Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως, «όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι, δεν θα λειτουργήσουμε Κοινωνικά Παντοπωλεία»

Όσο και αν προσπαθούν να αναγκάσουν αυτή την Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, απαντώντας σε επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης (20/5), στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης με τον κορωνοϊό έδρασε αστραπιαία, ώστε να διαφυλάξει την υγεία του κυπριακού λαού την ώρα που κόμματα της αντιπολίτευσης αντιστρατεύονταν με πάθος σημαντικά μέτρα που λήφθηκαν στην αρχή της πανδημίας». «Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους», υπέδειξε.

Την ίδια ώρα, συνέχισε, η Κυβέρνηση δρώντας και πάλι χωρίς καθυστέρηση και με αποτελεσματικότητα, εκπόνησε και εφάρμοσε σε διαβούλευση με τα κόμματα, μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που από τους πολίτες κρίθηκαν αποτελεσματικά. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επίσης, πρόσθεσε, από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση έχοντας κατά νου τις ανάγκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, και τη διατήρηση θέσεων εργασίας μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων, διέγνωσε την επιβαλλόμενη παροχή ρευστότητας, μέσω προγραμμάτων, προς τις κυπριακές επιχειρήσεις.

«Εδώ και δύο μήνες σε συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκάδες τηλεδιασκέψεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και δεκάδες επαφές του Υπουργείου Οικονομικών με τα κόμματα, η Κυβέρνηση αποδέχθηκε ένα μακροσκελέστατο κατάλογο 15 και πλέον σημαντικών τροπολογιών στο αρχικό της σχέδιο που σε πολλά σημεία έφτασε στα όρια της αλλοίωσης της φιλοσοφίας της προσπάθειας. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι η δραματική μείωση της τάξης του μισού δις στα παρεχόμενα δάνεια προς την αγορά, που πρόθεση των κομμάτων ήταν να μειωθούν στο ένα δις», επεσήμανε.

«Να τονίσουμε ότι τα λεφτά δεν ήταν διαθέσιμα από κρατικά ταμεία για την παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις, αλλά με προσωπικές παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης πείσθηκαν οι εμπορικές τράπεζες όχι μόνο να προχωρήσουν σε αυτό το σχέδιο, παρά το τεράστιο πρόβλημα που ακόμα αντιμετωπίζουν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναλαμβάνοντας μάλιστα και το ρίσκο κατά 30% και σε άλλες περιπτώσεις κατά 15%. Οι τράπεζες σαφώς μας προειδοποιούσαν ότι δεν ήταν έτοιμες να δεχθούν τροποποιήσεις που τις επηρέαζαν», τόνισε.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, ενώπιον της η Κυβέρνηση, πριν τη λήψη της απόφασης για απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου, είχε το εξής σκηνικό: Να οδηγείται προς την Ολομέλεια το νομοσχέδιο με 22 συνολικά προτεινόμενες τροποποιήσεις από διάφορα κόμματα που θα οδηγούσαν με βεβαιότητα σε εκτροπή την ουσία του νομοσχεδίου και τη συμβατικότητα του με ευρωπαϊκούς κανονισμούς και ίσως και με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας.

«Να μη παραγνωρίζουμε ότι τυχόν έγκριση του νόμου με αντισυνταγματικές πρόνοιες ή πρόνοιες που παραβιάζουν τα πλαίσια που καθόρισε η ΕΕ θα σήμαινε χρονοβόρες διαδικασίες αναπομπής και πιθανώς προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο. Καθυστέρηση που σαφώς εμποδίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη διοχέτευση ρευστότητας», υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι, «και όλα αυτά διότι κάποιοι σκέφτονται αντί τον τόπο, την οικονομία και τους πολίτες που περνούν δραματικές στιγμές, τους πολιτικούς τους σχεδιασμούς για μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις».

«Μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί η κατηγορία ότι τάχα η Κυβέρνηση απέσυρε το νομοσχέδιο επειδή τάχα θα χαλούσε το πάρτι που είχε στήσει με τις τροποποιήσεις. Τέτοιου είδους επιχειρήματα προσβάλλουν και τον λαό και τη νοημοσύνη του. Αφήνω ότι ήταν επιμονή του ΑΚΕΛ να διαχειριστεί η κυβέρνηση την παραχώρηση των δανείων για το συγκεκριμένο ποσό, κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε», είπε.

Το μόνο «πάρτι» που είχε στην έγνοια της η Κυβέρνηση, τόνισε παράλληλα, «ήταν η διαφύλαξη θέσεων εργασίας και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μας που υποφέρουν, έτσι ώστε να ξανασταθεί η οικονομία και η χώρα στα πόδια της για άλλη μια φορά».

«Κάποιοι επιτέλους πρέπει εκτός από πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες να μάθουν πως αν θέλουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού θα πρέπει να βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τα συμφέροντα του λαού», επεσήμανε.

