Κριτική Τατάρ και Σανέρ για κυρώσεις ΗΠΑ εναντίον Τουρκίας

Με λύπη απορρίπτει και έντονα επικρίνει την αβάσιμη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία ο Τατάρ

Με λύπη απορρίπτει και έντονα επικρίνει την αβάσιμη, όπως αναφέρει, απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκική Δημοκρατία, προβάλλοντας ως δικαιολογία την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος των S-400, αναφέρει ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ σε γραπτή του δήλωση.
 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ προσθέτει ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης εναντίον της Τουρκίας που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ, δεν συνάδει με τις σχέσεις της συμμαχίας. 
 
«Η απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει άδικα εμπάργκο, προβάλλοντας ως δικαιολογία την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο που έγινε το 1974 για να σώσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα από τους σφαγιασμούς, είναι ακόμη αποτυπωμένη στη μνήμη μας. Επίσης, υπενθυμίζουμε ξανά ότι οι ΗΠΑ, πριν από λίγο καιρό προχώρησαν στην άρση του εμπάργκο για αγορά όπλων που εφάρμοζαν για την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου, και αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ατυχής απόφαση που λήφθηκε για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της ελληνοκυπριακής διοίκησης», αναφέρει.
 
Η Τουρκική Δημοκρατία, ως μια κυρίαρχη χώρα, έλαβε μια απόφαση για να ενδυναμώσει και να ενισχύσει το δικό της αμυντικό σύστημα, συνεχίζει ο κ. Τατάρ και αναφέρει ότι αυτές οι αποφάσεις που λαμβάνονται εναντίον της Τουρκίας, δεν θα μπορέσουν να επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εθνικής της ασφάλεια. 
 
«Στηρίζουμε με όλη μας τη δύναμη τη μητέρα πατρίδα Τουρκία που αποτελεί τη μόνη ασφάλεια για την ύπαρξη του τουρκοκυπριακού λαού, καθώς επίσης και την εποικοδομητική της πρόταση για επίλυση του ζητήματος μέσω του διαλόγου και της διπλωματικής οδού και αναμένουμε από τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή τη λανθασμένη απόφαση» καταλήγει ο κ. Τατάρ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Λάθος χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ και ο «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ αναφέροντας ότι «η Τουρκία είναι η μόνη εγγύηση της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού στο νησί, του κράτους και της κυριαρχίας του». Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία, «με την ορθή πολιτική που ακολουθεί, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την ειρήνη και της σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».
 
«Είναι εντελώς λάθος η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας λόγω της αγοράς των  ρωσικών πυραύλωνS-400, που έγινε για τη δική της ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», προσθέτει.
 
Οι ΗΠΑ αφενός ήραν το εμπάργκο όπλων για τους Ελληνοκυπρίους που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, από την άλλη έπαυσαν να πωλήσουν τους πυραύλους Patriot στην Τουρκία που είναι  μέλος του ΝΑΤΟ, σημειώνει. «Αυτή είναι μια σοβαρή αντίφαση και μια λανθασμένη επιλογή», αναφέρει και καλεί τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση.
 
(ΚΥΠΕ)

 
27501