Κυπριανού: Πάρα πολύ ανησυχητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Ανησυχητική είναι και η χλιαρή μέχρι ανύπαρκτη αντίδραση η οποία υπάρχει από την διεθνή κοινότητα, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

Οι τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εκτός από πολύ προκλητικές είναι και πάρα πολύ ανησυχητικές και βέβαια ανησυχητική είναι και η χλιαρή μέχρι ανύπαρκτη αντίδραση η οποία υπάρχει από την διεθνή κοινότητα σε αυτές τις προκλητικότητες δηλώσεις, είπε σε δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

>>> Διαβάστε επίσης:  Ερντογάν: Προαναγγέλλει «καυτό» καλοκαίρι στο Κυπριακό <<<

Αυτούσιες οι δηλώσεις του:

Οι τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερτογάν εκτός από πολύ προκλητικές είναι και πάρα πολύ ανησυχητικές και βέβαια ανησυχητική είναι και η χλιαρή μέχρι ανύπαρκτη αντίδραση η οποία υπάρχει από την διεθνή κοινότητα σε αυτές τις προκλητικότητες δηλώσεις ότι η Κύπρος θα περάσει ένα θερμό καλοκαίρι. 

Απευθυνόμαστε στον ΠΤΔ, απευθύνουμε ξανά την έκκληση, είναι ένα να κατηγορούμε την Τουρκία για τις απαράδεκτες αξιώσεις τις οποίες έχει αναφορικά με τη λύση στο κυπριακό και να μην τις αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση, είναι άλλο να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες οι οποίες θα δημιουργούν προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι απλώς με το να κατηγορούμε την Τουρκία δεν επιτυγχάνουμε επιστροφή σε διαπραγματεύσεις χρειάζεται να αναληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες. Να πειστεί η Τουρκική πλευρά  ότι θα είναι και προς δικό της όφελος να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του κυπριακού με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό και όταν λέμε, ανάληψη πρωτοβουλιών δεν εννοούμε σε καμιά περίπτωση  υποχώρηση στα ζητήματα αρχών.

Μιλούμε για ευελιξία στα θέματα της τακτικής στη βάση της πρότασης που έχουμε επιδώσει στον κ. Αναστασιάδη από τον περασμένο Δεκέμβρη, καλούμε λοιπόν τον Πρόεδρο έστω και την υστάτη να κατανοήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και να αναλάβει ας όλες εκείνες στις πρωτοβουλίες οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις  επανέναρξης διαπραγματεύσεων ή πλήρους αποκάλυψης της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Για την τοποθέτηση της Ομάδας Επαφής του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο κ. Κυπριανού είπε:

Η τοποθέτηση της ομάδας επαφής του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και του Συνδέσμου Ελεγκτών αποτελεί χαστούκι για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα ότι υπάρχει σαφής παρέμβαση στις εξουσίες και αρμοδιότητες του Γ. Ελεγκτή. Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να σεβαστεί την ανεξαρτησία του θεσμού, του θεσμού του Γ. Ελεγκτή εννοώ και να του δώσει πρόσβαση σε όλους τους απαραίτητους φακέλους και την ίδια στιγμή βέβαια θεωρούμε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει την ικανότητα να κρίνει για το πότε θα μπορούσε να δοθεί το δικό της το πόρισμα στη δημοσιότητα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή και τη θέση του ΗΒ μετά τη Γενεύη ο Άντρος Κυπριανού απάντησε:

Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα. Δεν υπάρχει στο Βρετανικό σχέδιο, οι βρετανοί έχουν ιδέες, έχουν απόψεις όπως ενδεχομένως και άλλες εμπλεκόμενες χώρες. Εμείς όταν  είχαμε συζητήσει  πριν από μερικούς μήνες αυτές τις ιδέες και τις απόψεις είχαμε διατυπώσει την δική μας άποψη. Τώρα τα πράγματα βρίσκονται σε ένα διαφορετικό στάδιο κατά την άποψή μου, έχουμε από την μια την απαράδεκτη τουρκική αξίωση για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας και την δική μας την ανάγκη για επανέναρξη διαπραγματεύσεων. Εδώ ακριβώς πρέπει να επικεντρωθεί ο κ. Αναστασιάδης, όχι μόνο στο πως αντιμετωπίζουμε τις απαράδεκτες  τουρκικές αξιώσεις αλλά πως διαμορφώνουμε δεδομένα τέτοια που θα επιτρέψουν επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του κυπριακού.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση την οποία παρέδωσε το ΑΚΕΛ στο ΠτΔ δήλωσε:

Όχι δεν ήταν  18 σημεία, ήταν 2 υποπροτάσεις η μια στα θέματα της διαδικασίας και η άλλη στα θέματα του ΦΑ που συνολικά μιλούσαμε περίπου για 12 σημεία. Συζητώντας είπαμε ότι εκείνη η πρόταση που είχαμε υποβάλει τον Δεκέμβρη εξακολουθεί να είναι το ίδιο επίκαιρη και το ίδιο σωστή κατά την δική μας άποψη και η έκκλησή μας προς τον κ.  Αναστασιάδη είναι να  την μελετήσει σοβαρά και να προβληματιστεί πάνω σε αυτή την πρόταση.

Σε ερώτηση σχετικά με τη πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ με τουρκοκυπριακά κόμματα:

Είπα ότι αυτή η πρωτοβουλία θα εξελισσόταν μετά από τις Βουλευτικές εκλογές, πρέπει να ολοκληρωθούν οι Βουλευτικές εκλογές και μετά να συζητήσουμε οτιδήποτε.

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν προγραμματίζεται η εξαγγελία κοινού ανακοινωθέντος:

Έχουμε ήδη εξαγγείλει κοινά ανακοινωθέντα με τα Τ/Κ πολιτικά κόμματα τα οποία θέλουν όπως και εμείς λύση για επανένωση. Σε εκείνα τα κοινά ανακοινωθέντα περιλαμβάνονται θέσεις οι οποίες θεωρώ ότι ικανοποιούν την δική μας την πλευρά θα επιδιώξουμε μετά από τις εκλογές να δούμε σε ποια περεταίρω βήματα μπορούμε να προβούμε πέραν από τα κοινά ανακοινωθέντα και τις κοινές διακηρύξεις.

Με την σύσταση… Να δούμε, δεν έχουμε δώσει σάρκα και οστά στις όποιες ιδέες θα τα δούμε μετά τις εκλογές.