκωσία από διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη και από άλλες πρωτεύουσες γύρω από τις τουρκικές προθέσεις.
 
Η αίσθηση που υπάρχει , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί τριμερή συνάντηση και στοχεύει στην πραγματοποίηση πενταμερούς μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και ότι η τριμερής ουσιαστικά γίνεται διότι έχει καθοριστεί.
 
>>> ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑ BRIEF <<< 

Οι ίδιες πηγές υπέδειξαν εξάλλου πως δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι από την κοινοποίηση της σύγκλησης της τριμερούς συνάντησης, ανακοινώθηκε ότι αυτή στοχεύει στη συζήτηση των επόμενων βημάτων χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη διασύνδεση με τους όρους αναφοράς.
 
ΚΥΠΕ  Γρηγόρης Σάββα 

 
4384
Thumbnail

Η Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, Πόλυ Ιωάννου, εκπροσώπησε χθες την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα το ρόλο της συμφιλίωσης στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στην παρέμβαση της, η κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στη συμφιλίωση ως τον ανθρώπινο πυλώνα της επίλυσης συγκρούσεων που επιτρέπει σε μια κοινωνία να διασφαλίσει ένα ειρηνικό μέλλον παρά το συγκρουσιακό παρελθόν της.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε στοιχεία απαραίτητα προκειμένου μια διαδικασία συμφιλίωσης να είναι αξιόπιστη, με κυριότερα την απόδοση δικαιοσύνης και την διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας, τονίζοντας πως μια διαδικασία συμφιλίωσης δεν μπορεί ποτέ να λειτουργεί ως υποκατάστατο της απόδοσης δικαιοσύνης ή ως όχημα ατιμωρησίας.

Κυρίως, συμπλήρωσε, «δεν μπορεί καμία συμφωνία ειρήνης ή διαδικασία συμφιλίωσης να παραγράφει σοβαρά εγκλήματα».

Τόνισε ακόμα ως εργαλείο που έχει στο επίκεντρο του τη διαπίστωση της αλήθειας και την ανάληψη ευθυνών για ιστορικά γεγονότα, μια διαδικασία συμφιλίωσης δεν μπορεί ποτέ να επιδίδεται σε ιστορικό ρεβιζιονισμό.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Καταλήγοντας, η κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι η συμφιλίωση είναι μεν εθνική διαδικασία αλλά το πεδίο της έννοιας πρέπει να διευρυνθεί ώστε να απαντά σε ανάγκες που προκύπτουν και από διακρατικές συγκρούσεις, άνευ βλάβης στην απόδοση δικαιοσύνης για διεθνή εγκλήματα που διαπράττονται σε τέτοιες συγκρούσεις.

ΚΥΠΕ

article 1