Κοινή άσκηση Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας & Κύπρου στη Αν. Μεσόγειο

Με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή

Σε 4ημερη άσκηση νοτίως της Κύπρου από αύριο, 26 Αυγούστου μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Αυγούστου με την ονομασία «Ευνομία», προχωρούν Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, σηματοδοτώντας την έναρξη της ενισχυμένης κοινής τους παρουσίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς οι τουρκικές προκλήσεις διατηρούν ψηλά την ένταση στην περιοχή, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για την αρχική δραστηριότητα σε τετραμερές επίπεδο και σε αυτήν θα συμμετέχουν αεροπορικά και ναυτικά μέσα από τις 4 χώρες.
 
«Ενέργειες  στο πλαίσιο της Αρχικής Δραστηριότητας με την ονομασία ‘ΕΥΝΟΜΙΑ’,  θα υλοποιηθούν στο θαλάσσιο χώρο Νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 και θα συμπεριλάβουν μεγάλο φάσμα αντικείμενων ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων αλλά και αντικείμενα Έρευνας και Διάσωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με το ΥΠΑΜ, οι τέσσερις χώρες αποφάσισαν την ενίσχυση της κοινής ναυτικής και αεροπορικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από την Τετραμερή Πρωτοβουλία «με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας». Προσθέτει δε πως «η Πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και  προσήλωσης  στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης». 

«Οι εντάσεις και οι προσπάθειες για αποσταθεροποίηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τις συνεχιζόμενες και παρατεταμένες συγκρούσεις την παρούσα περίοδο έχουν κορυφωθεί, λόγω και των αυξανόμενων προστριβών σε διάφορα θέματα (όρια, μεταναστευτικές ροές, διακίνηση  κ.λπ.)» αναφέρει το ΥΠΑΜ και συμπληρώνει: «Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, οι κατ’ επανάληψη παραβιάσεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, το οποίο είναι δεσμευτικό ακόμη και για τις χώρες που δεν το έχουν υπογράψει».

«Τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου», καταλήγει η ανακοίνωση, «επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή».

 
20131