Δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία για εδραίωση συνεργασίας τους αποφάσισαν Ιορδανία, Κύπρος και Ελλάδα

Τη δημιουργία μιας Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία που θα εδραιώνει και θα διευκολύνει την τριμερή συνεργασία Ιορδανίας, Κύπρου και Ελλάδας, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι προοπτικές της, προς όφελος των τριών χωρών και των λαών τους καθώς και της περιοχής  αποφάσισαν σήμερα ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της δεύτερης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Αμάν.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 
Σε Κοινή Διακήρυξη που εκδόθηκε μετά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής οι τρεις ηγέτες αναφέρουν πως προς αυτό τον σκοπό συμφώνησαν να διορίσουν εθνικό συντονιστή σε κάθε χώρα της τριμερούς συνεργασίας. Επιπρόσθετα, «συμφωνήσαμε να θεσμοθετήσουμε συνομιλίες υψηλού επιπέδου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, καθώς και την έναρξη φόρουμ τριμερούς υπουργικής συνεργασίας που να περιλαμβάνει τους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου», αναφέρουν.

Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, οι τρεις ηγέτες τονίζουν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας κάθε κράτους στη ναυτική του ζώνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν μεγάλη επίδραση στον ενεργειακό τομέα και στις οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή και μπορούν να καταστούν καταλύτης για περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επαναβεβαιώνουν "την αμέριστη μας υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ".

Επίσης τονίζουν τον απαραίτητο ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές των ΗΕ που καταγράφονται στον Χάρτη των ΗΕ και επαινούν τις προσπάθειες του Προέδρου και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης που θα επανενώνει το νησί και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

"Υπογραμμίζουμε ότι μια συνολική διευθέτηση δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου, αλλά θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή".

Ακόμη αναφέρουν πως οι προσπάθειες της Κύπρου για να παρέχει υποδοχή και φιλοξενία σε δυσανάλογο αριθμό προσφύγων εκτιμάται τα μέγιστα.

Εξάλλου χαιρετίζουν τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών σήμερα στο Αμάν και σημειώνουν θετικά την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών να συναντηθούν με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, στη Βαγδάτη, στο σύντομο μέλλον.

Οι τρεις ηγέτες καλωσορίζουν επίσης την πραγματοποίηση σήμερα του πρώτου κοινού Επιχειρηματικού Φόρουμ και υπογραμμίζουν ότι θα ενθαρρύνουν και θα αναπτύξουν το υφιστάμενο θετικό περιβάλλον οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών με στόχο την προώθηση των εμπορικών συναλλαγών και την προσέλκυση επενδύσεων σε διάφορους τομείς.

Ακόμη αναφέρουν πως ανασκόπησαν την πρόοδο που έγινε από την πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο τουρισμός και η υγεία και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τη συνεργασία σε τέτοιους τομείς και να διερευνήσουν τις ευκαιρίες για συνεργασία και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αναφορές γίνονται επίσης στη Διακήρυξη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και στο Συριακό, ενώ εκφράζεται και υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη, η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 2020.

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου
   

 
1727
Thumbnail
ad2mobile

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος «είμαστε στρατηγικοί εταίροι και μαζί μπορούμε να καταστήσουμε πιο δυνατή τη φωνή μας και να πετύχουμε ενέργειες και αποφάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων», δήλωσε σήμερα (19/4) ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, σε συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με μαθητές και μαθήτριες της Αμπέτειου Σχολής Καΐρου.
 
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Φωτίου είπε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Αμπέτειου Σχολής του Καΐρου μαζί με τους καθηγητές τους αποτελούν «ζωντανή έκφραση της μεγάλης κληρονομιάς του ελληνικού πολιτισμού στη γειτονική μας χώρα, την Αίγυπτο, με την οποία μας συνδέουν ακατάλυτοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας, δεσμοί που αρχίζουν από τα βάθη της ιστορίας και συνεχίζονται με την πολύ μεγάλη προοπτική και τη βεβαιότητα να γίνουν ακόμα πιο σημαντικοί και ωφέλιμοι για τις σημερινές και όλες τις επόμενες γενιές».

ad1mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<
 
«Η επίσκεψη σας εντάσσεται, ακριβώς, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου που υπόσχεται μια νέα και πιο ελπιδοφόρα εποχή για τις χώρες μας και ολόκληρη την περιοχή», είπε, προσθέτοντας ότι «το υπογραμμίζουν αυτό τα αποτελέσματα των συναντήσεων μας κορυφής μαζί με τις υψηλές προσδοκίες των σχεδιασμών μας σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία, καθώς και σε άλλους τομείς, περιλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της βιομηχανίας».
 
Ο κ. Φωτίου σημείωσε ότι «είναι στο πλαίσιο αυτό που προωθήσαμε και διευρύναμε τους στόχους της συνεργασίας μας σε θέματα διασποράς, ενώνοντας τις δυνάμεις μας για εξυπηρέτηση των κοινών μας συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ισχυρά κέντρα αποφάσεων όπου και οι τρεις χώρες μας διαθέτουν ισχυρές διασπορές».
 
«Τρέφουμε για σας και την ιστορική σχολή σας αισθήματα θαυμασμού και μεγάλης εκτίμησης. Η Αμπέτειος Σχολή αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο διατήρησης και μετάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και ένα πρότυπο επίσης κέντρο πολιτισμικής και θρησκευτικής μείξης με τα τρία τμήματα της, το ελληνικό, το αραβικό και το αγγλικό», είπε.

article 1