Δημιουργία Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία για εδραίωση συνεργασίας τους αποφάσισαν Ιορδανία, Κύπρος και Ελλάδα

Τη δημιουργία μιας Μόνιμης Γραμματείας στη Λευκωσία που θα εδραιώνει και θα διευκολύνει την τριμερή συνεργασία Ιορδανίας, Κύπρου και Ελλάδας, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι προοπτικές της, προς όφελος των τριών χωρών και των λαών τους καθώς και της περιοχής  αποφάσισαν σήμερα ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της δεύτερης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Αμάν.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 
Σε Κοινή Διακήρυξη που εκδόθηκε μετά την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής οι τρεις ηγέτες αναφέρουν πως προς αυτό τον σκοπό συμφώνησαν να διορίσουν εθνικό συντονιστή σε κάθε χώρα της τριμερούς συνεργασίας. Επιπρόσθετα, «συμφωνήσαμε να θεσμοθετήσουμε συνομιλίες υψηλού επιπέδου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, καθώς και την έναρξη φόρουμ τριμερούς υπουργικής συνεργασίας που να περιλαμβάνει τους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου», αναφέρουν.

Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, οι τρεις ηγέτες τονίζουν τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας κάθε κράτους στη ναυτική του ζώνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ανακάλυψη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν μεγάλη επίδραση στον ενεργειακό τομέα και στις οικονομικές εξελίξεις στην περιοχή και μπορούν να καταστούν καταλύτης για περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επαναβεβαιώνουν "την αμέριστη μας υποστήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ".

Επίσης τονίζουν τον απαραίτητο ρόλο της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σύμφωνα με τους σκοπούς και τις αρχές των ΗΕ που καταγράφονται στον Χάρτη των ΗΕ και επαινούν τις προσπάθειες του Προέδρου και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη λύσης που θα επανενώνει το νησί και θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

"Υπογραμμίζουμε ότι μια συνολική διευθέτηση δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό της Κύπρου, αλλά θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή".

Ακόμη αναφέρουν πως οι προσπάθειες της Κύπρου για να παρέχει υποδοχή και φιλοξενία σε δυσανάλογο αριθμό προσφύγων εκτιμάται τα μέγιστα.

Εξάλλου χαιρετίζουν τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών σήμερα στο Αμάν και σημειώνουν θετικά την απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών να συναντηθούν με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ, στη Βαγδάτη, στο σύντομο μέλλον.

Οι τρεις ηγέτες καλωσορίζουν επίσης την πραγματοποίηση σήμερα του πρώτου κοινού Επιχειρηματικού Φόρουμ και υπογραμμίζουν ότι θα ενθαρρύνουν και θα αναπτύξουν το υφιστάμενο θετικό περιβάλλον οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών με στόχο την προώθηση των εμπορικών συναλλαγών και την προσέλκυση επενδύσεων σε διάφορους τομείς.

Ακόμη αναφέρουν πως ανασκόπησαν την πρόοδο που έγινε από την πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο τουρισμός και η υγεία και εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τη συνεργασία σε τέτοιους τομείς και να διερευνήσουν τις ευκαιρίες για συνεργασία και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Αναφορές γίνονται επίσης στη Διακήρυξη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη και στο Συριακό, ενώ εκφράζεται και υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη, η επόμενη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα το 2020.

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου
   

 
2307
Thumbnail

Οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται σήμερα (18/6) να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με δύο υποψήφιες χώρες της Βαλκανικής, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όμως τα χέρια τους θεωρείται πως πρακτικά είναι δεμένα, διότι — μεταξύ άλλων — το Βερολίνο δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο ώστε να ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας απόφασης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πολιτική που εφαρμόζεται ως προς τη διεύρυνσή της έχει σκοπό κυρίως να ενθαρρύνει τα υποψήφια προς ένταξη κράτη να εφαρμόζουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια και με τα Τίρανα, προειδοποιώντας ότι εάν δεν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει η ίδια την αξιοπιστία της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, επιχειρηματολόγησε χθες Δευτέρα ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν τώρα, «αν θέλουμε να διατηρήσουμε την επιρροή μας, αν θέλουμε να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε αληθινά, ότι είμαστε παράγοντας στο παγκόσμιο σκηνικό».

Στη Γερμανία όμως η συντηρητική παράταξη υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ πατάει φρένο. Το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο, εξηγούν στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU). Ορισμένες άλλες πρωτεύουσες διατηρούν επίσης επιφυλάξεις.

«Η κατάσταση ενέχει προκλήσεις», εξηγούσε ευρωπαίος διπλωμάτης την περασμένη εβδομάδα, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αξιωματούχοι της ΕΕ τονίζουν ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να επιβραβευθεί για την τεράστια πρόοδο που κατέγραψε και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της στις διαπραγματεύσεις που διεξήγαγε με την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αλβανίας έθεσε σε εφαρμογή μείζονες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης της χώρας, αλλά σε αυτή την περίπτωση την πρόοδο επισκιάζει η πολιτική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η διπλωματική πηγή υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα το σενάριο που προβλέπει την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων και την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας.

«Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι το ίδιο πράγμα με την ολοκλήρωσή τους», σημείωσε ο Λάιτσακ, εξηγώντας πως ακόμη κι αν οι συνομιλίες με τα Σκόπια και με τα Τίρανα αρχίσουν ταυτόχρονα, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως η διαδικασία θα αποπερατωθεί μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Το βέτο της Κύπρου
Κατά μία ευρωπαϊκή πηγή εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προβάλει βέτο στη λήψη αποφάσεων εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. 

Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, ωστόσο δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν, κατά πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Ωστόσο, αναμένεται να διατυπωθεί μια προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία απετράπη πέρυσι από Γαλλία και Ολλανδία, που επισήμως αξίωναν περισσότερες μεταρρυθμίσεις, αλλά η στάση τους μάλλον οφειλόταν περισσότερο σε εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.

Ως προς την ανακοίνωση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το τρέχον προσχέδιο αναφέρει πως η Τουρκία «συνεχίζει να απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση» και καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις «παράνομες γεωτρήσεις» της.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Διπλωμάτες σημείωναν πως η Κύπρος επιδιώκει να υπάρξει πολύ πιο αυστηρή προειδοποίηση, ότι δηλαδή εάν η Τουρκία δεν αλλάξει πορεία, θα τερματιστούν επίσημα οι συνομιλίες για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης και την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους Τούρκους που κινούνται προς και από κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ότι θα διακοπεί η χρηματοδότηση εντός των ορίων διαφόρων προγραμμάτων.

Για το ζήτημα της διεύρυνσης, το πιο πρόσφατο προσχέδιο της ανακοίνωσης των υπουργών, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς αλλά ακόμη τελεί υπό συζήτηση αναβάλει τη λήψη απόφασης για τον Οκτώβριο, αφού εξεταστεί το ζήτημα στην Μπούντεσταγκ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

article 1