Κυπριακό: Θολό το τοπίο για Πενταμερή / Τι ανησυχεί την Λευκωσία

Δεν καθορίστηκε ακόμη ούτε η ημερομηνία ούτε ο χώρος διεξαγωγής της Άτυπης Πενταμερούς

Θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με την ημερομηνία, αλλά και τον τόπο διεξαγωγής της άτυπης πενταμερούς συνάντησης για το Κυπριακό, την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ την ίδια ώρα η Λευκωσία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τουρκικά «παιχνίδια» ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Η πρόσφατη ενημέρωση για διεξαγωγή της άτυπης διάσκεψης στα αρχές Μαρτίου φαίνεται πως ανατρέπεται και όπως ανέφερε διπλωματική πηγή στο ΚΥΠΕ, η Λευκωσία αναμένει «ανά πάσα στιγμή» να δοθούν νέες ημερομηνίες.
 
Έτερη διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως δεν έχει ξεκαθαρίσει ούτε το πού, ούτε το πότε θα διεξαχθεί η πενταμερής, εκ των πραγμάτων όμως φαίνεται αδύνατον να συγκληθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου στην Νέα Υόρκη.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχει δυστοκία αναφορικά με τον τόπο και το χρόνο, λόγω των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και «πιθανότατα λόγω παιχνιδιών της Τουρκίας».
 
Η ίδια πηγή με γνώση των εξελίξεων ανέφερε πως η Λευκωσία έχει όντως σοβαρούς λόγους να φοβάται παιχνίδι της Τουρκίας με τις ημερομηνίες, τόσο σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, όσο και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, γεγονός που προκαλεί αβεβαιότητα σε σχέση με την τελική έκβαση των πραγμάτων.
 
Πάντως, η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στη Λευκωσία οριστικοποιήθηκε χθες και ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναμένεται για επαφές στο νησί στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ θα μεταβεί και στα κατεχόμενα.
 
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου είχε καλέσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σχετικά με τα μέσα και τις επιλογές για την ακολουθητέα πορεία, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της προαναφερόμενης απόφασης, προς εξέταση το αργότερο κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021.
 
Το γεγονός σημείωσε τη Δευτέρα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος περιέγραψε στο πλαίσιο των δηλώσεων του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τις προσδοκίες της Λευκωσίας σε σχέση με τις επικείμενες Συνόδους Κορυφής της ΕΕ. «Αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι να δούμε μια Τουρκία η οποία να αποδεικνύει εμπράκτως, όχι μόνο με ρητορικές αναφορές, πως επιθυμεί έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, μακράν των οποιωνδήποτε απειλών ή εκνόμων ενεργειών», είπε ο Πρόεδρος.
 
Σε σχέση με τις αναφορές της ΕΕ σε «θετική ατζέντα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα όπως περιλαμβάνουν επίσης τις θετικές ενέργειες από μέρους της Τουρκίας.
 
(ΚΥΠΕ/Αντώνης Γκιλδάκης)

 
27120