ΚΕ: Ξεκάθαρη η πρόταση ΠτΔ σε Τατάρ για επιστροφή σε Σύνταγμα ‘60

Σαφής η πρόταση του ΠτΔ λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κάνει μια πολύ σαφή και ξεκάθαρη πρόταση προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε στο Τρίτο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.

Υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που ο Ερσίν Τατάρ επικαλείται δικαιώματα τα οποία απορρέουν από τις συμφωνίες εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης τον καλεί να αποδεχθεί αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις εξουσίες και την επανέναρξη διαλόγου για το εδαφικό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

>>> Διαβάστε ακόμη: Δεν ξέρει που έβαλε το διαβατήριο του ο Τατάρ <<<

Ο κύριος Πελεκάνος τόνισε την ίδια στιγμή, ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρονται ξεκάθαρα σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Μάριος Πελεκάνος ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να συζητηθεί κατά τις νέες συναντήσεις με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει και αναφορές στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ότι άλλοι δέκα Τουρκοκύπριοι έχουν προστεθεί στη λίστα ανάκλησης διαβατηρίων. Επανέλαβε πως η απόφαση της κυβέρνηση αφορά μόνο τους συμμετέχοντες στο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο και στα μέλη της ούτω καλούμενης επιτροπής διάνοιξης της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Ο Μάριος Πελεκάνος ανέφερε, παράλληλα, ότι έχει δοθεί οδηγία για την αποστολή επιστολών προς τους Τουρκοκύπριους, από τους οποίους αφαιρούνται τα ταξιδιωτικά έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι, εάν οι διευθύνσεις οι οποίες έχουν δηλωθεί προς την κυβέρνηση αφορούν ένα παράνομο μόρφωμα - όπως το ψευδοκράτος, τότε η επιστολή δεν θα μπορέσει να φθάσει ποτέ στον παραλήπτη.

>>> Διαβάστε ακόμη: Αναστασιάδης προς Τατάρ για Διαβατήρια: Πάμε στο Σύνταγμα 60 <<<

Θυμίζουμε ότι χθες (25/8) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση κάλεσε τον Τ/κ ηγέτη να εφαρμόσουν το Σύναγμα του 1960. 

Συγκεκριμένα ανέφερε «εάν, εννοεί τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Τατάρ, η ελληνοκυπριακή κοινότητα εμμένει και ως εκ τούτου είναι απόλυτα έτοιμη να αποδεχτεί την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την επάνοδο των Τουρκοκυπρίων, τόσο στην εκτελεστική, τη νομοθετική, τη δικαστική εξουσία όσο και στις υπόλοιπες των Υπηρεσιών, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος του 1960, με ταυτόχρονη έναρξη συνομιλιών για καθορισμό των περιοχών που η κάθε μια των κοινοτήτων θα έχει την ευθύνη διοίκησης, σύμφωνα και με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: riknews