«Η Κυβέρνηση αυτή πράττει ακριβώς αυτό, και για αυτό την περιβάλλει με εμπιστοσύνη η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Και τους διαβεβαιώνουμε: Όσο και αν προσπαθούν να αναγκάσουν αυτή την Κυβέρνηση να λειτουργήσει κοινωνικά παντοπωλεία δεν θα τα καταφέρουν», τόνισε με έμφαση.

Ταυτόχρονα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε μερικές από τις προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση. Όπως είπε:

1/ Μειώθηκε το ποσό των 2 δις σε 1,5 δις, ενώ στη συνέχεια δύο κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν έγκριση ποσού 750 εκ. και 1 δις ευρώ, αντίστοιχα, και διαφαινόταν η σύγκλιση της πλειοψηφίας της Βουλής για 1 δις.

2/ Αφαιρέθηκε η πρόνοια του νομοσχεδίου που αφορούσε την εγγύηση των επιτοκίων.

3/ Αποδέχθηκε η Κυβέρνηση να καθοριστεί συγκεκριμένο ποσό ύψους 300 εκ. που θα παραχωρείτο ως δάνειο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους, κάτι που συμπεριλήφθηκε στον ίδιο τον νόμο και όχι στους κανονισμούς.

4/ Ταυτόχρονα, αποδέχθηκε η Κυβέρνηση να τεθεί ανώτατο όριο για το ποσό των δανείων που θα λάμβαναν οι μεγάλες επιχειρήσεις, που, όπως είναι γνωστό, απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτουμένων, σε 200 εκ., ενώ το υπόλοιπο ποσό του 1 δις ευρώ θα παραχωρείτο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

5/ Αποδεχθήκαμε την αύξηση του ποσοστού της εγγύησης που θα παραχωρείτο για τα δάνεια για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους από 70% σε 85%

6/ Αποδεχθήκαμε να εισαχθεί πρόνοια με την οποία η δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις και οι αυτοτελώς εργαζόμενοι θα έπρεπε να προσκομίζουν βεβαίωση ότι είχαν διευθετήσει ή ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, δηλαδή τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

7/ Αποδεχθήκαμε την εισαγωγή πρόνοιας στον νόμο με την οποίαν προβλέπεται η υποχρέωση των δανειοδοτουμένων επιχειρήσεων και των αυτοεργοδοτουμένων να υποθηκεύουν την ελεύθερη ακίνητη περιουσία τους για εξασφάλιση του δανείου που θα λάμβαναν.

8/ Αποδεχθήκαμε την εφάπαξ κρατική απευθείας στήριξη σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζομένους.

9/ Αποδεχθήκαμε για σκοπούς διαφάνειας και ελέγχου την εισαγωγή πρόνοιας με την οποία θα ήταν υποχρεωτική η ενημέρωση εκ μέρους της Κυβέρνησης, της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τόσο για κοινοβουλευτικό έλεγχο όσο και για έλεγχο της πιστής εφαρμογής των προνοιών του νόμου από την Κυβέρνηση.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

«Αυτά που ανέφερα είναι ενδεικτικά. Συνολικά αποδεχθήκαμε 15 τροποποιήσεις και ήταν άγνωστο και παραμένει άγνωστο στην Κυβέρνηση ποιες θα είναι οι τροποποιήσεις που τελικά θα προταθούν στην Ολομέλεια», είπε και τόνισε: «Δεν μπορούσαμε με κανένα τρόπο να διακινδυνεύσουμε με χρονοβόρες διαδικασίες που πιθανόν να ήταν αναγκαίες εάν το νομοσχέδιο εγκρινόταν με τις τροποποιήσεις που πρότειναν τα κόμματα».

«Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα είναι έτοιμη να δώσει εξηγήσεις στον λαό, ήταν και είναι έτοιμη να δώσει στη δημοσιότητα ακριβώς ποιες προτάσεις των κομμάτων αποδέχθηκε και ποιες οι προτάσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Αντιπροσώπων», κατέληξε ο κ. Κούσιος.
 

 
10855
Thumbnail

Νέες αποφάσεις για τις διελεύσεις ανακοίνωσε χθες βράδυ η «υποεπιτροπή μεταδοτικών ασθενειών» του «υπουργείου υγείας», που είναι πλέον η αρμόδια για τα θέματα Covid 19 στα κατεχόμενα, που όμως δεν περιλαμβάνουν αλλαγές είτε για τις κατηγορίες των Τ/κ που έρχονται για λόγους εργασίας, σπουδών ή θεραπείες στις ελεύθερες περιοχές, ούτε το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στο «νότο», οι μαθητές και ασθενείς υπό θεραπεία, θα μπορούν να πραγματοποιούν διελεύσεις με τον όρο της παρουσίασης του τεστ PCR κάθε 15 μέρες και υπό την προϋπόθεση να μην έχουν ταξιδέψει εκτός νησιού τις τελευταίες 14 ημέρες. Εάν ταξίδεψαν, θα εφαρμοστούν τα ισχύοντα ανάλογα με την χώρα στην οποία ταξίδεψαν και σε ποια κατηγορία ανήκει. Ο κανόνας αυτός, αναφέρεται, θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τις 21 Ιουλίου 2020.

ad1mobile

>>> Διαβάστε ακόμη: Θα γίνετε Δημόσιοι; Ανοίγουν 100άδες θέσεις (ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΕΩΝ) <<<
 
Για τους πολίτες του ψευδοκράτους που διαμένουν στην Πύλα, έχει αποφασιστεί ότι θα χρειάζεται για τις διελεύσεις μόνο ένα τεστ PCR κατά την πρώτη διέλευση.
 
