Κυπριακό: Πάει για νέο κράτος ο Τατάρ – Το έγγραφο που παρέδωσε

Τι αναφέρει το έγγραφο που κατέθεσε στην Πενταμερή - Με ποιά διαδικασία θέλει να αναγνωριστεί

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Έγγραφο δύο σελίδων μέσα από το οποίο επαναβεβαιώνει τη θέση της για λύση δύο κρατών, κατέθεσε ο Ερσίν Τατάρ κατά την διάρκεια της πρωινής Ολομέλειας της πενταμερούς διάσκεψης.

>>> Διαβάστε ακόμη: LIVE ανταπόκριση από Γενεύη - Κρίσιμη ημέρα για το Κυπριακό <<<

Στο έγγραφο του ο Ερσίν Τατάρ διατυπώνεται η θέση πως πρέπει να υπάρξει μια συνεταιρική σχέση, η οποία να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών.

Μάλιστα η Τουρκοκυπριακή πλευρά καταθέτει 6 βήματα έτσι ώστε να αναγνωριστεί νέο ανεξάρτητο κράτος. 

Αναλυτικά τα 6 σημεία:
1/ 
Ο Γενικός Γραμματέας να αναλάβει μια πρωτοβουλία έτσι ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα στο οποίο θα διασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών. Ένα τέτοιο ψήφισμα θα αποτελέσει τη νέα βάση για την επόμενη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών.

2/ Μόλις εξασφαλιστεί το ισότιμο διεθνές καθεστώς και η κυριαρχική ισότητα των δύο πλευρών μέσω της προαναφερθείσας ρύθμισης, θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις οι οποίες θα έχουν χρονοδιάγραμμα, σε αυτήν τη νέα βάση και υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την καθιέρωση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας συνεργασίας.

3/ Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατών. Το περιουσιακό, την ασφάλεια, την αναπροσαρμογή των συνόρων, καθώς και στις σχέσεις με την ΕΕ.

4/ Οι διαπραγματεύσεις θα υποστηριχθούν από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία ενώ όπου ενδείκνυται, θα συμμετέχει και η ΕΕ ως παρατηρητής.

5/ Στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας, τα δύο κράτη θα αναγνωρίσουν αμοιβαία το ένα το άλλο και οι τρεις εγγυήτριες χώρες θα τα υποστηρίξουν

6/ Οποιαδήποτε συμφωνία θα επιτευχθεί ως αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, θα υποβληθεί για έγκριση σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και στα δύο κράτη.

 
27800