Κρατική χορηγία κομμάτων: Τι γίνεται αν πάρουν περισσότερα ευρώ;

Διιστάμενες οι θέσεις των κομμάτων για την κρατική χορηγία που λαμβάνουν / Οι θέσεις τους

Μεταξύ των 20 περίπου θεμάτων που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη της Σύσκεψης Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, που έγινε σήμερα, ήταν και το θέμα της κρατικής χορηγίας προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα και απόφαση να δοθεί στο σύνολό της για το 2021, που συζητήθηκε μετά από επιστολή της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, με κάποια από τα κόμματα να υιοθετούν την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ και άλλα να διατυπώνουν τη θέση ότι η συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρει σε επιστολή του ότι εάν με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου ο ΔΗΣΥ θα δικαιούται αυξημένη κρατική χορηγία δεν θα τη διεκδικήσει για το υπόλοιπο του 2021, ενώ αν θα πρέπει να είναι μειωμένη, τότε θα επιστραφεί αναλογικά η διαφορά στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.
 
Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Μαρίνος Μουσιούττας, διευκρινίζοντας ότι η Συνεργασία δεν συμμετέχει θεσμικά στη Σύσκεψη, αλλά προσκλήθηκε και παρέστη, εξήγησε στο ΚΥΠΕ ότι η Συνεργασία απέστειλε επιστολές στον Πρόεδρο της Βουλής και τον Γενικό Ελεγκτή με τις οποίες ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής να εξηγηθεί ο λόγος για τον οποίο δόθηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα ολόκληρη η χορηγία για το 2021 και από τον Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσει κατά πόσο τηρήθηκαν οι ορθές διαδικασίες για να δοθεί αυτό το ποσό.
 
Διευκρίνισε ότι ο λόγος που υπεβλήθη αυτό το αίτημα είναι διότι η Συνεργασία πιστεύει πως εφόσον θα γίνουν εκλογές τον Μάιο θα έπρεπε τα κοινοβουλευτικά κόμματα να πάρουν το μερίδιο της χορηγίας που τους αναλογεί μέχρι τον Μάιο, δηλαδή τα πέντε δωδέκατα (5/12) και από την 1η του Ιούνη με βάση τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις εκλογές να πάρουν  την υπόλοιπη χορηγία, ανάλογα  πλέον με τη νέα δύναμη που θα έχουν.
 
Πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρξει το φαινόμενο κόμματα που δεν θα εισέλθουν στη Βουλή, ή κόμματα που θα σμικρυνθεί η δύναμη τους να έχουν να επιστρέψουν χορηγία από αυτή που πήραν, χωρίς να υπάρχει μηχανισμός για να εφαρμοστεί η επιστροφή.
 
Ο κ. Μουσιούττας είπε πως η Συνεργασία θεωρεί ότι μέσα στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης αυτή θα έπρεπε να είναι η έγνοια μας, έστω και αν δεν προνοείται οτιδήποτε στη νομοθεσία.
 
Παρατηρώντας ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο να είμαστε τίμιοι αλλά και να φαινόμαστε τίμιοι και «έπρεπε εμείς να δείχνουμε το καλό παράδειγμα», είπε πως δυστυχώς κατά τη Σύσκεψη Αρχηγών διαφάνηκε ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ θεωρούν ότι δεν υπήρξε οτιδήποτε το διαφορετικό, ενώ πλείστα των υπολοίπων κομμάτων συμφώνησαν με τη θέση του ΔΗΣΥ.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε πως δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση, ούτε αναλήφθηκε η όποια δέσμευση από τα κόμματα που συμμετείχαν στη Σύσκεψη.
 