Εκτός των προαναφερόμενων ομάδων και σύμφωνα με την υποεπιτροπή του «υπουργείου υγείας» όσοι πολίτες του ψευδοκράτους περνούν στην «νότια Κύπρο» και όσα άτομα έρχονται από την «νότια Κύπρο», θα μπορούν να διέρχονται από τα οδοφράγματα με ένα μόνο τεστ PCR, υπό τον όρο ότι δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό τις τελευταίες 14 ημέρες. Σε αυτά τα άτομα θα γίνει τυχαία δειγματοληψία για PCR.
 
Τα άτομα που θα πάνε από τον «βορρά» στην Τουρκία για σύντομο διάστημα πέντε ημερών (της 5ης περιλαμβανομένης) κατά την επιστροφή τους θα κάνουν δύο τεστ PCR, ένα κατά την άφιξη και ένα μεταξύ 5ης και 7ης ημέρας στο γενικό νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας.
 
Όσοι, συνεχίζει η ανακοίνωση, θέλουν να πάνε στο ψευδοκράτος μέσω των ελεύθερων περιοχών, πολίτες του ψευδοκράτους ή ξένοι υπήκοοι, θα ισχύουν οι κανόνες που αφορούν την χώρα προέλευσής τους και θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά κάνει PCR ενώ θα μπορούν να περνούν μόνο από τα οδοφράγματα του Αγίου Δομετίου και του Περγάμους.
 
Επαναλαμβάνεται ότι για τις χώρες που βρίσκονται στην κατηγορία Α θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR των τελευταίων 72 ωρών και δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα. Όσοι δεν έχουν κάνει το τεστ θα τους γίνεται από το «υπουργείο υγείας» και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα θα μένουν σε καραντίνα, επωμιζόμενοι το κόστος και του τεστ και της καραντίνας.

Η «υποεπιτροπή μεταδοτικών ασθενειών» λαμβάνοντας υπόψη την μείωση των κρουσμάτων στην Βρετανία, αποφάσισε – όπως αναφέρεται – ότι οι πτήσεις από το ΗΒ μπορούν να ξεκινήσουν στις 16 Ιουλίου και όσοι έρχονται θα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR 3 έως 5 ημερών. Κατά την άφιξη θα τους γίνεται δεύτερο PCR και θα είναι υποχρεωτική η καραντίνα 7 ημερών, που μόλις τελειώσει θα υποβάλλονται σε τρίτο τεστ ΡCR για να μπορέσουν να βγουν από αυτή.

ad2mobile

>>>Διαβάστε επίσης: Μισθοί ανδρών/γυναικών: Μικραίνει η διαφορά, έρχονται & νέα μέτρα <<<
 
Για τις διπλωματικές αποστολές στην Κύπρο, τα ΗΕ, την ΕΕ, τις Βρετανικές Βάσεις και παρόμοιες διεθνείς οργανώσεις, όπως αναφέρεται, το προσωπικό τους θα περνά με αρνητικό PCR στην πρώτη διέλευση.  Ωστόσο για τους πολίτες του ψευδοκράτους που εργάζονται στην νεκρή ζώνη, το επιτόπιο προσωπικό των ΗΕ και οι πολίτες του ψευδοκράτους που εργάζονται στις Βάσεις θα πρέπει  να έχουν αρνητικό PCR κάθε 15 μέρες.
 
Πολίτες από χώρες στην κατηγορία Γ, συνεχίζει η ανακοίνωση, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ PCR 72-120 ωρών, θα τους γίνεται δεύτερο τεστ κατά την άφιξη και θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών σε κέντρα καραντίνας που θα τους υποδείξει το «υπουργείο υγείας».
 
Αρνητικό PCR 72-120 ωρών θα απαιτείται και από τους πολίτες χωρών που ανήκουν στην κατηγορία Β, στους οποίους επίσης θα γίνεται δεύτερο PCR και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα θα μένουν απομονωμένοι στο ξενοδοχείο ή το τουριστικό κατάλυμα όπου έκαναν κράτηση ή στο σπίτι τους.
 
Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι η μη τήρηση των αποφάσεων θα επιφέρει βαριές ποινές.

(ΚΥΠΕ)
 

article 1