ΚΕ: Ο Πρόεδρος πάει στη Τριμερή του Βερολίνου με καλή θέληση

Ο ΠτΔ ενημέρωσε για τις προετοιμασίες σχετικά με τη τριμερή και για Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα (13/11), στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για όλες τις εξελίξεις, όλες τις προετοιμασίες που γίνονται σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου».  

>>>Διαβάστε επίσης - ΠτΔ: Η στάση της Τουρκίας δεν προοιωνίζει ελπιδοφόρα πορεία<<<

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το υπόμνημα που έχει υποβληθεί από πλευράς του προς τη Γενική Γραμματεία, αυτό που ζητούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υποβληθεί μαζί με την έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ, ενημέρωσε επίσης για όλες τις επαφές που γίνονται με τα ΗΕ και για όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Εκείνο που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στη συνάντηση στο Βερολίνο με τον ΓΓ με καλή θέληση και ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να συζητηθούν και συμφωνηθούν τα επόμενα βήματα.

>>>Διαβάστε επίσης - Τι δήλωσαν τα κόμματα μετά το Εθνικό Συμβούλιο<<<

Η δική μας πλευρά μας θεωρεί ότι μπορούν να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς στη βάση της συνεννόησης που είχε γίνει από τις 9 Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με βάση τους τρεις γνωστούς άξονες. Θα μπορούσαμε να είχαμε τώρα τους όρους αναφοράς όπως έχει ζητήσει ο ΓΓ, όπως επίσης και θα μπορούσε να συγκληθεί η άτυπη διάσκεψη με το σχήμα των συμμετεχόντων στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά προκειμένου να αποφασιστούν οι διαδικασίες για επανέναρξη διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν. Αυτή είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία στη συνάντηση στο Βερολίνο ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, οι πολιτικοί αρχηγοί έτυχαν ενημέρωσης και από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις αποφάσεις που οριστικοποιήθηκαν, συγκεκριμενοποιήθηκαν με το νομικό πλαίσιο που χρειαζόταν, έναντι των έκνομων ενεργειών και παραβιάσεων της Τουρκίας, αποφάσεις που λήφθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων την περασμένη Δευτέρα.

Ερωτηθείς για τη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην κα Λουτ και των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή ενόψει και του γεγονότος ότι σε μερικές βδομάδες θα γίνει η συνάντηση στο Βερολίνο να μπούμε σε λεπτομέρειες. Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν".

"Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαμηνύσει και μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου μας στα ΗΕ ότι η πλευρά μας είναι έτοιμη να συνομολογηθούν οι όροι αναφοράς, όπως είναι η συνεννόηση που υπάρχει, χωρίς να υπάρχουν προαποφάσεις που να προδικάζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων διότι αντικειμενικός σκοπός είναι να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις".

Ερωτηθείς για τη σύντομης διάρκειας συνάντησης χθες (12/11) του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ των ΗΕ στο Παρίσι, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος είχε την ευκαιρία να έχει μια πολύ σύντομη συνομιλία με τον ΓΓ όπου βεβαίως κατέληξαν ότι προσβλέπουν στη συνάντηση που θα έχουν στις 25 Νοεμβρίου».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Τέλος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα (13/11) ο Πρόεδρος ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και για το θέμα του χαλουμιού και ότι «έγινε ενημέρωση για τις διαβουλεύσεις που γίνονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου αυτός ο φάκελος που έχει υποβληθεί προ καιρού και περιμένουμε να πάρει την τελική ευθεία, θα ενεργοποιηθεί. Γίνονται διαβουλεύσεις, υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα τύχει της τελικής έγκρισης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αντιμετωπίζονται πολιτικά εμπόδια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι τεχνικά ζητήματα του φακέλου που στην περίπτωση της Κύπρου και λόγω της κατοχής έχουν πολιτική χροιά και πολιτικές προεκτάσεις. Για την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι διαβουλεύσεις γίνονται και ελπίζουμε ότι θα δοθούν οι λύσεις με βάση τα όσα στο παρελθόν έχουν ισχύσει για το προσωρινό καθεστώς της κατοχής, ούτως ώστε η Κύπρος στο σύνολο της – είναι κάτι που αφορά και τους Τουρκοκύπριους που διαβιούν στις κατεχόμενες περιοχές - να μπορέσει να κατοχυρώσει αυτό το κατά γενική ομολογία κυπριακό προϊόν και να μπορεί να γίνεται με ασφάλεια η διεθνής εμπορία».
 

 
27644