«Θεωρούσαμε καθήκον μας, ιδιαίτερα σε αυτή την κατάσταση της πανδημίας και τη στιγμή που ο κόσμος έχει χάσει τη δουλειά του ή έχει σμικρυνθεί ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης του, ζει με επιδόματα και τα επιδόματα καθυστέρησαν να δοθούν και λόγω της αργοπορίας στην ψήφιση του Προϋπολογισμού, αυτοί που αποφασίζουν, όταν αφορά τον οίκο τους να παίρνουν τα λεφτά εξ΄ολοκλήρου και προκαταβολικά, να ενεργήσουμε κατ΄αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως στη Σύσκεψη Αρχηγών ενημερώθηκε ότι παλαιότερα υπήρχε πρόνοια ότι η χορηγία έπρεπε να δοθεί σε δύο δόσεις, μία τώρα και μία μετά τις εκλογές, η οποία έχει απαλειφθεί. Πρόσθεσε πως νομικά δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά, συνέχισε «η συζήτηση αφορά την ηθική πλευρά του θέματος, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαφοροποιηθούν τα ποσοστά και άρα να διαφοροποιηθεί το ποσό που αναλογεί στο κάθε κόμμα είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω και όμως προστρέξαμε να πάρουμε τη χορηγία από τώρα αγνοώντας αυτή τη σημαντική παράμετρο και είναι αυτό που ψέγουμε».
 
Με βάση δήλωση του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Νίκου Τορναρίτη, ο ΔΗΣΥ, τοποθετήθηκε επί του θέματος "απλά και ξεκάθαρα" με την επιστολή του Προέδρου του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, την οποία ο κ. Τορναρίτης έδωσε στη δημοσιότητα. Στην επιστολή ο κ. Νεοφύτου, αναφέρει ότι κατά τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είναι πιθανόν να υπάρξει διαφοροποίηση στο ποσό της κρατικής χορηγίας που θα αναλογεί στα κόμματα και προσθέτει ότι εάν με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου ο ΔΗΣΥ θα δικαιούται αυξημένη κρατική χορηγία δεν θα τη διεκδικήσει για το υπόλοιπο του 2021.
 
Προσθέτει επίσης πως αν με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών η κρατική χορηγία που θα αναλογεί στον ΔΗΣΥ θα πρέπει να είναι μειωμένη, τότε θα επιστραφεί αναλογικά η διαφορά στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «συζητούμε περί όνου σκιάς»  προσθέτοντας ότι το θέμα είναι ανύπαρκτο.
 
Πρόσθεσε πως η ρύθμιση που υφίσταται σήμερα, αν τηρηθεί δεν επιφέρει ούτε όφελος, ούτε ζημιά σε κανένα κόμμα ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει το κάθε κόμμα ή αν θα έχει αύξηση ή μείωση ποσοστών σε σχέση με προηγούμενες εκλογές ή αν είναι κόμμα που θα μπει στη Βουλή για πρώτη φορά ή αν ήταν στη Βουλή και μένει εκτός κοινοβουλίου.
 
Από τη στιγμή που η χορηγία δίνεται στο σύνολο πενταετίας, κατά ημερολογιακό έτος είτε δοθεί κατά ημερολογιακό έτος είτε κατά βουλευτική θητεία (Ιούνιο του 2021 μέχρι Ιούνιο του 2026) το ίδιο αποτέλεσμα έχει, εξήγησε.
 
Δηλαδή αν το ΑΚΕΛ δικαιούται 100 ευρώ, 20 κάθε χρόνο και τα πάρει Ιούνη του 2021 με Ιούνη του 2026 ή Ιανουάριο του 2022 με Ιανουάριο του 2026, το ποσό θα είναι το ίδιο, συμπλήρωσε.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως «όσοι έχουν θέσει αυτό το θέμα τελούν υπό σύγχυση». Πρόσθεσε πως τους διαφεύγει ότι η θητεία της Βουλής είναι για 5 χρόνια, διευκρινίζοντας πως αυτό σημαίνει πως όσα «χάνει» ένα κόμμα που μπαίνει πρώτη φορά στη Βουλή για το 2ο εξάμηνο του πρώτου χρόνου της πενταετούς θητείας το «κερδίζει» με τη χορηγία που λαμβάνει για ολόκληρο τον χρόνο του 5ο έτους της θητείας.
 
