ΚΕ: Πρέπει ν’ αλλάξει στάση η Άγκυρα για επανέναρξη συνομιλιών

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει εδώ και καιρό να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Π. Προδρόμου

Ελπίζουμε να αλλάξει η στάση της τουρκικής πλευράς και κυρίως της Τουρκίας, η οποία δεν επέτρεψε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είπε σήμερα (28/10) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην Πάφο, όπου δέχθηκε τον χαιρετισμό της μαθητικής παρέλασης με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «σήμερα, η ελληνική σημαία κυματίζει με ξεχωριστή περηφάνεια. Η Ελλάδα από το ’40 μέχρι το τέλος της ναζιστικής κατοχής πολέμησε για την εθνική ελευθερία, αλλά και για πανανθρώπινα ιδανικά. Είπε ‘όχι’ στον φασισμό».

>>> Διαβάστε ακόμη: ΠτΔ - Ζητεί μέτρα για να προσγειωθεί η Τουρκία <<<

«Υπήρξαν χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές που πολέμησαν και υπερασπίστηκαν τα ιδεώδη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από εκεί βγήκε και η ενωμένη Ευρώπη, η ελεύθερη ένωση δημοκρατικών κρατών δικαίου, και οι Κύπριοι – και αυτό πρέπει να το καταλάβει και η Τουρκία – Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι και θα παραμείνουν στην ενωμένη Ευρώπη», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «και βεβαίως η Κύπρος πρέπει να παραμείνει χώρα ανεξάρτητη, να έχει την ελευθερία και τη δημοκρατία που κατακτήθηκε με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και με αγώνες, όπως το έπος του 1940».

«Θέλω να συγχαρώ τον Δήμο της Πάφου, όλες τις Αρχές για τον άψογο εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου», συνέχισε.

Ερωτηθείς για τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είμαστε έτοιμοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος για τη συνάντηση, ο ΓΓ των ΗΕ θα δει τους δύο ηγέτες, προκειμένου να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει εδώ και καιρό να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Ο ΓΓ εκδηλώνει αυτή την πρωτοβουλία του, πράγμα που είναι σίγουρα ενθαρρυντικό. Ευχόμαστε, ελπίζουμε, περιμένουμε ότι θα αλλάξει η στάση της τουρκικής πλευράς και, κυρίως, της Τουρκίας, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν επέτρεψε να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις», εξήγησε ο κ. Προδρόμου.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «από τα ΗΕ, από τον ΓΓ, γνωρίζουμε ότι περιμένει οι δύο πλευρές να συναποφασίσουμε τους όρους με τους οποίους θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Ήδη, υπήρξε σημαντική πρόοδος στην τελευταία συνεργασία με την κα Λουτ. Τον Σεπτέμβριο ουσιαστικά υπήρχε το έδαφος, δυστυχώς παρατηρήθηκε μια υπαναχώρηση, ελπίζουμε λοιπόν ότι θα μπορέσει να γίνει αυτή η συμφωνία και ότι θα τη σεβαστεί και η Τουρκία και κυρίως ότι η Τουρκία θα αποφασίσει επιτέλους να συγκατατεθεί να συζητηθεί και το κομμάτι που εξαρτάται από την ίδια, δηλαδή το τέλος της κατοχής, το τέλος της κηδεμόνευσης με τις εγγυήσεις. Αυτά, όμως, θα τα δούμε στην ώρα τους», κατέληξε.

 
25652