Α. Κυπριανού: Ο αθλητισμός ως κοινωνικό αγαθό έχει τρωθεί

ΓΓ ΑΚΕΛ: Θα ενημερώσει τον ΠτΔ για τη συνάντηση με Τσαβούσογλου
Τι είπε σε ομιλία στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου Κ.Ε. ΑΚΕΛ»

Ο αθλητισμός, ως κοινωνικό αγαθό έχει τρωθεί, εξαιτίας της εμπορευματοποίησης, δήλωσε απόψε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ανέφερε ότι φαινόμενα όπως η διαπλοκή, η διαφθορά, τα κλειστά διοικητικά κυκλώματα, τα στημένα παιγνίδια και ο παράνομος τζόγος, το ντόπινγκ, η βία, επιβάλουν συνεχή αγώνα για εξυγίανση.
 
Σε ομιλία του, στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Αθλητικής Προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου Κ.Ε. ΑΚΕΛ», για το 2020, ο κ. Κυπριανού είπε πως τα φαινόμενα αυτά «θέτουν επιτακτικά την ανάγκη για σοβαρές δομικές αλλαγές σε ολόκληρο το οικοδόμημα του κυπριακού αθλητισμού», για να σημειώσει πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, παρά τις αναφορές και τις εξαγγελίες τους για κάθαρση στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο, στην ουσία διαχειρίζονται τα ζητήματα επικοινωνιακά, χωρίς πραγματική διάθεση να αγγίξουν τη ρίζα του προβλήματος».
 
Όπως είπε «χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τις παραιτήσεις και δημόσιες συγκρούσεις των μελών της πρώτης Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, ενώ οι συνεχείς ανταγωνιστικές  δηλώσεις του πρώην Προέδρου, που συνεχίζονται και μετά την παραίτηση του, αποδεικνύουν ότι ποτέ δεν υπήρχε πρόθεση να αντιμετωπιστεί η διαφθορά που υπάρχει».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα Επιτροπή και ο ερευνών λειτουργός θα αφεθούν απερίσπαστοι στο έργο που έχουν να επιτελέσουν, για να σημειώσει πως το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί το έργο τους και θα παρέμβει πολιτικά αν χρειαστεί για να εξασφαλιστεί ότι θα απονεμηθεί δικαιοσύνη και ότι «οι τυχόν ένοχοι θα οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Παράλληλα, ο κ. Κυπριανού είπε πως «ο κ. Αναστασιάδης στην Γιορτή των Αρίστων της ΕΑΚ, εξήγγειλε και πάλι, την αναγκαιότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον αθλητισμό, μια εξαγγελία που γίνεται τα τελευταία χρόνια συνεχώς, χωρίς όμως να βλέπουμε ουσιαστικό αποτέλεσμα». «Συμφωνούμε», είπε, «ότι χρειάζεται εδώ και τώρα νέα ολοκληρωμένη αθλητική πολιτική αλλά και νομοθεσία, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις  επίλυσης των προβλημάτων και όχι το κρύψιμο κάτω από το χαλί. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση παρόλο που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 8 χρόνια αρκείται μόνο σε εξαγγελίες».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η νέα αθλητική νομοθεσία πρέπει να στοχεύει την αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου του ΚΟΑ και όχι την υποβάθμιση του και την πάταξη της κακοδιαχείρισης σε κάποιες ομοσπονδίες, που επικαλούμενες το αυτοδιοίκητο στον αθλητισμό δεν αποδέχονται έλεγχο και δεν αποδέχονται σημαντικές πτυχές του κώδικα σωστής διακυβέρνησης, που ζητά ο ΚΟΑ». «Που μπορεί να οδηγήσει αυτό; Η έλλειψη λογοδοσίας σχεδόν πάντα οδηγεί στην ασυδοσία και το νεποτισμό. Το αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών προϋποθέτει την εφαρμογή κώδικα σωστής διακυβέρνησης», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Πρόσθεσε, εξάλλου, πως το ΑΚΕΛ έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένες θέσεις και απόψεις πάνω σε αυτά τα ζητήματα και ειδικά στο θέμα της νέας αθλητικής νομοθεσίας, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα να συνδράμει, αν κληθεί, στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εισήγησης για τον τελικό στόχο.
 
Για το Βραβείο Αθλητικής Προσφοράς Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ είπε πως το βραβείο που θεσπίστηκε εδώ και μερικά χρόνια και σιγά – σιγά καταξιώθηκε ανάμεσα στην αθλητική κοινότητα του τόπου.

«Με την καθιέρωση του βραβείου τιμούμε αθλητικούς παράγοντες, αθλητές και φορείς που πρόσφεραν στον αθλητισμό του τόπου με συνέπεια, ανιδιοτέλεια, ήθος και αφοσίωση. Άτομα που σημάδεψαν με το πέρασμα τους την αθλητική ζωή του τόπου και άφησαν θετική κληρονομιά», ανέφερε.
 
Όπως σημείωσε «σε αυτούς προστίθενται απόψε ο Σωτήρης Καϊάφας και ο Τάκης Λύρας, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη δυο πολύ σημαντικών πτυχών του αθλητικού γίγνεσθαι του τόπου», για να συμπληρώσεις ότι «οι αποψινοί μας τιμώμενοι αποτελούν δυο προσωπικότητες με πολυετή και αδιάλειπτη προσφορά στον αθλητισμό, δυο εμβληματικές προσωπικότητες, που όχι μόνο αναγνωρίζει ολόκληρη η Κύπρος, αλλά έχουν δώσει διαπιστευτήρια και σε διεθνές επίπεδο».

(ΚΥΠΕ)

 
21245