«Κανένα κόμμα δεν ‘κερδίζει’ περισσότερη χορηγία κανένα κόμμα δεν ‘χάνει’ όπως και αν διανεμηθούν τα ποσοστά μετά τις εκλογές» συνέχισε και προκειμένου να εξηγήσει καλύτερα τη θέση του έφερε ως παράδειγμα τη Συμμαχία Πολιτών που δεν πήρε χορηγία για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 όταν μπήκε στη Βουλή και που δεν θα κατέλθει στις βουλευτικές του 2021, αλλά παίρνει χορηγία για ολόκληρο το 2021, που σημαίνει ότι «πήρε πίσω» αυτό που έχασε το 2016.
 
Συμπλήρωσε πως το ίδιο ισχύει για όλα τα κόμματα και για όλες τις ανακατανομές ποσοστών.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι σε μαθηματικό επίπεδο δεν θα υπάρξει κάποιο κόμμα που θα έχει απώλεια με τη ρύθμιση που αποφασίστηκε, όμως συνέχισε το σωστό, από τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε, για ευνόητους λόγους,  η σημείωση στον Προϋπολογισμό θα έπρεπε να δοθεί το 50% της κρατικής χορηγίας στα κόμματα τώρα και το υπόλοιπο 50% θα έπρεπε να δοθεί με βάση τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, ώστε αν ένα κόμμα αυξήσει τα ποσοστά του να αυξηθεί και η χορηγία του και αν ένα κόμμα μειώσει τα ποσοστά του να μειωθεί η χορηγία του.

Το 2018, 2019, 2020 υπήρχε η σχετική σημείωση στον Προϋπολογισμό, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος προσθέτοντας πως τώρα που δόθηκε η χορηγία παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα ακολουθήσει.
 
Ερωτηθείς ποιος αφαίρεσε τη σημείωση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως δεν γνωρίζει και εξέφρασε την εκτίμηση ότι δυνατό η αλλαγή να είναι αποτέλεσμα της μεταφοράς της χορηγίας  για πρώτη φορά στον Προϋπολογισμό της Βουλής αυτόνομου και η χορηγία δόθηκε στα κόμματα από τον Προϋπολογισμό της Βουλής και όχι από το Υπουργείο Οικονομικών όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
 
Στην προοπτική της 5ετίας δεν τίθεται θέμα οποιοδήποτε κόμμα να έχει ζημιά ανέφερε και επανέλαβε πως το σωστό θα ήταν η χορηγία φέτος να δοθεί στο 50% αφού έχουμε εκλογές, όπως ήταν και η σημείωση και το υπόλοιπο 50% να αναδιανεμηθεί ανάλογα με τα ποσοστά που θα εξασφαλίσουν τα κόμματα στις εκλογές της 30ης Μαΐου.
 
Σε δήλωση του ο Βουλευτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι το ποσό της κρατικής χορηγίας που αφορά στην περίοδο μετά τις εκλογές, έχει κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό και θα επιστραφεί ότι δεν αναλογεί στο Κίνημα, όποτε και όπως ζητηθεί, σύμφωνα με τις διαφοροποιήσεις που ενδέχεται να υπάρξουν μετά τις εκλογές του Μαΐου.
 
Ανέφερε πως «σεβόμαστε τις διαδικασίες της πολιτείας. Θα ανταποκριθούμε σε όποια απόφαση κι αν ληφθεί".
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η κρατική χορηγία προς τα κόμματα πρέπει να γίνεται ακριβοδίκαια και διατύπωσε τη θέση ότι κακώς έγινε η διανομή της χορηγίας για ολόκληρο το 2021 και πριν από της εκλογές, διαγράφοντας μυστηριωδώς την αρχική πρόνοια του προϋπολογισμού της Βουλής. Πρόσθεσε πως ως έχουν τα δεδομένα τα κόμματα που δυνατόν να εξασφαλίσουν είσοδο στη Βουλή στις εκλογές του Μαΐου θα πρέπει να αιτηθούν χορηγία για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 με συμπληρωματικό προϋπολογισμό όπως έγινε το 2016.

ΚΥΠΕ